Το ναυάγιο του yachting: Στο μηδέν οι κρατήσεις παραμονές του καλοκαιριού
Πολύ χαμηλή αναμένεται η ζήτηση για διακοπές με ιστιοπλοϊκά το φετινό καλοκαίρι - Πόσο νοικιάζονται τα μικρά σκάφη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Μπορεί να ανοίγουν πανιά στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού τα ιστιοπλοϊκά σκάφη στη χώρα, ωστόσο, ελάχιστα από αυτά αναμένεται να οργώσουν τις ελληνικές θάλασσες το φετινό καλοκαίρι. Στο συγκεκριμένο κλάδο του τουρισμού που δεν είναι άλλο από το yachting η εικόνα θα είναι εντελώς διαφορετική συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές. Κι αυτό γιατί η ζήτηση για ιστιοπλοϊκά σκάφη, προκειμένου οικογένειες ή παρέες φίλων να κάνουν με αυτά ολιγοήμερες διακοπές αναμένεται να είναι πολύ μικρή με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των γιoτ να μείνει δεμένη στους κάβους με σβησμένες τις μηχανές.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κυβερνητών Ιστιοπλοϊκών Σκαφών Αναψυχής (σκίπερς), Γιώργος Πρίντεζης, ο ίδιος αλλά και πολλοί συνάδελφοί του δεν έχουν κλείσει μέχρι στιγμής καμία δουλειά για το φετινό καλοκαίρι, όταν τις προηγούμενες χρονιές, στο τέλος Μαΐου, είχαν ήδη κλείσει συμφωνίες για 14-15 εβδομάδες μέσα στη σεζόν.
«Μέχρι στιγμής η δουλειά μας έχει εξαφανιστεί εντελώς και δεν νομίζω ότι θα εργαστούμε φέτος. Αυτήν την εικόνα αποκομίζω, μιλώντας με συναδέλφους. Προσωπικά δεν έχω κλείσει μέχρι στιγμής για φέτος καμία δουλειά, όταν άλλες χρονιές αυτήν την εποχή είχα ήδη κλεισμένες 14-15 εβδομάδες εργασίας. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα ιστιοπλοϊκά σκάφη έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα αναφορικά με τον κορονοϊό. Το 99,9% των ναυλωτών είναι οικογένειες ή φίλοι, άρα ούτως ή άλλως συγχρωτίζονται μεταξύ τους, ενώ βάσει νόμου μέσα στο σκάφος δεν μπορούν να μπουν περισσότερα από 12 άτομα. Επίσης, μπορείς να αποφύγεις τις πολυσύχναστες παραλίες, άρα και το συγχρωτισμό και να δέσεις σε μικρούς όρμους με πολύ λίγο κόσμο ή να κολυμπήσεις πέριξ του σκάφους. Επίσης, μέσα στα λίγα άτομα τα όποια υγειονομικά πρωτόκολλα μπορούν ευκολότερα να τηρηθούν», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Πρίντεζης.
Ιδιοκτήτες: Πολύ θολή η εικόνα αναφορικά με τις κρατήσεις
Για πολύ θολή εικόνα αναφορικά με τις κρατήσεις ιστιοπλοϊκών σκαφών για το φετινό καλοκαίρι έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος, Ευθύμης Μπιμπής, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν από πέρυσι κρατήσεις για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι οι συμφωνίες θα τηρηθούν.
«Από τον Φεβρουάριο αρχίσαμε να ακυρώνουμε τις κρατήσεις του Απριλίου, του Μαΐου και του Ιουνίου. Δεν έχουμε ακόμα ακυρώσεις για τον Ιούλιο και έπειτα, όμως, δεν ξέρουμε αν θα έρθουν οι πελάτες λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις χώρες τους αλλά και εξαιτίας των πτήσεων. Δεν μας εξασφαλίζει ότι δεν έχουμε μέχρι στιγμής ακυρώσεις για τον Ιούλιο και έπειτα», λέει ο κ. Μπιμπής. Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι δεν πρόκειται λόγω κορονοϊού να υπάρχει μείωση των επιβατών στα ιστιοπλοϊκά σκάφη, αφού όσοι τα νοικιάζουν είναι οικογένειες ή φίλοι. «Αν υπάρξει οποιοσδήποτε περιορισμός στον αριθμό των επιβατών θα σημαίνει αμέσως ακυρώσεις».
Υγειονομικά μέτρα
Κατά τον κ. Μπιμπή, μπορεί ακόμα να μην υπάρχει επίσημη τοποθέτηση αναφορικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν στα τουριστικά σκάφη λόγω του κορονοϊού, ωστόσο, η διοίκηση του συνδέσμου τους, έπειτα από διαβουλεύσεις με το υπουργείο Ναυτιλίας έχει μία πρώτη εικόνα. «Πριν επιβιβαστεί στο σκάφος ο κάθε πελάτης, θα προχωρούμε σε ειδικό καθαρισμό και απολύμανσή του και το ίδιο θα κάνουμε προτού έρθει ο επόμενος. Από εκεί και πέρα και για όσο καιρό ο κάθε πελάτης θα έχει ναυλώσει το σκάφος, θα είναι δική του η ευθύνη και θα πρέπει να κάνει όσα τηρεί και μέσα στο σπίτι του», λέει ο κ. Μπιμπής.
«Έχει μεγάλη σημασία τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα αποφασιστούν να μπορούν να εφαρμοστούν. Αν, για παράδειγμα, μας πουν ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε καθαρισμό με ειδικό συνεργείο όσο βρισκόμαστε στη Χάλκη, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα. Εκεί δεν μπορείς να βρεις εύκολα ούτε νερό. Πώς να βρεις ειδικό συνεργείο;», αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Πρίντεζης.
Οι προτιμήσεις και οι μειώσεις στους ναύλους
Κατά τον κ. Μπιμπή, οι περιοχές που συνήθως κινούνται τα ιστιοπλοϊκά σκάφη -με βάση τις προτιμήσεις των πελατών- είναι το Ιόνιο και κυρίως η Λευκάδα και η Κέρκυρα, ο Σαρωνικός, οι Βόρειες Σποράδες και οι Κυκλάδες, κυρίως με αφετηρία την Πάρο. Μετά τη μαζική είσοδο των μεταναστών το Ανατολικό Αιγαίο αντιμετωπίζει πρόβλημα στο συγκεκριμένο κλάδο του τουρισμού.
Ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σημειωθεί μείωση των ναύλων λόγω της χαμηλότερης ζήτησης, τονίζει, ωστόσο, ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την οικονομική δυνατότητα του κάθε ιδιοκτήτη. Σε ό,τι αφορά τις τιμές ναύλωσης των σκαφών, κατά τον κ. Μπιμπή εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. «Η θαλάσσια περιοχή που θα κινηθείς, δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που καθορίζει τις τιμές, είναι η πολιτική της κάθε εταιρείας, ποια περίοδο θα νοικιάσεις το σκάφος, αφού τα ναύλα είναι υψηλότερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το είδος του σκάφος, για παράδειγμα αν είναι μονοπάλ, καταμαράν κτλ., η παλαιότητά του και βέβαια το μέγεθός του. Επίσης, αν το κλείνεις νωρίς, θα πληρώσεις λιγότερα χρήματα».
Πόσο ενοικιάζονται τα γιοτ
Ενδεικτικά ο κ. Μπιμπής αναφέρει ότι σήμερα ένα μικρό σκάφος με τρεις καμπίνες, μία τουαλέτα 34 ποδιών και μήκους περίπου 11 μέτρων θα ναυλωθεί ως εξής:
- για μία εβδομάδα προς 1.500 ευρώ, άλλα 1.000 ευρώ θα κοστίσει ο σκίπερ (κοστίζει περίπου 150 ευρώ την ημέρα). Σε αυτά τα σκάφη μπορούν να ταξιδέψουν έξι άτομα, άρα ο καθένας θα καταβάλλει περίπου 35 ευρώ την ημέρα συν τα έξοδα του σκίπερ,
- Ένα σκάφος ίδιου μεγέθους αλλά μεγαλύτερης παλαιότητας μπορεί να ναυλωθεί και προς 1.000 ευρώ την εβδομάδα.
- Στον αντίποδα, για τη ναύλωση ενός καταμαράν 52 ποδιών και μήκους περίπου 17 μέτρων το κόστος μπορεί να φτάσει τα 5.000-6.000 ευρώ την εβδομάδα, συν το κόστος του σκίπερ.
Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμα ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων και ιδίως στη φουλ σεζόν τα σκάφη ναυλώνονται για μία εβδομάδα και η μίσθωση ξεκινά συνήθως το απόγευμα του Σαββάτου. Για δύο ή τρεις μέρες ναυλώνονται στο τέλος ή στις αρχές της σεζόν ενώ δεν αποκλείεται η ολιγοήμερη ναύλωση να αποτελέσει συνηθέστερο φαινόμενο στο καλοκαίρι του... κορονοϊού.
Σημειώνει ακόμα ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της χώρας μας είναι η Κροατία λόγω ευκολότερης πρόσβασης από την Κεντρική Ευρώπη και χαμηλότερου κόστους και υπογραμμίζει ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη υποδομών στα ελληνικά λιμάνια, πρόβλημα που θα οξυνθεί με την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας του Αλίμου, αφού εκτιμά ότι θα χαθούν περίπου 800 θέσεις ελλιμενισμού.
«Στα νησιά είναι ακόμα χειρότερη η κατάσταση. Είναι μπες εσύ να βγω εγώ. Πρέπει να διαμορφωθούν τουριστικά λιμάνια, που να εξυπηρετούν έστω τις βασικές ανάγκες. Να υπάρχουν νερό, ασφαλή πρόσβαση και καβοδέτες. Πολύ σημαντικό αίτημά μας είναι η μείωση των τελών ελλιμενισμού στις ιδιωτικές μαρίνες. Για τα δημόσια λιμάνια υπάρχει νόμος, αλλά, δυστυχώς, αυτός ακόμα δεν εφαρμόζεται», λέει ο κ. Μπιμπής.
Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
«Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr