Μαίνεται ο «πόλεμος» για το νερό στην ΕΥΔΑΠ
«Καμία ιδιωτικοποίηση του νερού δεν πρόκειται να γίνει», είπε σήμερα ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής. Για «κατάπτυστους» διαγωνισμούς κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
«Καμία ιδιωτικοποίηση του νερού δεν πρόκειται να γίνει» τόνισε σε σημερινές του δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση μέσω Συμπράξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, κεντρικών υποδομών της ΕΥΔΑΠ, ζήτημα το οποίο έχει ξεσηκωσει θύελλα αντιδράσεων τις τελευταίες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι από το υπουργείο αναρτήθηκαν προ ολίγων ημερών οι προκηρύξεις για τη διενέργεια τριών παράλληλων διαγωνισμών για την σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών νομικού, χρηματοοικονομικού και τεχνικού συμβούλου με σκοπό τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για τη διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του ΕξωτερικούΥδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της Αθήνας μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. Η δαπάνη έκαστης προκήρυξης ανέρχεται στο ποσό των 138.424 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το ΕΥΣ της ΕΥΔΑΠ εκτείνεται σε τέσσερις νομούς, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής και περιλαμβάνει τις κεντρικές υποδομές του νερού και συγκεκριμένα τα φράγματα του Μόρνου, του Ευήνου, τη λίμνη Υλίκη, αντλιοστάσια καθώς επίσης και το κανάλι με το οποίο φτάνει το νερό στην Αθήνα (υδραγωγεία μεταφοράς). Ερωτηθείς για το θέμα, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «καμία ιδιωτικοποίηση του νερού δεν πρόκειται να γίνει», ενώ σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «απίστευτη παραποίηση της πραγματικότητας και υποκρισία» επιμένοντας ότι δεν σχεδιάζεται καμία ιδιωτικοποίηση, αλλά ανάθεση της συντήρησης των δικτύων υδροδότησης της πρωτεύουσας, ώστε να γίνουν τα αναγκαία έργα.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το 60% της ΕΥΔΑΠ ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά είναι μία εισηγμένη εταιρεία, καθώς και ότι το ελληνικό κράτος σήμερα πληρώνει στην ΕΥΔΑΠ 26,5 εκ ευρώ το χρόνο για τη συντήρηση των δικτύων υδροδότησης. Σημείωσε ότι «τώρα θα υπάρξει ανταγωνισμός ώστε με τον έλεγχο του Δημοσίου να γίνονται οι εργασίες συντήρησης που είναι αναγκαίες για την ασφάλεια του δικτύου υδροδότησης και την ποιότητα του νερού». Την προσήλωση της κυβέρνησης σε «στοχευμένες παρεμβάσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες» προέβαλε κατά τη σημερινή του ενημέρωση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας ότι με τα εν λόγω ΣΔΙΤ «εισάγεται ο υγιής ανταγωνισμός στις υπηρεσίες του συστήματος με στόχο τη μείωση του ετήσιου κόστους της λειτουργίας και της συντήρησής του».
Παράλληλα, όπως είπε, «προτεραιοποιούνται οι ανάγκες που αφορούν στη συντήρηση και στην αναβάθμιση του δικτύου. Προωθούνται τα απαραίτητα έργα για τη συντήρηση με έξοδα του ιδιώτη, προχωρά η επανακοστολόγηση του δυϊλισμένου νερού προς όφελος των καταναλωτών, μπαίνουν σοβαρά ποιοτικά κριτήρια για το νερό που πίνουμε ενώ ελέγχονται και οι διαρροές του δικτύου που κοστίζουν ακριβά. Αξιολογείται τέλος η εκμετάλλευση των εγκατεστημένων μονάδων καθώς και η πώληση αδιύλιστου ύδατος σε ιδιώτες. Αναβαθμίζεται λοιπόν το δίκτυο προς όφελος των Καταναλωτών. Το νερό δεν πωλείται».
Υπενθυμίζεται ότι εκτός των σφοδρών αντιδράσεων των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, χθες και ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης είχε ζητήσει την απόσυρση των «κατάπτυστων» - όπως τους χαρακτήρισε – διαγωνισμών σημειώνοντας σε δήλωσή του: «Δεν γνωρίζουν άραγε οι «άριστοι» του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη ότι όπου δοκιμάστηκαν αυτές οι λύσεις οδήγησαν σε αύξηση της τιμής, σε χειροτέρευση της ποιότητας του νερού και σε προβλήματα στην υδροδότηση; Για ποιο λόγο η κυβέρνηση αγνοεί τις σχετικές προειδοποιήσεις του Συλλόγου Μηχανικών και Επιστημονικού Προσωπικού της επιχείρησης;
Είναι πλέον σαφές πως οι μόνες καθοδηγητικές αρχές που διέπουν τον κ. Μητσοτάκη είναι οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και η περαιτέρω ενίσχυση των μεγάλων συμφερόντων που τον περιτριγυρίζουν».
Αναφερόμενος στον προβληματισμό για ενδεχόμενη αύξηση των τιμολογίων του νερού, ο κ. Καραμανλής, πάντως, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπέρ των ΣΔΙΤ γενικότερα και υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού στις υπηρεσίες συστήματος με στόχο τη μείωση του ετήσιου κόστους της λειτουργίας και της συντήρησης. Και τόνισε ότι «εάν μειωθεί το κόστος του συστήματος λειτουργίας και συντήρησης, η τιμή του νερού δε θα αυξηθεί, αλλά το αντίθετο». Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα εισάγει και στον τομέα αυτό, όπως και σε άλλους τομείς, το εργαλείο των ΣΔΙΤ, το οποίο όπως τόνισε «η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ με επάρκεια λόγω ιδεοληψιών».
Επί ποδός για την κακοκαιρία με χιόνια από την Ουκρανία: Υποχρεωτικές οι αλυσίδες σε όλη την Αττική – 112 σε Δροσιά, Εύβοια
Προσωπικός γιατρός: Εφάπαξ 40.000 ευρώ στους νέους ειδικευόμενους γιατρούς – Οι προϋποθέσεις
Μαρούσι: Σοκαριστικές λεπτομέρειες για την επίθεση στους 17χρονους – Τους χτύπαγαν 6 άτομα με λοστούς
Μελίνα Ασλανίδου: «Έχω αποδεχτεί τη φωνή μου και την αξία της, γιατί έχω δουλέψει πολύ»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr