Πόσα χρήματα θα πληρώσει η Ελλάδα στη Χαντισέ Μολλά Σαλί για τη Σαρία
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Ελλάδα οφείλει στη χήρα 41,103.36 ευρώ, και επιπλέον 10.000 για τα δικαστικά έξοδα και 5.828,33 για άλλα έξοδα για την εφαρμογή του «νόμου της Σαρία σε ένα τμήμα των πολιτών κατά της επιθυμίας τους»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η Χαντισέ Μολλά Σαλί ήξερε ήδη ότι είχε κερδίσει το δικαίωμα να κληρονομήσει το κτήμα του μουσουλμάνου συζύγου της πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, έπρεπε να περιμένει μέχρι τις 18 Ιουνίου για να μάθει τι αποζημίωση θα της δώσει η ελληνική κυβέρνηση που της αρνήθηκε το δικαίωμα αυτό.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Ελλάδα οφείλει στη χήρα 41,103.36 ευρώ, και επιπλέον 10.000 για τα δικαστικά έξοδα και 5.828,33 για άλλα έξοδα για την εφαρμογή του «νόμου της Σαρία σε ένα τμήμα των πολιτών κατά της επιθυμίας τους».
Πριν από το θάνατό του το 2008, ο Μουσταφά Μόλλα Σαλί συνέταξε μια διαθήκη σε έναν Έλληνα συμβολαιογράφο, σύμφωνα με το αστικό Δίκαιο της χώρας, αφήνοντας την περιουσία του στη σύζυγό του, συμπεριλαμβανομένων των διαμερισμάτων του ζευγαριού και των κερδών από την κλωστοϋφαντουργική του επιχείρηση.
Οι αδελφές του θανόντος έμειναν εκτός διαθήκης και την αμφισβήτησαν, υποστηρίζοντας στο ελληνικό δικαστήριο ότι επειδή ο αδερφός τους ήταν μουσουλμάνος, η κληρονομιά του πρέπει να κριθεί σε ισλαμικό δικαστήριο. Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, οι αδελφές θα λάβουν τα τρία τέταρτα του κτήματος.
Το δικαστήριο που προσέφυγε η χήρα τη δικαίωσε πρωτόδικα, αλλά ασκήθηκε έφεση και το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας έκρινε ότι η διαθήκη ήταν άκυρη βάσει συνθηκών 200 ετών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο Άρειος Πάγος διέταξε την επίλυση της διαφοράς από έναν μουφτή.
«Ο σύζυγός της αποφάσισε τον τρόπο με τον οποίο ήθελε να μεταβιβαστεί η κληρονομιά του. Το ελληνικό δικαστήριο έπρεπε να σεβαστεί την επιθυμία του », δήλωσε ο δικηγόρος της Μολλά Σάλι, Γιάννης Κτιστάκης, στο Associated Press το 2018. Ο ίδιος ο Κτιστάκης εκπροσώπησε τη χήρα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Στρασβούργο, υποστηρίζοντας ότι ο πελάτης του είχε διακριθεί για θρησκευτικούς λόγους.
«Εάν δεν ήταν μουσουλμάνος, αυτό δεν θα συνέβαινε», είπε στο δικαστήριο το 2017. Ο δικηγόρος μάλιστα ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι η πελάτης του είχε διακριθεί με βάση το φύλο της: «Το μερίδιο της κληρονομιάς είναι μικρότερο επειδή είναι γυναίκα». Ενώ το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποφάσισε υπέρ της χήρας στα τέλη του 2018, άφησε την απόφαση για αποζημίωση για αργότερα. Την Πέμπτη, το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι η Ελλάδα οφείλει αποζημίωση πάνω από 50.000 ευρώ.
Η υπόθεση έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των νομικών διεθνώς, καθώς είναι μια από τις πρώτες περιπτώσεις ενός διεθνούς νομικού σώματος που αποφασίζει για τη νομιμότητα πολλαπλών νομικών συστημάτων που λειτουργούν στην ίδια χώρα. Έχει συγκεντρωθεί επίσης μεγάλη προσοχή στην Ελλάδα, όπου το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που περιορίζει την εξουσία των ισλαμικών δικαστηρίων το 2018, συμπεριλαμβανομένης της εγγύησης ότι οι μουσουλμάνοι μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους ενώπιον ελληνικού αστικού δικαστηρίου.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr