Βιτριόλι: Έλεγχο πώλησης σε όλες τις επικίνδυνες ουσίες ζητούν χημικοί
Τρεις έμπειροι χημικοί μιλούν στο ethnos.gr και συμφωνούν στην καθιέρωση πρωτοκόλλων διακίνησης για όλες τις επικίνδυνες χημικές ουσίες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Συγκλονισμένο το πανελλήνιο παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επίθεση που δέχτηκε με βιτριόλι η 33χρονη στην Καλλιθέα. Η κατάσταση της υγείας της είναι πολύ σοβαρή καθώς οι γιατροί δίνουν μάχη για να μη χάσει την όρασή της από κανένα από τα δύο μάτια και να περιορίσουν τα εγκαύματα από το καυστικό υγρό. Το βιτριόλι ή αλλιώς θειικό οξύ έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν σε επιθέσεις που έκρυβαν προσωπικές αντιδικίες και αντιζηλίες, σε αποτρόπαια εγκλήματα πάθους. Έχει βάση το θείο και η λέξη «βιτριόλι» προέρχεται από τη λατινική λέξη vitreus, δηλαδή γυαλί, σχετιζόμενο με την υαλώδη εμφάνιση των ένυδρων θειικών αλάτων, που επίσης είχαν το όνομα «βιτριόλι».
«Από καιρό έπρεπε να υπάρξει έλεγχος»
Ανθρωποι της επιστημονικής κοινότητας αλλά και της αγοράς των χημικών βάζουν σε πρώτη γραμμή το ζήτημα της ασφάλειας, το οποίο έρχεται και πάλι στην πρώτη γραμμή. «Σε μία περίοδο που η ζωή μας καθορίζεται από τα πρωτόκολλα ασφαλείας αλλά και τις προφυλάξεις από την πανδημία του κορονοϊού πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ΄όψη μας περιορισμούς στη χρήση και τη δυνατότητα προμήθειας διαφόρων χημικών προϊόντων από πολίτες. Ενα από αυτά τα προϊόντα είναι και το θειικό οξύ. Προσωπικά θεωρώ πως έπρεπε από καιρό να υπήρχαν περιορισμοί στην αγορά και στη χρήση του, ανάλογοι με αυτούς τους περιορισμούς που υπάρχουν σε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα», δήλωσε στο ethnos.gr ο Βασίλης Παπαγεωργίου, συνταξιούχος χημικός με πολύχρονη θητεία σε αντιδραστήρια ελέγχου.
«Ελεγχος και στις χλωρίνες: Λίγα έχουν γίνει με παιδιά;»
Τόνισε μάλιστα πως η χρήση του θειικού οξέως είναι υπόθεση συγκεκριμένων τομέων της βιομηχανίας και δεν αφορά τους απλούς πολίτες και έδωσε τη δική του διάσταση: «Σε μία περίοδο που ελέγχεται η αλόγιστη χρήση και η αγορά του καθαρού οινοπνεύματος και των ήπιων αντισηπτικών δεν γίνεται να μην υπάρχει έλεγχος στην αγορά τέτοιων προϊόντων. Δεν αναφέρομαι μόνο στην συγκεκριμένη επίθεση αλλά για όλα τα πλάνα που πρέπει να έχουμε κατά νου σχετικά με την ασφάλεια της κοινωνίας μας. Προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να περιοριστούν ακόμα και τα καθαριστικά όπως το νιτρικό και το υδροχλωρικό οξύ που είναι σαφώς πιο ήπια από το το θειικό οξύ αλλά προκαλούν επίσης μεγάλες καταστροφές. Ακόμα και οι ισχυρές χλωρίνες που έχουμε στο σπίτι μας πρέπει να έχουν ελεγχόμενη αγορά και ελεγχόμενη χρήση και ελεγχόμενη φύλαξη. Λίγα έχουν γίνει με παιδιά στα σπίτια; Λίγες δηλητηριάσεις έχουμε καθημερινά με την κατάποση τέτοιων προϊόντων;».
«Κάποτε είχαμε παραγωγή»
Ανάλογη άποψη έχει και ο χημικός Νικόλαος Σωτηρίου ο οποίος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλές εταιρείες χημικών προϊόντων, ενώ για περισσότερο από μία δεκαετία συμμετείχε σε προγράμματα αντιμετώπισης χημικού πολέμου: «Να ξέρετε πως υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα σχετικά με την αντιμετώπιση οργανωμένων επιθέσεων με χημικά. Δεν θέλω να επεκταθώ, ούτε να τρομοκρατούμε τον κόσμο, ωστόσο συμφωνώ απόλυτα πως πρέπει να υπάρξει ένα γενικό πλαίσιο καταγραφής και χρήσης όλων των χημικών ουσιών και δεν αναφέρομαι μόνο στο θειικό οξύ αλλά και σε όλα τα προϊόντα που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες ή χημικές αντιδράσεις. Η Ελλάδα κάποτε παρήγαγε σε μεγάλες ποσότητες θειικό οξύ. Τώρα γίνεται συνήθως εισαγωγή».
«Δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο η πυκνότητα, η ζημιά είναι η ίδια»
Σχετικά με την περίπτωση της άτυχης 34χρονης που δέχτηκε την επίθεση ο Νικόλαος Σωτηρίου είπε: «Δεν γνωρίζω τι ακριβώς συμβαίνει με την άτυχη κοπέλα. Ελπίζω να αναρρώσει με τις λιγότερες συνέπειες. Ακουσα και εγώ σχετικά με την πυκνότητα του θειικού οξέως. Πράγματι διαλύεται με το νερό και η περιεκτικότητά του έχει σχέση με το νερό που έχει το κάθε διάλυμα. Σε κάθε περίπτωση και σε ποσοστό πάνω από 20% οι επιπτώσεις είναι τραγικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όσο περισσότερο ανεβαίνει η πυκνότητα τόσο μεγαλύτερες είναι οι συνέπειες σε σχέση και με τον χρόνο αντίδρασης».
«Καίγεται το σώμα όσο υπάρχει οξυγόνο»
Στο τμήμα πωλήσεων μεγάλης εταιρείας παρασκευής λιπασμάτων εργάζεται ο Παύλος Τριανταφύλλου ο οποίος μίλησε στο ethnos.gr και ανέφερε πως το θειικό οξύ χρησιμοποιείται κατά κόρον στη βιομηχανία παραγωγής λιπασμάτων και συμφωνεί πως η χρήση του και η διακίνηση του πρέπει να γίνεται με αυστηρά πρωτόκολλα τα οποία τηρούν κατά γράμμα οι εταιρείες: «Όταν άκουσα την είδηση της επίθεσης στην κοπέλα στην Αθήνα λυπήθηκα πολύ διότι γνωρίζω καλά τις επώδυνες επιπτώσεις που έχει στους ζωντανούς οργανισμούς. Καίει τους κυτταρικούς ιστούς και δημιουργεί ιστικές καταστροφές που δεν επουλώνονται πάντα. Τα πρώτα λεπτά είναι κρίσιμα. Πρέπει να αποστειρωθούν οι περιοχές και με ειδικές γάζες και αλοιφές να κλείσουν οι πληγές ώστε να μην υπάρχει οξυγόνο. Όσο υπάρχει οξυγόνο η καύση προχωράει σε βάθος στο σώμα και μπορεί να κάψει και τα κόκαλα. Είναι σαν να καίγεται το σώμα. Τα τραύματα είναι επώδυνα. Έχω εμπειρία από συναδέλφους που είχαν περιορισμένη έκθεση σε θειικό οξύ. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Παλαιότερα γίνονταν πιο συχνά κάποιες αστοχίες αλλά πλέον τα μέτρα ασφαλείας είναι τόσο ακραία που οι πιθανότητες να γίνει κάποιο ατύχημα είναι μηδενικές. Επομένως κάποια στιγμή η κυβέρνηση μαζί με την επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να δουν το θέμα με τα χημικά προϊόντα».
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr