Επιχείρηση «Σφραγίστε τον Εβρο»: Η φύλαξη με ΜΑΤ, drones και θερμικές κάμερες
Σε ποια σημεία θα γίνει η ανέγερση του φράχτη και πού θα βρίσκονται οι αστυνομικοί - Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. που στέλνει ΜΑΤ στον Εβρο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στη «θωράκιση» του Έβρου προχωρά η Ελλάδα, με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, μέχρι να κατασκευαστεί ο νέος φράχτης. Το OPEN TV παρουσίασε τα σημεία της ανέγερσης του φράχτη αλλά και τη διασπορά δυνάμεων σε όλο το μήκος του ποταμού για τη φύλαξη των συνόρων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τρία είναι τα βασικά μέρη από τα οποία θα περάσει ο νέος φράχτης. Πρόκειται για τα σημεία «Πέταλο», εκεί όπου ο φράχτης θα φτάνει σε μήκος τα 16,5 χλμ., το «Κτήμα Τσιρώζη», όπου θα είναι 14 χλμ. και τέλος το σημείο Νεραϊδότοπος, όπου ο φράκτης θα καταλήγει και θα έχει μήκος 2,5 χιλιόμετρα.
Το επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας είναι «σφραγίστε τον Έβρο», με μονάδες ανεπτυγμένες σε πολλά σημεία για όσο θα διαρκέσει η ανέγερση του φράχτη ώστε να μην περνάει το παραμικρό.
Σύμφωνα με την διαταγή του Αρχηγού της Αστυνομίας, 18 διμοιρίες των ΜΑΤ θα καταφθάσουν στην περιοχή, εκ των οποίων οι τρεις θα μεταφερθούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα από την Αθήνα. Οι διμοιρίες θα ξεκινήσουν το πρωί της Πέμπτης με την βάση τους να είναι η Αλεξανδρούπολη, η Ορεστιάδα, οι Καστανιές και οι Φέρες και βασικό σκοπό τις «ενέδρες» και τις περιπολίες, στην περιοχή. Οι διαταγές στους άντρες της Αστυνομίας είναι για όσο θα χτίζεται ο φράχτης, δηλαδή όλο το καλοκαίρι, να γίνει εφαρμογή υπηρεσιακό σχέδιο που εφαρμόστηκε και τον Μάρτιο, στα σημεία που έχουν επιλεγεί.
Στα «νεκρά» σημεία στα οποία δεν μπορούν να περιπολήσουν αστυνομικοί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, εκεί θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο τα drones, τα ελικόπτερα καθώς επίσης και οι θερμικές κάμερες.
Καμία αντίδραση από την Άγκυρα
Την ίδια καμία επίσημη αντίδραση δεν έχει υπάρξει από την Άγκυρα για το θέμα του Έβρου. Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να κρατάει χαμηλούς τους τόνους, σε αντίθεση με «ακροδεξιές» φωνές που προσπαθούν να στείλουν μηνύματα προς την Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του ακροδεξιού κόμματος, στελέχη του οποίου, μετέβησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα για να δείξουν ότι δεν υπάρχει κατοχή ελληνικού εδάφους από Τούρκους στρατιώτες. Μάλιστα, πρόβαλαν ακριβώς το σημείο στο οποίο αναφέρονται τα ευρωπαϊκά μέσα, ότι έχει γίνει «κατάληψη», λέγοντας ότι δεν υπάρχουν στρατιώτες παρά μόνο κάποιοι για να απωθούν του πρόσφυγες που διώχνει η Ελλάδα.
Παράλληλα ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, έστειλε μήνυμα στην Ελλάδα ότι θα υπάρξει αντίδραση εάν η Ελλάδα προχωρήσει στην κατασκευή του φράχτη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα είναι ελεύθερη να χτίσει το τοίχος της όπου επιθυμεί, όχι όμως στα σύνορα με την Τουρκία. «Αν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένει να δρα μονόπλευρα τότε, θα υπάρξουν συνέπειες».
Παρέμβαση ΗΠΑ για τον Έβρο
Οι ΗΠΑ εργάζονται συστηματικά για τη μείωση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υποστήριξε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ. Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης στη δεξαμενή σκέψης German Marshall Fund, ο κ. Πάλμερ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Αθήνα και την Άγκυρα με στόχο να αμβλυνθούν με διπλωματικά μέσα τα διάφορα σημεία τριβής και να μην εξελιχθούν σε ενδεχόμενες κρίσεις.
«Υπάρχουν προκλήσεις με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, τις οποίες έχει τονίσει η ελληνική κυβέρνηση. Και πάλι, συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την προώθηση του διαλόγου, για την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των τομέων που καταγράφονται διαφωνίες και για την άμβλυνση των σημείων τριβής πριν εξελιχθούν σε κρίσεις. Αυτό δεν είναι νέο ζήτημα. Αυτό είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε για πολλά χρόνια και μερικά από αυτά τα σημεία τριβής υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό», τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός.
Σχετικά με τα γεγονότα στον Έβρο, ο κ. Πάλμερ υπενθύμισε την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη τον Μάρτιο, λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τις πιέσεις που ασκούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα της Τουρκίας με την Ε.Ε. «Ενθάρρυνα την Τουρκία να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις. Έκτοτε, έχουμε δει την ένταση στα σύνορα να αποκλιμακώνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr