Ναύπακτος: «Ηταν θέμα χρόνου να συμβεί το κακό με τις βουτιές των παιδιών από το κάστρο»
Τι καταθέτουν στο ethnos.gr η Αρχαιολογία, το Λιμενικό, ο Δήμος Ναυπάκτου, πολίτες και ο λιμενικός που έσωσε τον 17χρονο Βασίλη που έπεσε από τον πύργο του φάρου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία στη Ναύπακτο από την περιπέτεια του 17χρονου που πήδηξε από τον πύργο του βενετσιάνικου κάστρου στο παλιό λιμάνι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Όλοι προσεύχονται για την πορεία της υγείας του ανήλικου Βασίλη και ελπίζουν να αναρρώσει γρήγορα.
Το περιστατικό που συγκλόνισε το πανελλήνιο μονοπωλεί τις συζητήσεις των κατοίκων της περιοχής και προβληματίζει τις αρχές του τόπου οι οποίες ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν είχαν επισημάνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για όσους παραβιάζουν τα μέτρα ασφαλείας και των αποκλεισμένων περιοχών του κάστρου. Για την ώρα όλοι έχουν τη σκέψη τους στο προσκέφαλο του 17χρονου Βασίλη και των γονέων του που περνούν τον δικό τους Γολγοθά αλλά όλοι συμφωνούν πως πρέπει να μπει ένα τέλος στα επικίνδυνα παιχνίδια και στα ρίσκα που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των ανηλίκων.
«Χρόνια ολόκληρα γίνεται αυτή η δουλειά»
Κάτοικοι της Ναυπάκτου παραδέχονται πως από τα παλιά χρόνια οι θαρραλέοι νέοι δίκην πρόωρου ανδρισμού και «μαγκιάς» ανέβαιναν στον πύργο του φάρου και έκαναν βουτιές στο λιμάνι γνωρίζοντας πως ρισκάρουν τη ζωή τους καθώς στη βάση του πύργου υπάρχει η πέτρινη βάση.
«Χρόνια ολόκληρα γίνεται στη Ναύπακτο αυτή η δουλειά. Έτσι μεγάλωσα κι εγώ. Προσωπικά το είχα τολμήσει μία φορά αλλά είχα φοβηθεί και δεν ξαναπήγα ποτέ. Στα χρόνια μας ο πύργος ήταν ανοικτός. Τώρα έχει φράχτες αλλά τα παιδιά τους σκαρφαλώνουν για να βγάλουν ένα βίντεο. Είναι τραγικό», λέει ο κύριος Τάσος Π. που διατηρεί επιχείρηση λίγα μέτρα από την πλατεία και ήταν από τους πρώτους που έτρεξαν σε βοήθεια. Μάλιστα επιβεβαιώνει στο ethnos.gr πως πριν από περίπου 15 χρόνια υπήρξε και ατύχημα με κάποιο έφηβο τσιγγάνο που είχε χτυπήσει σοβαρά σχεδόν στο ίδιο σημείο που χτύπησε και ο 17χρονος: «Εχουν γίνει πολλά. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει όλο αυτό που συμβαίνει τουλάχιστον με τις βουτιές».
Στη Ναύπακτο όλοι είναι σοκαρισμένοι από το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας αλλά δεν εξεπλάγησαν από το εγχείρημα αφού σε όλους ήταν κοινό μυστικό πως τα παιδιά σε καθημερινή βάση έκαναν βουτιές από το συγκεκριμένο σημείο, ενώ τα βίντεο με τα εγχειρήματα τους κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
«Ηταν θέμα χρόνου»
Το ethnos.gr επικοινώνησε με την Αρχαιολογική υπηρεσία, το Λιμενικό αλλά και το Δήμο Ναυπάκτου. Όλοι οι υπεύθυνοι των φορέων αλλά και οι κάτοικοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: «Ηταν θέμα χρόνου να γίνει το κακό καθώς ανήλικοι ακόμα και τις πρώτες πρωινές ώρες χωρίς καμία επιμέλεια παραβίαζαν τα ισχυρά σιδηρόφραχτα και επιδίδονταν σε βιντεοσκοπήσεις των επικίνδυνων εγχειρημάτων».
Καθημερινά παίζουν «κρυφτούλι» οι λιμενικοί
Οπως προκύπτει μάλιστα από υπηρεσιακές πηγές αλλά και υπηρεσιακές αναφορές του λιμενικού και της αρχαιολογίας υπάρχουν πολλά καταγεγραμμένα περιστατικά και σχεδόν καθημερινά οι λιμενικοί παίζουν «κρυφτούλι» με τους ανηλίκους για να μην παραβιάζουν τις απαγορευμένες περιοχές και φυσικά να μην συνεχίζουν τις βουτιές από τον πύργο.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια της Ανθυποπλοιάρχου κ.Πολύζου που εκτελεί χρέη λιμενάρχη Ναυπάκτου. «Πάνω απ΄ όλα έχει σημασία που το παιδί είναι καλά και είχε Άγιο. Επικοινωνούμε καθημερινά με το νοσοκομείο για να μαθαίνουμε νέα αλλά υπάρχει το ιατρικό απόρρητο. Εγώ από τη θέση που είμαι θα σας αναφέρω μόνο για την εμπλοκή της υπηρεσίας μας. Σε καθημερινές περιπολίες μας απομακρύνουμε τα παιδιά από τα αποκλεισμένα σημεία του κάστρου. Αυτό ξέρω πως γίνεται από την πρώτη στιγμή που διορίστηκα στη Ναύπακτο».
«Τελευταία το φαινόμενο έγινε πιο έντονο»
Οπως είπε στο ethnos.gr η αξιωματικός του Λιμενικού τις τελευταίες ημέρες υπήρχε έξαρση στις ακραίες εκδηλώσεις των παιδιών: «Το τελευταίο διάστημα και μετά την καραντίνα όπου και τα καταστήματα εστίασης και καφετέριες ήταν κλειστά το φαινόμενο έγινε πιο έντονο. Τα παιδιά δεν είχαν που να πάνε και εμείς είχαμε επιστήσει την προσοχή τους. Δεν είναι μόνο οι βουτιές από απαγορευμένα σημεία πάνω από τον πύργο αλλά και η ηχορύπανση ακατάλληλες ώρες. Δε συλλάβαμε ποτέ κανένα ανήλικο παιδί. Τους κάνουμε πάντα συστάσεις, δίνουμε οδηγίες στα παιδιά. Ακόμα και στο συγκεκριμένο επεισόδιο υπήρχε συνάδελφος λιμενικός εκτός υπηρεσίας που νωρίτερα είχε κάνει παρατήρηση στα παιδιά να μην επιχειρήσουν βουτιά και ήταν μεταξύ αυτών που έτρεξαν προς βοήθεια του παιδιού. Έχουμε ενημερώσει κατ΄επανάληψη τα παιδιά αλλά και όσους βρίσκονται στο σημείο για τους κινδύνους που διατρέχουν».
«Επιβλέπουμε και εκτός υπηρεσίας»
Σε ερώτηση εάν θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος φρουρός είπε: «Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε έναν φρουρό σε κάθε σημείο του λιμανιού για να πράξουν οι πολίτες τα αυτονόητα. Δεν είμαστε σεκιούριτι. Η υπηρεσία μας με τις δυνάμεις που έχει αστυνομεύει σωστά το λιμάνι. Ακόμα και όταν είμαστε εκτός υπηρεσίας κάνουμε βόλτες στο λιμάνι για να επιβλέπουμε».
Τόνισε επίσης πως ο πύργος έχει δύσκολη πρόσβαση ακόμα και για έναν έμπειρο: «Ο πύργος είναι περιφραγμένος. Εχει πινακίδες. Κανείς δε μπορεί να ανέβει εύκολα. Ακόμα και η προσέγγιση και η παραβίαση του φράκτη ελοχεύει κινδύνους. Δε μπορώ να σας πω κάτι περισσότερο διότι ήδη έχω ενημερώσει την υπηρεσία μου».
Ο αρχικελευστής που έσωσε τον Βασίλη
Αλλά και ο αρχικελευστής του Λιμενικού Ναυπάκτου Νίκος Ρούσσος που μαζί με άλλους πολίτες έτρεξαν να σώσουν τον 17χρονο είπε στο ethnos.gr: «Είχα βγει μία βόλτα με τη σύζυγο μου. Δεν είδα την πτώση του. Αν το έβλεπα να ανεβαίνει ή να ετοιμάζονταν να βουτήξει θα είχα φωνάξει, θα το είχα αποτρέψει. Νωρίτερα αλλά και πολλές άλλες φορές έκανα συστάσεις στα παιδιά να μην ανεβαίνουν στον πύργο. Μετά από λίγο φαίνεται πως επέστρεψαν. Λίγα λεπτά μετά ακούω φωνές και φασαρία, τρέχω και βλέπω το αγόρι να επιπλέει μπρούμυτα στο νερό. Βούτηξα στο νερό και τον έπιασα. Ήρθαν από απέναντι, κολυμπώντας άλλα δυο νεαρά άτομα. Ο ένας πρέπει να ήταν γιατρός. Ρώτησα το παιδί πως τον λένε. Μου είπε "Βασίλη" και βογγούσε από τους πόνους. Κλήθηκε το ΕΚΑΒ και με προσοχή πήραν το παιδί. Ακόμα είμαι συγκλονισμένος. Ελπίζω να είναι το τελευταίο περιστατικό».
Εχει βάλει λουκέτα η αρχαιολογία από το 2010
Η διαχείριση του βενετσιάνικου κάστρο της Ναυπάκτου ανήκει στην Αρχαιολογία Αιτωλοκαρνανίας η οποία από το 2010 έχει αποκλείσει αυστηρά την πρόσβαση στους πολίτες καθώς στο παρελθόν είχαν συμβεί πολλά ατυχήματα και επεισόδια μέχρι και κλοπές των φωτοβολταϊκών του φάρου που για μέρες είχε βγει εκτός λειτουργίας. Επί πλέον υπάρχουν ηλεκτρικές εγκαταστάσεις για τους προβολείς του κάστρου και η περιοχή είναι απόλυτα κρύβει πολλούς κινδύνους.
«Δεν έχουμε ανοίξει την πρόσβαση»
Η διευθύντρια της υπηρεσίας Ολυμπία Βικάτου μίλησε στο ethnos.gr και αποκάλυψε πως τα σιδερόφραχτα προστατευτικά γύρω από τον πύργο έχουν τοποθετηθεί από το 2010, υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες για τους πολίτες και πως η αναρρίχηση στον πύργο αποτελεί από μόνη της μία απαγορευτική και παράνομη πράξη με μεγάλο ρίσκο για τη ζωή όποιου το επιχειρήσει. Μάλιστα είπε πως πολλές φορές υπήρξαν αιτήματα να αφαιρεθούν οι φράχτες αλλά η Αρχαιολογία τα απέρριψε: «Η Ναύπακτος είναι μία καστροπολιτεία και ένα κόσμημα για την χώρα μας. Υπάρχουν 25 χιλιόμετρα τείχους και πέντε οχυρωματικοί περίβολοι. Στο ενετικό λιμάνι είναι δύο πύργοι. Ο Φάρος και ο Ανεμογιάννης. Από το 2010 οι χώροι αυτοί είναι κλειστοί για το κοινό και απαγορεύεται αυστηρώς η πρόσβαση. Η Εφορία μας δεν έχει ανοίξει την πρόσβαση παρά το γεγονός πως έχει δεχτεί πολλές φορές αιτήματα από φορείς και πολίτες. Δυστυχώς δικαιωνόμαστε».
«Εχω ενημερώσει την υπουργό»
Σε ερώτηση για το τι άλλα μέτρα θα πρέπει να πάρει η Αρχαιολογία για το συγκεκριμένο σημείο είπε: «Παρακαλάμε το Θεό και τον ευχαριστούμε που το παιδί είναι καλά στην υγεία του και γλίτωσε. Αυτό είναι πάνω απ΄ όλα. Από εκεί και πέρα έχω ημερώσει την ιεραρχία της υπηρεσίας μου, τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου και την υπουργό πολιτισμού και να είστε σίγουροι πως αυτά που πρέπει να πράξουμε θα τα πράξουμε. Είναι όλοι ενήμεροι για το τι πραγματικά συμβαίνει. Το σίγουρο είναι πως οι ζωές των ανηλίκων παιδιών δεν είναι παιχνίδι. Αυτά που γίνονται δεν είναι ούτε αστεία ούτε σπορ».
«Ανήλικα παιδιά βάζουν σε ρίσκο τη ζωή τους»
Προβληματισμός επικρατεί και στο Δήμο Ναυπακτίας. Παρότι δεν έχει καμία εμπλοκή με την περιοχή η οποία ανήκει στην Αρχαιολογία και εποπτεύεται από το Λιμενικό εντούτοις από τον Φεβρουάριο εκτελεί έργα ανάπλασης του ιστορικού κέντρου αλλά και του πλακόστρωτου του λιμανιού. «Εχουμε λάβει όλα τα μέτρα προστασίας, έχουμε καθημερινή παρουσία δημοτικών υπαλλήλων, σήμανση και προστατευτικά. Γενικά έχουμε αποκλείσει την περιοχή. Τα παιδιά έχουν βάλει πολλές φορές σε κίνδυνο τη ζωή τους και μάλιστα ανήλικοι σε ακατάλληλες πρωινές ώρες. Είμαστε προβληματισμένοι. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως τα παιδιά πρέπει να ενημερωθούν και να πάψουν να αψηφούν τις απαγορεύσεις και τα μέτρα ασφαλείας που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους», δήλωσε στο ethnos.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του Δήμου Ναυπακτίας.
Επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία: Σαουδάραβας γιατρός ο δράστης – Υποστηρικτής του AfD και θαυμαστής του Μασκ
Δύο χρόνια μετά και με οικονομικές «πληγές» στην τοπική κοινωνία, ανοίγει ξανά το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου
Σε πριμ... έγκαιρης καθυστέρησης μετατρέπεται το πριμ έγκαιρης παράδοσης: Η επέκταση του Τραμ και οι παρατάσεις 409 ημερών
Από πού συμφέρει να ψωνίσετε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Οι τιμές σε Βαρβάκειο και σούπερ μάρκετ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr