Κορονοϊός: Ιούλιος σαν Μάρτιος - Εξετάζεται το ενδεχόμενο μέτρων και στα beach bar
Καμπανάκι κινδύνου για να μην γίνουμε σαν τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων, όπου η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μιλώντας την Τετάρτη στο Open TV η Ματίνα Παγώνη ξεκαθάρισε ότι με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, η χώρα δεν θα αντέξει και το σύστημα υγείας θα... κλατάρει με ανυπολόγιστες συνέπειες. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, τόνισε ότι αν η Ελλάδα, γίνει... Σερβία ή κάποια άλλη βαλκανική χώρα που παρουσιάζει έξαρση κρουσμάτων άρα κι αύξηση νοσηλευόμενων, το σύστημα Υγείας δεν θα αντέξει.
Το ίδιο τόνισε και σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Η αύξηση των κρουσμάτων δείχνει ότι επιστρέφουμε στον Μάρτιο». Αυτή και μόνο η δήλωση αρκεί για να κατανοήσει κανείς ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Ποια είναι αυτά; Σύμφωνα με την κυρία Παγώνη ο εφησυχασμός των Ελλήνων και τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται, δεν αποκλείεται εκτός από τα πανηγύρια που μάλλον δεν θα τα έχουμε ούτε τον Αύγουστο, να παρθούν μέτρα ακόμα και στα beach bar. «Ξεκινήσαμε από τα πανηγύρια που συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο, 2.000-3.000 άτομα και μετά θα πάμε σε εκδηλώσεις με μικρότερο αριθμό ατόμων», είπε χαρακτηριστικά η Ματίνα Παγώνη.
Ερωτηθείσα σχετικά με το αν το ΕΣΥ μπορεί να αντέξει την αύξηση των κρουσμάτων, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών είπε ότι υπάρχει αύξηση των κρεβατιών στις ΜΕΘ, από τα 556 στα 785, ενώ μαζί με αυτά που έχουν δεσμευτεί στις ιδιωτικές κλινικές, ξεπερνούν τα 1.000. Αλλά «χρειάζεται οπωσδήποτε κι άλλη αύξηση των κρεβατιών, αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα, οπότε θα έχουμε διασωληνώσεις». Αναφορικά με ένα ενδεχόμενο γενικό lockdown, ήταν κατηγορηματική ότι αν γίνει θα είναι μόνο σε τοπικό επίπεδο.
Το ίδιο υποστήριξε και ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος. «Μία μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων δεν σημαίνει απαραίτητα και απώλεια του ελέγχου και γι’ αυτό πριν ληφθούν μέτρα, θα πρέπει να συνεξεταστεί η ποιοτική ανάλυσή τους», τόνισε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Ένωση Ασθενών Ελλάδος και πρόσθεσε: «Ακόμη και να δούμε 200-300 κρούσματα την ημέρα κάποια στιγμή -που δεν θεωρείται απίθανο, δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας τρομάξει και να μας οδηγήσει σε μία απόφαση καραντίνας».
Σύμφωνα με την κυρία Παγώνη, «η Ελλάδα δεν έχει μπει ακόμα στο 2ο κύμα και οι αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ανοδική πορεία της καμπύλης, δεν ισχύει για τη χώρα μας, καθώς ο δείκτης Ro είναι ακόμα χαμηλά, στο 0,30-0,35». Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το γεγονός το 2ο κύμα να έρθει νωρίτερα και δη στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr