Κορονοϊός: Φόβοι επιστημόνων για τα καλοκαιρινά πάρτι και τον συνωστισμό
«Θα είναι είδηση αν δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Αν και η Ελλάδα έχει καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων την περίοδο των θερινών διακοπών και ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η έλευση τουριστών από το εξωτερικό. Συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τον συνωστισμό και τα πάρτι.
Αυτό που κυρίως απασχολεί τους επιστήμονες είναι οι εικόνες συνωστισμού σε μέρη όπως η Μύκονος. Εκεί τα πάρτι συνεχίζονται με τις εικόνες να θυμίζουν εποχές προ κορονοϊού. Ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα και λουκέτα σε μπαρ για παραβίαση των μέτρων αποτροπής της διασποράς της Covid-19, ενώ ανησυχία έχουν προκαλέσει αυτοσχέδια πάρτι σε βίλες.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, φόβοι εκφράζονται και για τον συγχρωτισμό σε υπαίθρια πάρτι, όπως είχε συμβεί σε παραλία της Πάτρας και στη δημοτική πλαζ «Αυλάκι», στο Πόρτο Ράφτη. Εικόνες συνωστισμού, χωρίς μάσκα και αποστάσεις, έχουν καταγραφεί με κινητά τηλέφωνα και σε νυχτερινά κέντρα στη Βάρκιζα και στο Θησείο. Σε beach bar της παραλιακής στον Άλιμο, περισσότερα από χίλια άτομα κατέκλυσαν τον χώρο, με αποτέλεσμα να επιβληθεί δίμηνο λουκέτο και πρόστιμο 20.000 ευρώ.
Κι όλα αυτά συνέβησαν τον Ιούνιο, στην αρχή του καλοκαιριού. Με την επανεκκίνηση του τουρισμού, οι επιστήμονες προβληματίζονται εν όψει του κινδύνου για αύξηση φαινομένων συνωστισμού.
«Θα είναι είδηση αν δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχολιάζοντας τα φαινόμενα συνωστισμού. «Τις αποστάσεις μεταξύ μας», τόνισε, «θα πρέπει να τις τηρούμε, ακόμα και εκεί που φαίνεται δύσκολο».
Σαφές μήνυμα να αποφεύγουν τα πάρτι και τον συνωστισμό έστειλε στους πολίτες η Συντονίστρια Διευθύντρια Γ΄ Παθολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ1.
Η κα. Παγώνη προειδοποίησε ότι «τα πράγματα ξεκινάνε να είναι δύσκολα», καθώς θα έρθουν αρκετοί τουρίστες στην Ελλάδα και ενδέχεται να υπάρξουν νέα κρούσματα κορονοϊού.
«Θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα και τις αποστάσεις. Αποφεύγουμε τα πάρτι, τον συνωστισμό στα σοκάκια των νησιών και όλα θα πάνε καλά», είπε χαρακτηριστικά. Η καθηγήτρια τάχθηκε υπέρ των ελέγχων με έξυπνα barcode. Εξήγησε ότι ο ταξιδιώτης, συμπληρώνοντας όλα τα στοιχεία, την πόλη από όπου ξεκινά, τον ενδιάμεσο σταθμό και το ξενοδοχείο στο οποίο θα φτάσει, διευκολύνει τον αλγόριθμο ώστε μετά να γίνουν τα τεστ και ο εντοπισμός για πιθανά κρούσματα.
«Είναι σημαντικό να δούμε τον τόπο προέλευσης γιατί υπάρχουν χώρες πολύ υψηλού κινδύνου», τόνισε η κα. Παγώνη.
Σε περίπτωση που εμφανίσει κάποιο μέλος μιας οικογένειας πυρετό, «δεν πάμε διακοπές, παραμένουμε σπίτι και παίρνουμε οδηγίες από τον γιατρό».
Αν κάποιος εμφανίσει πυρετό ενώ κάνει ήδη διακοπές, χρειάζεται να επικοινωνήσει αμέσως με τον τοπικό γιατρό ή το Κέντρο Υγείας. Υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα αντιμετώπισης, διαβεβαίωσε η κα. Παγώνη. Πρόσθεσε ότι ο ασθενής θα λάβει οδηγίες τηλεφωνικά από τον γιατρό και πρέπει να παραμείνει στο ξενοδοχείο.
Η Συντονίστρια Διευθύντρια Γ΄ Παθολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς κάλεσε τους πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα, καθώς – όπως είπε – είναι όλοι ενημερωμένοι και ξέρουν πώς θα αντιμετωπίσουν πιθανό κρούσμα.
Πώς ξεκίνησαν τα άγρια επεισόδια στο Άμστερνταμ: Βουτούσαν στα κανάλια για να σωθούν οι οπαδοί της Μακάμπι
Ο Κασσελάκης αν αποκλειστεί θα αποχωρήσει: «Προφανώς δεν πρόκειται να μείνω σε αντιδημοκρατικό κόμμα»
Αμαλιάδα: Έρευνα για τυχόν ανθρωποκτονία του Παναγιωτάκη, του γιου της φίλης της Ειρήνης, ζήτησε ο εισαγγελέας
Έχεις λογαριασμό Gmail; Τότε πρέπει να ανοίξεις άμεσα και έναν δεύτερο!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr