Εκτέλεση στη Βούλα: Ματωμένο καταφύγιο των ναρκοβαρόνων τα νότια προάστια
O Βέλγος «επιχειρηματίας», που δέχτηκε πριν από μία εβδομάδα δύο σφαίρες στο κεφάλι, είχε για σχεδόν 20 χρόνια κομβικό ρόλο στη μεταφορά κοκαΐνης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
«Καταφύγιο» στις ήσυχες γειτονιές με τα πολυτελή σπίτια, στα νότια προάστια της Αθήνας, βρίσκουν «στελέχη» πανίσχυρων καρτέλ κοκαΐνης παγκόσμιας εμβέλειας. Ανθρωποι που παρουσιάζονται ως επιχειρηματίες που ήρθαν στην Ελλάδα για δουλειές, στην πραγματικότητα κάνουν «διπλή ζωή». Απομακρύνονται από τις χώρες καταγωγής τους γιατί φοβούνται ότι θα τους εκτελέσουν αντίπαλοι «βαρόνοι» ναρκωτικών αλλά και γιατί εκκρεμούν σε βάρος τους ευρωπαϊκά ή διεθνή εντάλματα σύλληψης.
Η «δύναμη πυρός» τους είναι το άφθονο «μαύρο χρήμα» που διαθέτουν, το οποίο τους εξασφαλίζει μια άνετη και χλιδάτη ζωή δίπλα στη θάλασσα. Το «αδύναμο» σημείο τους, όπως εξηγούν έμπειροι αστυνομικοί, είναι ότι νιώθουν ασφάλεια και εφησυχάζουν. Θεωρούν ότι κατάφεραν να εξαφανιστούν και ότι μπορούν να αποτελέσουν τους «αντιπροσώπους» των καρτέλ στη χώρα μας. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι διαφορετική. Μαζί με αυτούς στην Αθήνα φαίνεται ότι έρχονται και «επαγγελματίες» εκτελεστές, υψηλά αμειβόμενοι και με στρατιωτική εκπαίδευση, που κάνουν ολόκληρη έρευνα για τον εντοπισμό τους.
Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν δολοφονηθεί τέσσερα «μεγάλα ονόματα» από μισθωμένους δολοφόνους. Το τελευταίο «συμβόλαιο» έφερε το όνομα του 47χρονου K.W., του Βέλγου που δέχτηκε πριν από μία εβδομάδα δύο σφαίρες στο κεφάλι την ώρα που έμπαινε στο σπίτι που νοίκιαζε στην οδό Δωδεκανήσου στη Βούλα. Δεν κατάφερε να προστατεύσει τον εαυτό του, παρότι είχε λάβει αυστηρά μέτρα. Είχε παρουσιαστεί στην Αθήνα ως έμπορος τροφίμων, χρησιμοποιούσε πλαστή ταυτότητα, είχε αλλάξει πριν από έναν χρόνο σπίτι για λόγους ασφαλείας και μιλούσε στο τηλέφωνο με τέσσερα «πακιστανικά» κινητά που αντιστοιχούν σε ανθρώπους-φαντάσματα. O «επιχειρηματίας» από το Βιλβόρντε είχε για σχεδόν 20 χρόνια κομβικό ρόλο στη μεταφορά κοκαΐνης από χώρες της Λατινικής Αμερικής στην Ευρώπη. Ενδιάμεσος σταθμός ήταν το λιμάνι της Αμβέρσας.
Οι βελγικές Αρχές τον είχαν σκιαγραφήσει ως τον άνθρωπο που ήταν «επιστήμονας» στην ίδρυση εταιρειών για τη μεταφορά φορτίων ανανά, μπανάνας, χουρμάδων, σπαραγγιών και ξηρών καρπών. Οι... μπανάνες, ωστόσο, έκρυβαν στοίβες από άσπρη... σκόνη, με τον 47χρονο να στήνει δίκτυο offshore εταιρειών για το ξέπλυμα. Η τελευταία πλαστή ταυτότητα που χρησιμοποιούσε στο Βέλγιο έφερε το όνομα «Geert Nelle».
«Ιδιοφυΐα» στη διακίνηση
Ο Βέλγος εμφανιζόταν ως διευθυντής εταιρείας που εκτελούσε μεταφορές ψαριών με κοντέινερ, τα οποία αποδείχθηκε ότι περιείχαν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης. Οι αστυνομικοί τον περιγράφουν ως μια «ιδιοφυΐα» στη διακίνηση ναρκωτικών, που κατάφερνε να ξεγλιστρά από τις Αρχές. Η τελευταία του καταδίκη ήταν το 2015 από το Εφετείο της Αμβέρσας σε ποινή κάθειρξης 12 ετών. Ο 47χρονος κρύφτηκε, μαζί με τη γυναίκα και το παιδί του, αρχικά στην Ισπανία και ακολούθως -το 2018- στα νότια προάστια της Αθήνας, όπου έφερε και το τζιπ του, μάρκας Volvo, με ελβετικές πινακίδες. Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο K.W. ήξερε ότι δεν κινδυνεύει μόνο με σύλληψη, λόγω του ευρωπαϊκού εντάλματος που εκκρεμούσε σε βάρος του, αλλά και με εκτέλεση. Και αυτό γιατί στην πατρίδα του είχε ξεσπάσει «πόλεμος» με αντίπαλο καρτέλ, από το οποίο η οργάνωση του 47χρονου είχε πάρει σημαντικό κομμάτι της «πίτας».
Ισως δεν είναι τυχαίο, όπως γράφουν τα βελγικά ΜΜΕ, ότι συγκατηγορούμενος του Βέλγου που δολοφονήθηκε στη Βούλα είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης ομηρείας των 42 ημερών που έληξε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Καρτέλ ναρκωτικών έδωσε εντολή σε βαριά οπλισμένους άνδρες να απαγάγουν τον 13χρονο ανιψιό του συγκατηγορουμένου του 47χρονου Κ.W. από το σπίτι της οικογένειάς του στα περίχωρα της κοινότητας Γκενκ στο βορειοανατολικό Βέλγιο. Οι δράστες ζήτησαν λύτρα από τον θείο του παιδιού, με τις βελγικές Αρχές να κάνουν λόγο για ξεκαθαρίσματα ανάμεσα σε «βαρόνους» ναρκωτικών. Το παιδί τελικά απελευθερώθηκε και οι αστυνομικοί συνέλαβαν επτά άτομα που εμπλέκονται στην απαγωγή. Η ομηρεία είναι ενδεικτική του «πολέμου» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε εγκληματικές οργανώσεις που φέρνουν στην Ευρώπη μέσω του λιμανιού της Αμβέρσας κοκαΐνη από χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Κολομβία, το Περού και ο Παναμάς.
Ο 47χρονος Κ.W. δεν είναι ο μόνος έμπορος ναρκωτικών που προσπάθησε να εξαφανιστεί. Γνωστός «βαρόνος» της Αμβέρσας, ο οποίος στο παρελθόν φερόταν να έχει σχέσεις με τον 47χρονο, βρέθηκε το 2016 άγρια δολοφονημένος στην Ισπανία, χώρα όπου έχουν βρει καταφύγιο αρκετοί «εξόριστοι» ναρκέμποροι. Η εκτέλεσή του ήταν ίσως ένα «καμπανάκι» για τον άνδρα που δολοφονήθηκε στη Βούλα. Οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές Αρχές ήδη εξετάζουν εάν η εκτέλεση στην Ισπανία ή η απαγωγή στο Γκενκ σχετίζονται με τη δολοφονία του Βέλγου στην Αθήνα.
Επικοινωνία με Λατινική Αμερική
Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής που έχουν αναλάβει την υπόθεση καλούνται να κολυμπήσουν σε βαθιά νερά, ενώ από την πρώτη στιγμή έχουν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με υπηρεσίες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις. Η Ελλάδα αποτελεί λόγω της γεωγραφικής της θέσης «σταυροδρόμι» για τη διακίνηση κοκαΐνης παγκοσμίως. «Τα ναρκωτικά ακολουθούν τον ίδιο δρόμο με τα υπόλοιπα εμπορικά προϊόντα. Ενα μικρό μέρος μένει εδώ για την εγχώρια κατανάλωση και το υπόλοιπο ταξιδεύει για τις άλλες χώρες της Ευρώπης» εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» αξιωματικός με γνώση της λειτουργίας των καρτέλ.
Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο είχαν εντοπιστεί στο λιμάνι του Πειραιά 700 κιλά κοκαΐνης από το Εκουαδόρ, στοιβαγμένα στον μηχανισμό ψύξης εμπορευματοκιβωτίων με μπανάνες. Δύο χρόνια νωρίτερα, οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών είχαν εντοπίσει 135 κιλά κοκαΐνης, αξίας 5 εκατ. ευρώ, μέσα σε πολυτελές διαμέρισμα της λεωφόρου Ποσειδώνος με θέα θάλασσα στη Βάρη. Ο ενοικιαστής τους ήταν ο περιβόητος «Μάρτιν», ο Σέρβος με τη χλιδάτη ζωή που λειτουργούσε ως ο «ενδιάμεσος» για λογαριασμό καρτέλ με έδρα το Εκουαδόρ.
Τα μυστικά της μαφιόζικης εκτέλεσης
O Βέλγος «επιχειρηματίας», που δέχτηκε πριν από μία εβδομάδα δύο σφαίρες στο κεφάλι την ώρα που έμπαινε στο σπίτι του, είχε για σχεδόν 20 χρόνια κομβικό ρόλο στη μεταφορά κοκαΐνης από χώρες της Λατινικής Αμερικής στην Ευρώπη. Οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές Αρχές εξετάζουν αν ο θάνατος του 47χρονου, που είχε βρει καταφύγιο στην Ελλάδα, σχετίζεται με την άγρια δολοφονία γνωστού ναρκοβαρόνου της Αμβέρσας στην Ισπανία το 2016 ή με την απαγωγή 13χρονου στο Γκενκ.
Ο «Λουίτζι» και ο πόλεμος των Σκάλιαρι με τους Καβάτσκι
Ο «πόλεμος» μεταξύ των φατριών, με αντίκτυπο στη διεθνή σκηνή του οργανωμένου εγκλήματος, έχει μεταφερθεί και στην Αθήνα τα τελευταία τρία χρόνια. Το πρώτο θύμα ήταν και πάλι Βέλγος, «στέλεχος» κολομβιανού καρτέλ κοκαΐνης, ο οποίος είχε έρθει στην Αθήνα ως «τουρίστας» το καλοκαίρι του 2017. Ο 56χρονος «Λουίτζι», όπως ήταν το προσωνύμιο του θύματος, δολοφονήθηκε από τρεις άνδρες αλβανικής καταγωγής στην οδό Φανοσθένους στον Νέο Κόσμο. Ο Βέλγος, λίγα δευτερόλεπτα πριν δεχτεί τις σφαίρες, έδωσε φιλικά το χέρι του στον έναν από τους τρεις, τον οποίο γνώριζε από παλιότερες «δουλειές» που έκαναν μαζί για ναρκωτικά.
Το καρτέλ για το οποίο δούλευε ο «Λουίτζι» συνεργαζόταν με τους Αλβανούς για τη μεταφορά κοκαΐνης εξαιρετικά υψηλής ποιότητας από τη Λατινική Αμερική σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, με δίκτυο και στην Ελλάδα. Μέχρι που ξέσπασε «πόλεμος» μεταξύ τους για μια χρηματική διαφορά και υπεγράφη το συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του 56χρονου Βέλγου. Ο «Λουίτζι» έμενε στην Ιμπιζα της Ισπανίας. Οι εκτελεστές επέλεξαν, ωστόσο, να τον βγάλουν από τη μέση στην Αθήνα. Τα «ξεκαθαρίσματα» συνεχίστηκαν τον Ιανουάριο, με το συμβόλαιο θανάτου εναντίον δύο 44χρονων Μαυροβούνιων στα Βλάχικα της Βάρης.
Τα δύο μέλη της φατρίας των Σκάλιαρι έτρωγαν σε ταβέρνα μαζί με τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους, όταν τέσσερις ένοπλοι εισέβαλαν στο μαγαζί και τους «γάζωσαν». Οι αντίπαλοί τους ανήκουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., στη μαφία των Καβάτσκι και εκμεταλλεύθηκαν τον εφησυχασμό των θυμάτων. Ο «εμφύλιος» μεταξύ τους ξέσπασε το 2014, με αφορμή την «εξαφάνιση» 200 κιλών κοκαΐνης στη Βαλένθια της Ισπανίας. Σε βάρος των δύο 44χρονων εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης. Οι δυο τους είχαν εγκατασταθεί στα νότια προάστια, θεωρώντας ότι έχουν καταφέρει να κρυφτούν από τους Καβάτσκι.
Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν μετά το πράσινο φως Μπάιντεν στο Κίεβο για τους πυραύλους ATACMS – Οι σκέψεις του Ρώσου προέδρου
Δημοσκόπηση Prorata: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο των ΗΠΑ
Άνοιξε η πλατφόρμα για το «Gigabit Voucher» - Περισσότερα από 379.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν ευρυζωνικές συνδέσεις
Πρώτο διαζύγιο για προπονητή της Euroleague: Τέλος ο Ομπράντοβιτς απ' τον πάγκο της Μονακό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr