Τα 51 εισαγόμενα κρούσματα, το άνοιξε-κλείσε των συνόρων κι ο τρόμος των πανηγυριών
Ο τρόμος που προκαλείται στην επιστημονική κοινότητα από τα πανηγύρια και τον συνωστισμό που παρατηρείται είναι ακόμη μεγαλύτερη από τα εισερχόμενα κρούσματα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Μια εβδομάδα ύστερα από το άνοιγμα των συνόρων και με χιλιάδες τεστ να έχουν γίνει στις πύλες εισόδου της χώρας, η Ελλάδα μετρά 113 κρούσματα κορονοϊού με τα 51 εξ αυτών να είναι «εισαγόμενα». Στην επιστημονική κοινότητα υπάρχει ανησυχία, καθώς είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός των εισερχόμενων κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να έχουν υπάρξει είτε ασυμπτωματικοί ασθενείς που εισήλθαν στη χώρα, είτε να μην υποβλήθηκαν καν σε έλεγχο.
Η κατάσταση αναθεωρείται καθημερινά και η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τις υγειονομικές Αρχές πράττουν αναλόγως. Κάτι αντίστοιχο έγινε, άλλωστε, και με τους Σέρβους, στους οποίους απαγορεύτηκε από τα ξημερώματα της Δευτέρας να εισέρχονται μέχρι νεοτέρας στην Ελλάδα. Ωστόσο, λόγω του συνωστισμού που παρατηρήθηκε στη «νεκρή ζώνη» στον Προμαχώνα ανάμεσα σε Βουλγαρία κι Ελλάδα, επετράπη σε κάποιους εκ Βελιγραδίου ορμώμενους να εισέλθουν στη χώρα, καθώς είχαν φτάσει στον μεθοριακό σταθμό πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου.
Δυσφορία στην Σερβία
H εξέλιξη αυτή χαρακτηρίστηκε ως «δυσάρεστη και κακή» από τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς. Ο Σέρβος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει σύντομα την απόφαση που έλαβε για την απαγόρευση εισόδου των Σέρβων πολιτών. Ο κ. Ντάτσιτς σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας δήλωσε ότι η απόφαση της Ελλάδας λήφθηκε εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης στη Σερβία και διότι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό κάποιοι Σέρβοι τουρίστες, που πέρασαν τα σύνορα τις προηγούμενες ημέρες.
Ανοίγει η «αερογέφυρα» με τη Βρετανία
Εξάλλου, ανοίγουν τα σύνορα για την Βρετανία από τις 15 Ιουλίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όσον αφορά στην Σουηδία παρακολουθούμε, είπε. Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τη Σουηδία, παρακολουθούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.
«Είμαστε μία από τις λίγες χώρες που εξακολουθεί να κάνει στοχευμένους ελέγχους ταξιδιωτών» είπε διευκρινίζοντας πως όλοι οι επισκέπτες συμπληρώνουν ειδικό έντυπο 48 ώρες πριν την άφιξή τους και λαμβάνουν QR Code.
Τα πανηγύρια τρομάζουν ακόμα περισσότερο...
«Μας απασχολεί ιδιαίτερα η κατάσταση που είδαμε με τα πανηγύρια» είπε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ωστόσο, δεν σχολίασε αν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα, κάτι που όπως έχουν δείξει οι προηγούμενες αντιδράσεις της κυβέρνησης, είναι πιθανό. Ο τρόμος που προκαλείται στην επιστημονική κοινότητα από τα πανηγύρια και τον συνωστισμό που παρατηρείται είναι ακόμη μεγαλύτερη από τα εισερχόμενα κρούσματα. Μετά το Γουδί και το πανηγύρι των Ζωγραφιωτών, όπου συγκεντρώθηκαν γύρω στις 2.000 άνθρωποι, χαμός έγινε σε πανηγύρι και στον Αλίαρτο!
Το περασμένο Σάββατο (4/7) στήθηκε ολονύχτιο πάρτι με ζωντανή μουσική, λουλούδια, αγκαλιές και χορούς στο Αλσος του Ελληνικού Στρατού στο Γουδί, ενώ την Κυριακή (5/7) έγινε... πατείς με πατώ σε στην κωμόπολη της Μαγνησίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «παρών» έδωσαν βουλευτές της περιφέρειας, αλλά και οι δήμαρχοι Λειβαδιάς και Αλιάρτου.
Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι με το γεγονός ότι ο κόσμος συγχρωτίζεται σαν να μην συμβαίνει και να μην έχει προϋπάρξει τίποτα απ' όσα ζήσαμε στο προηγούμενο διάστημα. Δεν αποκλείεται μάλιστα, να εισηγηθούν μέσω του ΕΟΔΥ να ληφθούν αυστηρά μέτρα πριν να είναι αργά...
Βατόπουλος για πανηγύρια: Ο κορονοϊός σε τέτοιες συγκεντρώσεις είναι εύκολο να μεταδοθεί
Την ανάγκη να απαγορευτούν τα πανηγύρια, όπως αυτά σε Γουδί και Αλίαρτο, στα οποία ξεφεύγει ο έλεγχος και δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας για τον κορονοϊό, εξέφρασε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Ο κορονοϊός μεταδίδεται με τα σταγονίδια και σε τέτοιες συγκεντρώσεις είναι εύκολο να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο», είπε αρχικά ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στον Alpha.
«Ένας να υπάρχει και να είναι φορέας, μπορεί να τους κολλήσει όλους. Μπορούμε μόνοι μας να τα καταφέρουμε να κολλήσουμε κορωνοϊό, δεν περιμένουμε τους τουρίστες. Ακόμα δεν είμαστε σε φάση να επιτρέψουμε μεγάλες συγκεντρώσεις» συνέχισε.
«Στη Σερβία, αυτή τη στιγμή, στα καλά καθούμενα, ξεκίνησε μια μεγάλη επιδημία. Είναι πολύ εύκολό να γίνει και στην Ελλάδα. Πρέπει ο καθένας από εμάς να το δει στα σοβαρά. Η Επιτροπή σε ότι απόφαση έχει λάβει, είτε είναι για σινεμά, είτε για πανηγύρια, είτε για σχολεία, πανεπιστήμια κλπ, μιλάει για τήρηση αποστάσεων κλπ. Πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να γίνονται πανηγύρια», κατέληξε ο καθηγητής.
Κουτσούμπας: «Θα ξαναπήγαινα σε πανηγύρι αν είχε άδεια»
Για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε πανηγύρι στην Αλίαρτο χωρίς καμία απόσταση ασφαλείας και την συμμετοχή του σε αυτό μιλησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατία Ανδρέας Κουτσούμπας, στον ΣΚΑΪ.
«Γίνονται πολλά πανηγύρια στην περιοχή αυτή την εποχή. Προσκλήθηκα σε μία εκδήλωση που διοργάνωνε ένα αθλητικό σωματείο της περιοχής που ασχολείται με την νεολαία ο οποίος έχει σημαντική αθλητική δραστηριότητα και για την οποία είχε δώσει άδεια η αρμόδια αρχή για την διοργάνωση της. Σημειωτέον όλον αυτόν τον καιρό και στην καραντίνα και μετά στην επιστροφή στην κανονικότητα δεν έχω λάβει μέρος σε καμία άλλη εκδήλωση» ανέφερε ο γαλάζιος βουλευτής.
Απαντώντας στο ερώτημα για το αν θα συμμετάσχει ξανά σε πανηγύρι είπε πως μετά από αυτό που έγινε αν έχει άδεια θα παραστεί και θα φύγει αμέσως ενώ σημείωσε πως «το γεγονός αυτό δίνει το εύνασμα να αναρωτηθούμε αν καλώς επιτρέψαμε να γίνονται πανηγύρια».
Ακόμη ανέφερε πως είχε τη διαβεβαίωση από τον πρόεδρο ότι θα τηρηθούν τα μέτρα, ενώ πρόσθεσε ότι εκείνος και η παρέα του τήρησαν τους κανόνες που έπρεπε. Παράλληλα υπογράμμισε ότι έκατσε σε τραπέζι που ήταν 6 άτομα. Επιπλέον σημείωσε ότι στην είσοδο υπήρχε ιδιωτική ασφάλεια ενώ ο πρόεδρος έβγαινε και ενημέρωνε συνέχεια.
Τέλος επεσήμανε πως «μπήκαμε με έλεγχο μέσα και δεν μετακινήθηκα πλην την στιγμή που σηκωθήκαμε για να χορέψουμε». Τέλος εξήγησε πως την πρώτη φορά που πέρασε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ήταν όλα μια χαρά. Ωστόσο όταν ανοίχτηκε ο χωρός το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πέρασε εκ νέου και επέβαλε τα απαιτούμενα πρόστιμα.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr