Μεγάλος Περίπατος Αθήνας: Επιπλέον μία λωρίδα για τα ΙΧ στην Πανεπιστημίου
Πού αποδίδει αυτή την αλλαγή στον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Βάφε-ξέβαφε στην Πανεπιστημίου. Την απόδοση μιας λωρίδας παραπάνω για τα αυτοκίνητα στην Πανεπιστημίου πρότεινε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, 27 Ιουλίου, που συζήτησε την παράταση των μέτρων του Μεγάλου Περιπάτου. Η πρότασή του για την επιπλέον μια λωρίδα στα αυτοκίνητα πέρασε με πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, που συνεδρίασε για το ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση Μπακογιάννη έλαβε 30 θετικές ψήφους έναντι 11 αρνητικών.
Τα προσωρινά μέτρα είχαν επιβληθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση που λήγει στις 21 Αυγούστου 2020 και μπορούσαν να παραταθούν για άλλο ένα τρίμηνο, εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας με συγκεκριμένη απόφαση. Οπως είχαμε αναφέρει και σε παλαιότερο δημοσίευμα στο ethnos.gr, η κρίσιμη αυτή απόφαση πρέπει να ληφθεί σήμερα και το ζητούμενο ήταν να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία που δεν διαθέτει ο Κώστας Μπακογιάννης λόγω απλής αναλογικής.
Την πλειοψηφία αυτή εξασφάλισε ο Δήμαρχος με την σύμπραξη της παράταξης του Παύλου Γερουλάνου. Ο κ. Γερουλάνος, με επιστολή του την περασμένη εβδομάδα άσκησε κριτική στον τρόπο υλοποίησης των μέτρων για τον Μεγάλο Περίπατο και παρέθεσε σημεία από τα οποία θα εξαρτηθεί η σημερινή του ψήφος.
Βασικό σημείο από πλευράς Γερουλάνου στην επιστολή ήταν η απόδοση μιας παραπάνω λωρίδας κυκλοφορίας για τα οχήματα στην Πανεπιστημίου. Και ο κ. Μπακογιάννης στην εισήγησή του ανέφερε ότι θα δοθεί αυτή η πρόσθετη λωρίδα όπου το επιτρέπει ο σχεδιασμός ώστε:
- Τα ΙΧ να συνεχίσουν να κινούνται σε τρεις λωρίδες ενώ θα έμεναν σε δύο όταν λειτουργούσε η λεωφορειολωρίδα.
- Η λεωφορειολωρίδα θα προστεθεί δίπλα στις τρεις για τα ΙΧ, προφανώς αφαιρώντας χώρο από τις λωρίδες που βάφτηκαν για να τις χρησιμοποιούν οι πεζοί και τα ποδήλατα.
- Αυτό σημαίνει ότι θα μείνει μία λωρίδα για πεζούς και ποδήλατα. Υπενθυμίζεται ότι σε μεγάλο μέρος της Πανεπιστημίου, ο χώρος για πεζούς και ποδήλατα είναι εξαρχής μια λωρίδα οπότε εκεί δεν αλλάζει κάτι.
Ο Κώστας Μπακογιάννης απέδωσε αυτή την αλλαγή πορείας και στην παρατήρηση ότι οι κυκλοφοριακοί φόρτοι είναι αυξημένοι κατά 15% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, προφανώς λόγω μέτρων πανδημίας και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Αναλυτικά, στην τοποθέτηση του που οδηγεί στις νέες ρυθμίσεις του Μεγαλου Περιπάτου, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε τα εξής: «Δύο μήνες μετά την έναρξη του Μεγάλου Περιπάτου, η συνεχής παρακολούθηση και επιστημονική αξιολόγηση του έργου, καθώς επίσης και η δημόσια διαβούλευση μας παρέχουν πλέον σημαντικά στοιχεία και δεδομένα. Έχει έρθει η ώρα να λάβουμε υπόψη μας όλα αυτά, τα οποία μάλιστα συζητήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην Διαπαραταξιακή Επιτροπή με τους εκπροσώπους των παρατάξεων και της επιστημονικής κοινότητας, στις συναντήσεις μας με τους φορείς, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και να προχωρήσουμε στο δεύτερο τρίμηνο της πιλοτικής παρέμβασης, το οποίο ξεκινά στις 21 Αυγούστου».
Στην συνεδρίαση συζητήθηκε η λήψη επιπλέον υποστηρικτικών μέτρων (σηματοδότηση, διαρκής αστυνόμευση, ελεγχόμενη στάθμευση κ.α.) και η ουσιαστική ενεργοποίηση των λεωφορειολωρίδων που θα διευκολύνει την ταχύτερη κίνηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων, «η πιλοτική δοκιμή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της οδού Πανεπιστημίου ξεκίνησε με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας όλων των οχημάτων. Εν όψει της αξιολόγησης της πρώτης φάσης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την εφαρμογή του «Μεγάλου Περιπάτου», προχωράμε στη διατήρηση των λωρίδων κυκλοφορίας για τα Ι.Χ. σε τρεις και στην προσθήκη μίας επιπλέον λωρίδας για τη διέλευση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αυστηρά οριοθετημένης. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε μία ακόμα λωρίδα της Πανεπιστημίου για την κυκλοφορία των οχημάτων, ώστε να έχουμε εκτίμηση των κυκλοφοριακών επιπτώσεων, και να προχωρήσουμε στις αποφάσεις για τη διαμόρφωση του τελικού έργου».
«Δεν χρησιμοποιούμε την διαβούλευση στους τύπους ή για τους τύπους. Την κάνουμε πιο συστηματική και τη διευρύνουμε» ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων και ανακοίνωσε ότι η διαβούλευση θα κορυφωθεί με μια τριήμερη δημόσια συζήτηση όλων των φορέων στις αρχές Σεπτεμβρίου, στη βάση όλων των δεδομένων που θα υπάρχουν τότε.
Μίλησε επίσης και για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο το οποίο καταρτίζεται από τον Δήμο Αθηναίων και θα αποτελέσει κορωνίδα της διαβούλευσης καθώς είναι το θεσμικό εκείνο όχημα που «θα μας επιτρέψει να λαμβάνουμε αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην ανάκτηση του δημόσιου χώρου και στη διαχείρισή του. Επιπλέον θα μας επιτρέψει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα θεσμοθέτησης πεζοδρόμων, διαπλάτυνσης πεζοδρομίων και χαρακτηρισμού δρόμων ήπιας κυκλοφορίας σε σύντομο χρονικό διάστημα και να αποκτήσει το δημοτικό συμβούλιο εργαλεία πολιτικής για τις χρήσεις γης» τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης.
Ανοιχτή Πόλη
Η αξιωματική αντιπολίτευση της Ανοιχτής Πόλης με επικεφαλής τον Νάσο Ηλιόπουλο, καταψήφισε σήμερα την τρίμηνη παράταση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο της πόλης που εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή προς το Δημοτικό Συμβούλιο.
Στην τοποθέτησή του, ο κ.Ηλιόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η υλοποίηση από τη Δημοτική Αρχή του “Μεγάλου Περιπάτου” δυστυχώς χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και ασυδοσία, ενώ έχει πια αποκτήσει και χαρακτηριστικά καψονιού για τους κατοίκους και τους χρήστες της πόλης, ακυρώνοντας μια πραγματική ανάγκη». Πιο συγκεκριμένα:
Το καψόνι
Η προσπάθεια περιορισμού του αυτοκινήτου χωρίς παράλληλη ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, δεν συνιστά ένα νέο μοντέλο βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Περισσότερο θυμίζει μαζικό καψόνι. Η κατάσταση στα ΜΜΜ είναι κακή και σίγουρα αναντίστοιχη με τις ανάγκες της πόλης. Προφανώς η συχνότητα των ΜΜΜ δεν είναι άμεση ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Ευθύνη όμως της Δημοτικής Αρχής είναι να σχεδιάζει λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την πραγματικότητα. Ειδικά σήμερα που η κατάσταση της πανδημίας φαίνεται να οξύνεται.
Η προχειρότητα
Δεν έγινε ουσιαστική προσπάθεια να εμπλακεί η επιστημονική κοινότητα στα ζητήματα αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Η προσωρινή – πειραματική φάση λειτούργησε έτσι μάλλον ως δυσφήμηση του έργου παρά ως δοκιμή: ζαρντινιέρες με ταλαιπωρημένα φυτά και ξεβαμμένα χρώματα στην άσφαλτο κακοποιούν την εικόνα του κέντρου, ο ημιτελής σχεδιασμός του ποδηλατοδρόμου και η χωροθέτησή του πάνω στις γραμμές του τραμ αποθαρρύνουν τους ποδηλάτες.
Η ασυδοσία
Οι αναιτιολόγητες σπατάλες, ενάντια στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για "παρεμβάσεις χαμηλού κόστους", η υποτίμηση του διαλόγου, η λειτουργία των επιτροπών με καθυστέρηση και ουσιαστικές αδυναμίες, όλα τα παραπάνω μαρτυρούν τουλάχιστον αλαζονεία. Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν οριοθετημένα σενάρια παρεμβάσεων, ούτε και λίστα κοινωνικών φορέων προς ακρόαση. Τέλος, τα σχέδια της δημοτικής αρχής για την πορεία των αναγκαίων μελετών, αναθέσεων και διαγωνισμών παραμένουν κρυφά, τόσο από το δημοτικό συμβούλιο όσο και από την επιστημονική κοινότητα, δημιουργώντας εύλογα υποψίες για προαποφασισμένους σχεδιασμούς.
Η ανάγκη όμως για αλλαγή παραμένει:
Επιμένουμε ότι το κέντρο της Αθήνας μπορεί να γίνει πιο ζωντανό, με περισσότερο δημόσιο χώρο και χωρίς να βουλιάξει στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και της εστίασης. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ανοιχτή Πόλη καταθέτει εννιά προτάσεις για ένα ζωντανό κέντρο:
- Περιορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
- Δημιουργία απαραίτητων υποδομών και κίνητρα για την επαναφορά και στήριξη της κατοικίας.
- Θεσμοθέτηση ποσόστωσης για την εστίαση ώστε να προστατευτούν και άλλες χρήσεις.
- 24ωρη λειτουργία του μετρό και του ΗΣΑΠ Παρασκευή και Σάββατο, πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ.
- Επαναχρησιμοποίηση των άδειων δημόσιων κτηρίων για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς σκοπούς.
- Επαναλειτουργία των κινηματογράφων Αττικό και Απόλλων.
- Ανάπλαση της Περιοχής γύρω από το Πολυτεχνείο.
- Ακύρωση της ανέγερσης άλλης μιας τεράστιας ξενοδοχειακής μονάδας απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Απαλλοτρίωση του οικοπέδου για τις ανάγκες του Αρχαιολογικού Μουσείου.
- Να προχωρήσει η ομόφωνη απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου για την δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα.
«Η Δημοτική Αρχή κατάφερε να ακυρώσει την σημαντική διάθεση για συνεργασία που έδειξε η μεγάλη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Λανθασμένα κατανόησε την επί της αρχής συμφωνία ως λευκή επιταγή. Επέλεξε να μην ακούσει τις υπόλοιπες δυνάμεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Πιο σημαντικό όμως είναι ότι επέλεξε να μην ακούσει την φωνή των ανθρώπων της πόλης. Η Δημοτική Αρχή επέλεξε να μείνει μόνη της», κατεληξε ο κ. Ηλιόπουλος.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr