Διχάζουν τα καταφύγια αδέσποτων ζώων σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις
Αποσύρθηκε από νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διάταξη, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα δημιουργίας καταφυγίων για αδέσποτα ζώα σε δημόσιες δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στο κενό φαίνεται να πέφτει ακόμα μία φορά η προσπάθεια δημιουργίας δημοτικών καταφυγίων αδέσποτων ζώων παρά το γεγονός ότι για το ζήτημα αυτό «έτρεξε» το προηγούμενο διάστημα και ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω της δράσης «Φιλόδημος».
Για άλλη μία φορά αποσύρθηκε από νομοσχέδιο η διάταξη, η οποία θα έδινε το δικαίωμα στους δήμους να ιδρύουν καταφύγια για τα αδέσποτα ζώα σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις, κάτι το οποίο επιζητούν και οι δήμοι δεδομένου ότι πολλοί εξ αυτών δε διαθέτουν κατάλληλους χώρους ή καλύπτουν πλήρως αστικές περιοχές.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις», στο οποίο είχε συμπεριληφθεί αρχικά σχετικό άρθρο, κατατέθηκε τελικά στη Βουλή χωρίς το επίμαχο άρθρο 8. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο άρθρο καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο του περισσότερα από τα μισά σχόλια που κατατέθηκαν συνολικά και συγκεκριμένα 324 από τα 555 όταν στα υπόλοιπα άρθρα τα σχόλια ήταν μετά βίας διψήφια.
Η μεγαλύτερη κριτική που δέχτηκε το συγκεκριμένο άρθρο ήταν από ζωόφιλους και είχε ως βασικό επιχείρημα ότι με τη ρύθμιση αυτή οι δήμοι θα δράττονταν της ευκαιρίας να μεταφέρουν το πρόβλημα των αδέσποτων στα ...βουνά «εξορίζοντας» ουσιαστικά τα ζώα και στερώντας τους τη δυνατότητα να τύχουν φροντίδας από εθελοντές, ενώ θα μειώνονταν και οι πιθανότητες υιοθεσίας τους.
Ωστόσο φαίνεται ότι και η ζωοφιλική κοινότητα είναι διχασμένη ως προς αυτό το ζήτημα καθώς πολλοί επισημαίνουν ότι η λύση αυτή είναι η μοναδική για να δημιουργηθούν κατάλληλα καταφύγια δεδομένης της έλλειψης χώρων και πόρων από τους δήμους, ενώ παράλληλα θα καταφέρει καίριο πλήγμα στο διαχρονικό πρόβλημα της παράνομης διακίνησης ζώων συντροφιάς. Είναι χαρακτηριστικό σχόλιο της διαβούλευσης, στο οποίο επισημαίνεται ότι με τη ρύθμιση αυτή «θα πάψουν να πακετάρονται κοιμισμένα αδέσποτα ζώα προς παράνομες εξαγωγές και πωλήσεις αφού θα τσιπάρονται και όλοι θα γνωρίζουμε την πορεία των αδέσποτων κάτι που δεν θέλουν με τίποτα οι παράνομοι εξαγωγείς-πωλητές».
«Η κίνηση αυτή του υπουργού κ. Βορίδη είναι το λιγότερο παράδοξη, προκαλώντας μια λογική ερώτηση. Πως είναι δυνατόν οι δήμοι να έχουν την αρμοδιότητα και την υποχρέωση να δημιουργήσουν καταφύγια, η Πολιτεία να χρηματοδοτεί την κατασκευή, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ενισχύει οικονομικά τη λειτουργία, αλλά χωρίς την επαναφορά της συγκεκριμένης διάταξης να μην τους δίνεται η δυνατότητα εξεύρεσης χώρων - εκτάσεων του δημοσίου και δη αδαπάνως», αναρωτιέται σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας.
Η Σνομοσπονδία επισημαίνει ότι οι δήμοι, ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης για την εφαρμογή της κτηνιατρικής νομοθεσίας που αφορά την διαχείριση και προστασία των αδέσποτων ζώων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν.2017/1992), καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (2017, OIE – Terrestrial Animal Health Code, Chapter 7.7.), αδυνατούν να βρουν χώρους κατασκευής των αναγκαίων καταφυγίων για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων».
Τονίζει μάλιστα ότι με τη ρύθμιση αυτή θα μπορούσε πλέον να παραχωρηθεί σε ενδιαφερόμενους δήμους η εγκατάσταση καταφύγιου αδέσποτων ζώων, η οποία ιδρύθηκε και κατασκευάστηκε σε δασική έκταση στην θέση Πάτημα στο Ασπρόπυργο το 1985, και όλα αυτά τα χρόνια παραμένει αναξιοποίητη και εγκαταλελειμμένη.
Την ίδια στιγμή και η ΚΕΔΕ με σχετική απόφαση του ΔΣ αιτείται την επαναφορά της δυνατότητας αυτής ως μόνης λύσης για την εφαρμογή της νομοθεσίας.
Για το ζήτημα της δημιουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων έχουν ήδη υποβληθεί δύο ερωτήσεις από βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, τον Ανδρέα Λοβέρδο και την Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την επόμενη εβδομάδα.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη νμοθετική διάταξη υπήρχε και καταργήθηκε το 2014. Εκτοτε έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες να επανέλθει, αλλά έως τωρα έχουν πέσει στο κενό.
Οι επιδόσεις της Ελλάδας, πάντως, αναφορικά με τα καταφύγια δεν είναι καλές. Βάσει των στοιχείων που είχαν δοθεί πριν περίπου ένα χρόνο, από τους δήμους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφορικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, προέκυπτε ότι από τους 325 ∆ήμους της χώρας απάντησαν τελικά οι 262. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των δήμων, 150 δεν διαθέτουν κανένα καταφύγιο (∆ημοτικό, ∆ιαδημοτικό, Ιδιωτικό, με το οποίο να έχουν συνάψει σύμβαση ή άλλο). Από τους 58 δήμους που απάντησαν ότι διαθέτουν καταφύγιο μόνον οι 40 αναφέρουν ότι διαθέτουν ή συνεργάζονται με αδειοδοτημένο καταφύγιο.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr