Τι λένε 4 «βαριά» χαρτιά του τουρισμού - Πρόωρο άνοιγμα θέλει η Σαντορίνη
Τέσσερις δήμαρχοι κορυφαίων τουριστικών προορισμών της χώρας μιλούν στο ethnos.gr για την επόμενη μέρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Ξεκλείδωμα της τουριστικής περιόδου από τον Ιούνιο ζητά από την κυβέρνηση η Σαντορίνη με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες να δηλώνουν έτοιμοι να υποδεχτούν τουρίστες και όλα τα ξενοδοχεία να ανοίγουν ακόμη και αν έχουν ζημιά.
Στα 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται η οικονομική πληγή -μέχρι στιγμής- στην τοπική οικονομία των Χανίων με τον δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη να ποντάρει στην επιμήκυνση της σεζόν και στις αποφάσεις για άρση των μετακινήσεων προς την Κρήτη.
Περίπου δέκα ξενοδοχεία μέσα στην πόλη της Κέρκυρας εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην λειτουργήσουν την φετινή σεζόν με τη δήμαρχο Μερόπη Υδραίου να ζητά την πιστή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για να περιοριστούν οι απώλειες.
Στον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια ποντάρει φέτος η Χαλκιδική ενώ το φάντασμα της ανεργίας πλανάται πάνω από την περιοχή μετά την απόφαση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων να μην ανοίξουν. Στο μεταξύ, ξεκίνησε η διάθεση δωματίων από τα μέσα Ιουλίου για τους κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς από τον ταξιδιωτικό οργανισμό TUI.
Σαντορίνη: Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε ξανά τουρίστες από τον Ιούνιο
Τέσσερις μήνες μετά τις ακυρώσεις Κινέζων η Σαντορίνη δηλώνει έτοιμη να ξαναυποδεχτεί τουρίστες από την Άπω Ανατολή με τον δήμαρχο του νησιού Αντώνη Σιγάλα να ζητά από την κυβέρνηση να επιτρέψει το νησί να φιλοξενήσει τουρίστες από 1η Ιουνίου.
Την Πέμπτη (14/5) θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη προκειμένου να συζητήσει το θέμα ενώ αντίστοιχο ραντεβού θα έχει την επομένη και στο υπουργείο Ναυτιλίας για το θέμα της κρουαζιέρας προκειμένου και αυτή να αρχίσει νωρίτερα από ότι σχεδιάζεται μέχρι σήμερα. Στο πρόωρο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν θετικό είναι και το νησί της Ίου ενώ το ίδιο ενδεχόμενο εξετάζει και η Μύκονος.
«Στην Σαντορίνη η συνταγή της κοινωνικής αλληλεγγύης που εφαρμόστηκε καθ’ όλη την περίοδο της πανδημίας εφαρμόζεται πλέον και στον τομέα της οικονομίας. Έχουμε συμφωνήσει να λειτουργήσουν όλα τα ξενοδοχεία ακόμη και χωρίς κέρδος» είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Στόχος είναι να διατηρηθούν θέσεις εργασίας αλλά και να λειτoυργήσουμε ως πιλότος για τον τουρισμό της χώρας. Μην ξεχνάτε ότι με απόφαση του πρωθυπουργού έχει ενταχθεί το νησί στο «Στρατηγικό σχέδιο 2020». Το 95% του ΑΕΠ του νησιού προέρχεται, εξάλλου, από τον τουρισμό.
Τέλος ο συνωστισμός στο ηλιοβασίλεμα της Καλντέρας
Όπως εξήγησε ο κ. Σιγάλας τα περισσότερα καταλύματα του νησιού είναι μονοκατοικίες ή διώροφα. Το 85% αφορά μεγάλα ξενοδοχεία χωρητικότητας 20-30 διαμερισμάτων. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για τη Σαντορίνη καθώς ο τουρίστας δεν έρχεται σε επαφή εύκολα με άλλους πελάτες.
Δεν τρώνε όλοι μαζί, ούτε κάνουν μαζί check in όπως συμβαίνει συνήθως σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. «Έχουμε όλα τα εχέγγυα. Είμαστε 100% κοινωνία και επαγγελματίες έτοιμοι να ανοίξουμε με ασφάλεια. Υπάρχει κοινωνικός consensus και από κει ξεκινάμε και λέμε ότι είμαστε έτοιμοι» είπε ο δήμαρχος.
Σύμφωνα με τον κ. Σιγάλα προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο θα χρειαστεί μια μικρή αύξηση όλων των σημείων ελέγχου (λιμάνια αεροδρόμια), κυρίως από αστυνομικούς οι οποίοι θα ελέγχουν το συνωστισμό στο νησί ενώ θα απαιτηθεί και κάποια επιμόρφωση στους επαγγελματίες για την ορθή τήρηση των μέτρων προστασίας.
Σε ό,τι αφορά το ηλιοβασίλεμα στην Οία, όπως είπε, φέτος δεν θα επιτραπούν εικόνες συνωστισμού του παρελθόντος καθώς οι τουρίστες θα μπορούν να επιλέξουν το ηλιοβασίλεμα της Καλντέρας αλλά και να απολαύσουν και από πολλά διαφορετικά σημεία του νησιού τις φυσικές ομορφιές του.
Από 3 εκατ. τουρίστες πέρσι φέτος υπολογίζει 500.000 τουρίστες
Η Σαντορίνη ήταν το πρώτο θύμα του ξεσπάσματος της πανδημίας στην χώρα μας. Εκατοντάδες γάμοι και χιλιάδες καλεσμένοι από την Κίνα οι οποίοι προγραμμάτιζαν να επισκεφθούν το νησί τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ακύρωσαν τις κρατήσεις δημιουργώντας μια μεγάλη τρύπα στην οικονομική ζωή της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο.
«Μέσα στην συνολική κατάρρευση σταθήκαμε σοβαροί και τηρήσαμε απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα προστασίας προκειμένου ο τόπος μας να μείνει καθαρός». Πέρσι η Σαντορίνη υποδέχτηκε 3 εκατ. τουρίστες (ένα εκατ. από λιμάνι, ένα από αεροδρόμιο και ένα από κρουαζιέρα) ενώ φέτος ο στόχος έχει πέσει στις 500.000. Ο δήμαρχος ποντάρει και στην επιμήκυνση της σεζόν αν δεν υπάρξει νέος γύρος πανδημίας το Φθινόπωρο.
Στα 500 εκατ. η ζημιά στην τοπική οικονομία των Χανίων μέχρι στιγμής
Αλλαγή σελίδας και επανεκκίνηση επιχειρεί η Κρήτη μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την άρση των μετακινήσεων στο νησί (από 18.5) και με κάποιους μεγάλους tour operators όπως η TUI να διαθέτουν ξανά δωμάτια ξενοδοχείων.
Συνολικά η Κρήτη φιλοξένησε περίπου 3.5 εκατ. τουρίστες. «Στα Χανιά πέρσι τέτοια εποχή ο τουρισμός έτρεχε με 70% πληρότητα. Σήμερα είμαστε στο 0%. Η. ζημιά στο δήμο είναι 500-με 600 χιλιάδες από τις ελαφρύνσεις προς τους δημότες και από τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας που πήρε η δημοτική αρχή. Συνολικά η πληγή στην τοπική οικονομία των Χανίων εκτιμάται στο μισό δις και σύμφωνα με τον δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη η ενδεχόμενη παράταση της τουριστικής σεζόν θα επιτρέψει να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος αυτών.
Ήδη κάποιοι tour operators, όπως η TUI, έχουν ανοίξει την πλατφόρμα διαθεσιμότητας, προσφέροντας δωμάτια από τα μέσα Ιουλίου. Ωστόσο το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο μέχρι στιγμής.
Όπως εξήγησε στο ethnos.gr ο κ. Σημανδηράκης η οικονομία των Χανίων βασίζεται στον τουρισμό με αποτέλεσμα η κατρακύλα του κλάδου να έχει συμπαρασύρει προς τα κάτω μια σειρά από δραστηριότητες της οικονομικής ζωής.
«Ουσιαστικά η οικονομία έχει σταματήσει. Βρισκόμαστε, όμως, σε αναμονή για να γίνει η γρήγορη επανεκκίνηση και να καλύψουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα από το χαμένο έδαφος».
Οι φορείς στα Χανιά περιμένουν τον οριστικό τουριστικό πρωτόκολλο αλλά και τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για τις μετακινήσεις. Σε αντίθεση με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, καλύτερη είναι η εικόνα στις μικρότερες-οικογενειακές- επιχειρήσεις.
Ήδη η κατηγορία αυτή των καταλυμάτων ξεκίνησε να δέχεται κρατήσεις μέσω της πλατφόρμας της Booking και της AirBnB για τα μέσα Ιουλίου. «Τα Χανιά διαθέτουν ισχυρή τουριστική παράδοση και εκτιμώ τόσο με πιθανές αναδιαρθρώσεις δανεισμού μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων όσο και με την ενίσχυση χρηματοδοτικών εργαλείων από την κυβέρνηση να αποφευχθούν δομικές αλλαγές στον τουριστικό κλάδο του νησιού» κατέληξε ο κ. Σημανδηράκης,μιλώντας στο ethnos.gr.
Κέρκυρα: Αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων
Περίπου δέκα μεγάλες μονάδες οι οποίες βρίσκονται στο πολεοδομικό συγκρότημα της Κέρκυρας ενδέχεται να μην λειτουργήσουν φέτος με την αγωνία να χτυπά κόκκινο στην τοπική κοινωνία.
«Αγωνιούμε για όλους τους παραγωγικούς φορείς του νησιού και στον τουριστικό κλάδο γενικότερα. Η Κέρκυρα είναι ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός και πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία τόσο των επισκεπτών όσο και των μόνιμων κατοίκων» είπε στο ethnos.gr η δήμαρχος Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου.
Στο νησί των Φαιάκων πέρσι τον Μάιο η πληρότητα «έτρεχε» με 70% ενώ τον Ιούνιο η πληρότητα άγγιζε το 100%. Φέτος η ζημιά υπολογίζεται στην τοπική οικονομία σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ενώ μόνο στο δήμο Κέρκυρας η οικονομική πληγή από της ελαφρύνσεις στις οποίες προχώρησε (μείωση δημοτικών τελών κ.α.) φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχειά του δήμου Κέρκυρας 1,7 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν πέρσι το νησί των Φαιάκων χωρίς να υπολογίζονται οι αφίξεις σε AirΒnb ιδιωτικές βίλες και άλλες πλατφόρμες.
«Για να μπορέσουμε να μειώσουμε την ζημιά πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα τόσο από τις εταιρίες (αεροπορικές, ακτοπλοϊκές) που θα μεταφέρουν τους τουρίστες στο νησί όσο και από τις μονάδες που θα τις υποδεχτούν. Είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να σώσουμε την υπόλοιπη σεζόν, ενώ από την άλλη πρέπει να διατηρηθεί ο τόπος καθαρός και να παραμείνουν ασφαλείς οι μόνιμοι κάτοικοι, όπως καταφέραμε να διασφαλίσουμε με πολύ κόπο μέχρι σήμερα» είπε στο ethnos.gr η κ. Υδραίου.
Σιθωνία: Ποντάρει στον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια-Τρομάζει η ανεργία
Στον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια ποντάρει η Χαλκιδική προκειμένου να μειώσει τη ζημιά της φετινής χρονιάς. Ήδη πολύ μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες δεν θα λειτουργήσουν, όπως ανακοίνωσαν, δημιουργώντας ήδη σοβαρά προβλήματα στην τοπική οικονομία. Ενδεικτικό είναι ο έντονος προβληματισμός που επικρατεί στην Σιθωνία με το ενδεχόμενο της απότομης διόγκωσης της ανεργίας.
«Για μια θέση στο δήμο σε ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας μπορεί να έχουμε εκατοντάδες αιτήσεις. Και ακόμη οι οικονομικές επιπτώσεις δεν έχουν φανεί» είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας.
και πρόσθεσε: «Η Χαλκιδική έτρεχε πέρσι με 100% πληρότητα. Όλα τα δωμάτια ήταν πλήρη, κλεισμένα από ταξιδιωτικά πρακτορεία του εξωτερικού. Αν καταφέρουμε να πιάσουμε το 50% των περσινών αφίξεων θα περιοριστεί η ζημιά».
Την ίδια ώρα μικρές ξενοδοχειακές μονάδες προετοιμάζονται να υποδεχτούν τουρίστες από τα Βαλκάνια. Μόνο στη Σιθωνία σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων «Αριστοτέλης» υπάρχουν 9.102 κλίνες (χωρίς να υπολογίζονται τα ξενοδοχεία) ενώ εκτιμάται ότι πέρσι ότι επισκέφτηκαν το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής περισσότεροι από 1 εκατ. τουρίστες.
Πώς αλλάζουν τα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας μετά τη δολοφονία Κιρίλοφ: Το οργανωμένο «χτύπημα» του Κιέβου για να προλάβει το μέτωπο Τραμπ-Πούτιν
Meta: «Καμπάνα» 251 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για χακάρισμα λογαριασμών του Facebook
Best FIFA Awards: Κορυφαίος ποδοσφαιριστής για το 2024 ο Βινίσιους – Η καλύτερη 11αδα
Κώστας Χαρδαβέλλας: Ενας γίγαντας της δημοσιογραφίας που χόρεψε το ζεϊμπέκικο του νικητή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr