Μάχη για τον τουρισμό: Η απουσία των Βρετανών και οι κρίσιμες προσθήκες
Πολλές περιοχές της χώρας βασίζονταν μέχρι σήμερα σε συγκεκριμένες εθνότητες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Μία δύσκολη χρονιά περιμένει πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας με τις βασικές προσδοκίες εσόδων να προέρχονται από τη «λευκή λίστα» του τουρισμού με τις χώρες, από τις οποίες η Ελλάδα θα δεχθεί, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, επισκέπτες. Η βασική δυσκολία προέρχεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη - λόγω αυξημένων επιδημιολογικών φορτίων - η προοπτική να έρθουν επισκέπτες από παραδοσιακές αγορές που στήριζαν μέχρι σήμερα σε πολύ μεγάλο βαθμό, ακόμα και σχεδόν στο σύνολό της, την τουριστική οικονομία κάποιων νησιών ή περιοχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Βρετανοί, οι οποίοι είχαν επιλέξει ως βασικό τόπο διακοπών τους πολλά ελληνικά νησιά και σε αρκετές περιπτώσεις ήταν μέχρι τώρα οι περισσότεροι τουρίστες συγκριτικά με αυτούς που επισκέπτονται τη χώρα μας από άλλα μέρη παγκοσμίως. Ανάλογα με το τι θα γίνει με Ιταλούς ή Σκανδιναβούς, αλλά και άλλες εθνότητες, κάποια νησιά ενδέχεται να μην υποδεχτούν μεγάλο μέρος από τις εθνικότητες των περσινών τους επισκεπτώ.
Σκιάθος: Οκτώ στους δέκα τουρίστες εκτός «λευκής λίστας»
Τεράστιο θα είναι το πλήγμα για τον τουρισμό της Σκιάθου αλλά και γενικότερα των Βορείων Σποράδων, μιας και οκτώ στους 10 τουρίστες του νησιού κάθε χρόνο προέρχονται από χώρες, για τις οποίες δεν θα ανοίξουν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, οι πύλες της Ελλάδας. Ειδικότερα, οι έξι στους δέκα είναι Βρετανοί και οι υπόλοιποι δύο στους 10 προέρχονται από την Ιταλία και τη Σκανδιναβία (κυρίως από τη Σουηδία). Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Σκιάθου, Αλέκος Ευσταθίου, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έτοιμη εναλλακτική λύση, προκειμένου να καλυφθεί, έστω και κατά ένα μέρος το κενό.
«Ο τουρισμός της Σκιάθου εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους Βρετανούς, αφού οι έξι στους 10 επισκέπτες μας κάθε χρόνο προέρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα. Συνολικά το 80% των τουριστών των Βορείων Σποράδων προέρχονται από τη Βρετανία, την Ιταλία και τη Σκανδιναβία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο τα νησιά μας να υποδεχθούν τους πρώτους τουρίστες στις αρχές ή ακόμα και στα μέσα Ιουλίου, με αποτέλεσμα να δεχθούμε πολύ μεγαλύτερο πλήγμα από άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας. Τα δεδομένα είναι πολύ ανησυχητικά και γεμίζουν όλους τους επαγγελματίες του χώρου με έντονη αβεβαιότητα. Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει και άλλη εναλλακτική λύση. Δεν είναι εύκολο να στραφούμε σε άλλες αγορές, για να καλυφθεί το κενό. Μπορούμε, για παράδειγμα, να στραφούμε σε Ισραηλινούς που αγαπούν τη χώρα μας, αλλά είναι αδύνατο να αποτελέσουν σοβαρή εναλλακτική λύση, ενώ το βάρος για να καλυφθεί το κενό που αναμφίβολα θα δημιουργηθεί δεν μπορεί να σηκώσει ούτε ο εγχώριος τουρισμός. Πρόθεση όλων των ξενοδόχων είναι να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους και να κρατήσουν όλους τους εργαζόμενους», σημειώνει ο κ. Ευσταθίου.
Ζάκυνθος: Οι μισοί τουρίστες Βρετανοί
Προβληματισμός υπάρχει και για τον τουρισμό και της Ζακύνθου, αφού, σύμφωνα με τον Γιάννη Φιλιπποπολίτη, ιδιοκτήτη ενός από τα μεγαλύτερα γραφεία εισερχόμενου τουρισμού στο Ιόνιο, οι μισοί από τους αλλοδαπούς τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί είναι Βρετανοί, ενώ οι υπόλοιποι μισοί είναι Ιταλοί και Σκανδιναβοί. «Πέρυσι το 50% των τουριστών της Ζακύνθου προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι είναι πολύ καλοί πελάτες και κάνουν επαναλαμβανόμενα διακοπές στο νησί μας. Οι Ιταλοί δεν βλέπω πότε μπορούν να ξεκινήσουν να έρχονται, ενώ δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη η κατάσταση και αναφορικά με τους Σκανδιναβούς. Αυτό σημαίνει ότι το 65%-70% των τουριστών της Ζακύνθου μπορεί να μην έρθει φέτος. Ουσιαστικά, αναμένουμε εξελίξεις από τα μέσα Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου και εκεί εναποθέτουμε τις ελπίδες μας. Στο νησί μας υπάρχει έντονος προβληματισμός για το τι θα γίνει. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ αργά, για να ξεκινήσουμε καμπάνια και να προσελκύσουμε τουρίστες από άλλες μεγάλες αγορές», τονίζει ο κ. Φιλιπποπολίτης.
Τεράστιο το πλήγμα και στην Κρήτη
Τεράστιο θα είναι το πλήγμα και στην Κρήτη, μιας και σύμφωνα με τον ξενοδόχο και τουριστικό πράκτορα, Λευτέρη Παπακαλιάτη, η βρετανική αγορά αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη για την Κρήτη μετά τη γερμανική. «Πριν τον Αύγουστο δεν πρόκειται να έρθουν οι Βρετανοί στο νησί μας και αυτό αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό της Κρήτης. Σημαντική αγορά γα το νησί μας αποτελεί και η ρωσική, αλλά και οι Ρώσοι τουρίστες, επίσης, δεν βλέπω να έρχονται πριν από τον Αύγουστο. Τεράστιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει και η δυτική Κρήτη, η οποία κατακλύζεται από Σκανδιναβούς», σημειώνει ο κ. Παπακαλιάτης.
«Φιλί της ζωής» από Βαλκάνιους και Γερμανούς
Το πρώτο στάδιο απελευθέρωσης των πτήσεων από το εξωτερικό προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στη συνέχεια το δεύτερο που θα αφορά πτήσεις προς όλα τα αεροδρόμια θα καθορίσουν την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν. «Χώρες από τη Βαλκανική ως τη Βαλτική, όπως η Βουλγαρία, θα είναι από τις πρώτες που θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη διασύνδεση», επισήμανε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, κατά την παρουσίαση της κυβέρνησης για το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού την Τετάρτη, 20 Μαΐου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «και η Βόρεια Ευρώπη θα είναι από τις πρώτες, εφόσον επιδημιολογικά θα είναι επιτρεπτό, που η χώρα μας θα αποκαταστήσει τις σχέσεις της, όπως επίσης και με τη Γερμανία, αλλά και το Ισραήλ, την Κύπρο και άλλες». Άλλωστε, πριν από το τέλος Μαΐου αναμένεται να δημοσιευτεί η «λευκή λίστα» της Ελλάδας με τις χώρες από τις οποίες θα μπορούν να έρχονται τουρίστες. Αυτή η «λευκή λίστα», σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, θα καθοριστεί από την κυβέρνηση πάντα σε συνεργασία με την επιτροπή των επιδημιολόγων, ούτως ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή αποφυγή υγειονομικού ρίσκου.
Σε αναμονή για Ιταλία και Γαλλία
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να αποσαφηνιστεί κατά πόσον θα συμπεριληφθούν στην εν λόγω λίστα χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, που διατηρούν ετησίως σημαντικό κομμάτι της εγχώριας τουριστικής πίτας. Τον τελευταίο λόγο έχουν οι λοιμωξιολόγοι, που καλούνται να αποφανθούν κατά πόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα σε Ρώμη και Παρίσι θα είναι τέτοια, ώστε να είναι ασφαλής η μετακίνηση των πολιτών τους προς την χώρα μας μετά τις 15 Ιουνίου. Κατ' αντιστοιχία Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Τουρισμού καταρτίζουν και μία αρνητική λίστα, αποτελούμενη από χώρες με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, που καθιστά τη μετάβαση των πολιτών τους προς την χώρας μας για την ώρα απαγορευτική. Μία τέτοια περίπτωση κατά πληροφορίες είναι η Βραζιλία.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr