Γιαννόπουλος για εξαφάνιση Μαρκέλλας: Καθυστέρησε η ΕΛ.ΑΣ. 4 ώρες το Amber Alert
Καθυστέρηση ενεργοποίησης του σήματος Amber Alert στην περίπτωση της 10χρονης Μαρκέλλας καταγγέλλει ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Aδιαφορία, ολιγωρία και λάθη της Αστυνομίας τα οποία οδήγησαν σε καθυστερημένη ενεργοποίηση του Amber Alert (ελληνικό σύστημα ειδοποίησης για εξαφανίσεις παιδιών), γεγονός που μπορεί να στοιχίσει ακριβά στην περίπτωση της εξαφάνισης της 10χρονης Μαρκέλλας, καταγγέλλει ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος μιλώντας στο ethnos.gr. Σύμφωνα με τον Νίκο Γιαννόπουλο το Ambert Alert βγήκε με καθυστέρηση 3-4 ωρών από την στιγμή που η μητέρα της Μαρκέλλας πήγε στο Αστυνομικό τμήμα και κατήγγειλε την εξαφάνιση.
«Χθες έγιναν αυτά που δεν πρέπει να γίνονται. Δηλαδή η μητέρα πήγε στο ΑΤ Τούμπας. Την προέτρεψαν να κάνει την δήλωση εξαφάνισης και να φύγει, λέγοντάς της ότι το παιδί θα έχει πάει κάπου με κάποιες φίλες και θα επιτρέψει. Και αν δεν μας έπαιρνε τηλέφωνο να την γυρίσουμε πίσω και να της ζητήσουμε να επιμένει να προχωρήσει η διαδικασία αυτή δεν θα προχωρούσε πιο άμεσα. Γιατί όταν έχεις ένα 10χρονο παιδί αμέσως βγάζεις Amber Alert. Την ίδια στιγμή. Ο κύριος Διοικητής του ΑΤ Τούμπας μας είπε ότι η Αστυνομία θα προχωρήσει τις δικές της διαδικασίες και μεις ως ‘Χαμόγελο του Παιδιού’ να προχωρήσουμε στις δικές μας ενέργειες», δήλωσε στο ethnos.gr ο κ. Γιαννόπουλος.
Με καθυστέρηση 3-4 ωρών εκδόθηκε το Amber Alert
«Ποια δικιά μας και ποια δικιά σας διαδικασία;», αποκρίθηκε ο κ. Γιαννόπουλος στον Διοικητή και συμπλήρωσε: «Εδώ υπάρχει μια διαδικασία που είναι σε αναμονή. Μετά από 3-4 ώρες δόθηκε η έγκριση. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Πρώτη φορά καταγγέλλω. Ένας άνθρωπος χάλασε αυτό που προσπαθούμε να φτιάξουμε όλα αυτά τα χρόνια. Την άμεση κινητοποίηση. Δεν προχωρούσαν τη διαδικασία. Αυτή η αδιαφορία μπορεί να σκοτώσει ένα παιδί» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού». Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο χρειάστηκε να γίνει παρέμβαση στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και στην προϊσταμένη του τμήματος Αναζητήσεων Ανηλίκων προκειμένου να προχωρήσουν οι ενέργειες και να αναλάβουν την υπόθεση ανώτατοι αξιωματικοί. «Υπάρχουν δυνατότητες για τον άμεσο εντοπισμό των εξαφανισθέντων. Ένας άνθρωπος, όμως, μπορεί να κωλυσιεργήσει και να κάνει τη διαφορά».
Πιο ευάλωτα τα κορίτσια σε εξαφανίσεις στην Ελλάδα
Όπως εξηγεί ο κ. Γιαννόπουλος, στην Ελλάδα δεν έχουμε αρπαγές ανηλίκων αλλά εξαφανίσεις εφήβων και κυρίως κοριτσιών. Τα θύματά τους οι επιτήδειοι τα εντοπίζουν μέσω «ψαρέματος» από το διαδίκτυο, ενώ συνήθως υπόσχονται μια καλύτερη ζωή. Τις περισσότερες φορές, όμως, καταλήγουν στην πορνεία και τα ναρκωτικά. Πίσω από τις εξαφανίσεις κρύβονται πολλές φορές ερωτικές ιστορίες αλλά και οικογενειακά προβλήματα.
Δεν υπάρχουν λευκά και μαύρα βανάκια που εξαφανίζουν παιδιά
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο το πρόβλημα ξεκινά πολλές φορές από τη σεξουαλική κακοποίηση ή έχει να κάνει με περιπτώσεις μπούλινγκ. «Οι γονείς θα πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών τους και να είναι σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους. Πολλές φορές τα παιδιά φοβούνται να μιλήσουν στους γονείς τους. Και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα γιατί οι γονείς θα πρέπει να τα συμβουλεύουν και να τα προστατεύουν» είπε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» ξεκαθαρίζοντας, ότι δεν υπάρχουν λευκά ή μαύρα βανάκια που εξαφανίζουν παιδιά
Στα αζήτητα τα ανήλικα προσφυγόπουλα - Κανένας δεν τα ψάχνει
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του «Χαμόγελου του Παιδιού», εκεί που εντοπίζεται σοβαρό πρόβλημα και υπάρχει φόβος για μεγαλύτερη επέκτασή του είναι διακίνηση και εξαφάνιση ανήλικων προσφυγόπουλων. «Όσα προσφυγόπουλα εξαφανίζονται είναι στα αζήτητα. Κανένας δεν τα ψάχνει. Δεν είναι καταγεγραμμένα. Τα περισσότερα από αυτά καταλήγουν στην πορνεία και το trafficking. Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με την Ύπατη Αρμοστεία πρκειμένου να μειωθεί ο χρόνος του Amber Alert κάθε φορά που ένα προσφυγόπουλο εξαφανίζεται από ένα καμπ».
2019-2020: Από τα 163 εξαφανισμένα παιδιά εντοπίστηκαν τα 138
Ενδεικτικό είναι ότι από 1/1/2019 έως και σήμερα η ΕΛΑΣ διαχειρίστηκε συνολικά 420 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων και 1.892 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Από τις υποθέσεις που χειρίστηκε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τo 2019 έως και το πρώτο τετράμηνο του 2020, 163 εξαφανισμένα παιδιά αναζητήθηκαν εκ των οποίων τα 138 εντοπίστηκαν, καθώς και 12 ενήλικες, εκ των οποίων οι 10 βρέθηκαν. Για 16 παιδιά ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas, ενώ για 8 ενήλικες ενεργοποιήθηκε η νέα υπηρεσία Missing Alert Hellas, που απευθύνεται σε άτομα από 18 έως 60 ετών, τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου.
Σε διεθνές επίπεδο, 80.000 παιδιά υπολογίζεται ότι εξαφανίζονται κάθε χρόνο στη Βρετανία. Το 2019 421.394 παιδιά εξαφανίστηκαν στις ΗΠΑ, 25.000 στην Αυστραλία, 40.425 στον Καναδά, 21.551 στη Νότια Κορέα, ενώ εκτιμάται, ότι 1.978 παιδιά παρέμεναν αγνοούμενα μέχρι το τέλος του 2019 στην Ισπανία. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC), αναφέρθηκαν 7.582 υποθέσεις εξαφάνισης παιδιών, το 55% αφορούσε φυγές, το 23% γονικές αρπαγές και το 3% εξαφανίσεις μεταναστών και προσφύγων.
250.000 παιδιά εξαφανίζονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο
Τα παραπάνω στοιχεία δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την πραγματική εικόνα, και συχνά εμφανίζονται αντικρουόμενα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι δεν καταγγέλλονται όλα τα περιστατικά, ότι μετά την ανεύρεση κάποιοι γονείς παραλείπουν να ενημερώσουν τις αρχές, ή κάποια παιδιά και γονείς δεν έχουν μόνιμη κατοικία. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη εξαφανίζονται 250.00 παιδιά, δηλαδή ένα παιδί ανά δυο λεπτά, επισήμανε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου κατά τον χαιρετισμό του.
Δείτε και το ρεπορτάζ του OPEN TV
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr