Η Google «έσβησε» από τον χάρτη «Μαξίµου» κι άλλα «ευαίσθητα» κτίρια
Αρκετά υπουργεία, ανάµεσά τους τα Αµυνας και Προστασίας του Πολίτη, αλλά και στρατόπεδα, το αεροδρόµιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ακόµα και ο «?ηµόκριτος», έχουν διαγραφεί από την πλατφόρµα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ολόκληρα οικοδοµικά τετράγωνα της Αθήνας έχουν εξαφανιστεί από τους χάρτες της Google και έχουν καλυφθεί µε πίξελ. Από το Μέγαρο Μαξίµου και το υπουργείο Αµυνας, µέχρι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το αεροδρόµιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ευαίσθητα κτίρια έχουν διαγραφεί από χάρτες της δηµοφιλούς υπηρεσίας του αµερικανικού κολοσσού.
Οµως, οι χρήστες έχουν χάσει τη δυνατότητα να βλέπουν τις δορυφορικές εικόνες πολλών σηµείων της Αθήνας, τα οποία δεν είναι πολιτικά ή στρατιωτικά ευαίσθητα, µόνο επειδή συνορεύουν µε κτίρια και εγκαταστάσεις τα οποία κρίθηκε ότι πρέπει να προστατευτούν από αδιάκριτα «ιντερνετικά» βλέµµατα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι οι περιοχές του Παπάγου και του Ζωγράφου.
Κανένας δεν µπορεί να δει το υπουργείο Εθνικής Αµυνας, αλλά µαζί µε αυτό έχει καλυφθεί µε πίξελ µια µεγάλη περιοχή που φτάνει έως το πάρκο της Χωροφυλακής και σχεδόν στη διασταύρωση της Κατεχάκη µε την Αττική Οδό.
Στη δορυφορική εικόνα δεν εµφανίζονται περιοχές κατοικίας στου Παπάγου, τα νοσοκοµεία «Σωτηρία» και «Γ. Γεννηµατάς», το κτίριο της Εθνικής Γλυπτοθήκης αλλά και το θέατρο Μπάντµιντον. Η υπηρεσία street view είναι διαθέσιµη, µε τις κρίσιµες υποδοµές να έχουν καλυφθεί µε λευκό φόντο. Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση ότι µπορεί κάποιος να δει το στρατιωτικό νοσοκοµείο της Αεροπορίας την ώρα που βρίσκεται στη λεωφόρο Κατεχάκη, αλλά δεν µπορεί να δει το 401.
Αντίστοιχα, µε το street view ο χρήστης µπορεί να πλοηγηθεί και να περάσει µπροστά από το εξίσου ευαίσθητο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χωρίς να µπλοκάρεται η ορατότητά του, όπως συµβαίνει µε το υπουργείο Αµυνας. Στο κέντρο της Αθήνας, το Μέγαρο Μαξίµου και το στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς δεν είναι ορατά. Οµως, από την εικόνα του δορυφόρου έχει χαθεί και ο µισός Εθνικός Κήπος, το Μουσείο Μπενάκη και όλη η περιοχή του Κολωνακίου µέχρι την πλατεία. Αντίθετα, το Προεδρικό Μέγαρο στην οδό Ηρώδου Αττικού φαίνεται χωρίς κανένα εµπόδιο.
Φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αυστηρή, τουλάχιστον σε σύγκριση µε άλλες χώρες της Δύσης, στον τρόπο που προστατεύει τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις που έχουν στρατηγική σηµασία.
Ακόµα και το αεροδρόµιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» καλύπτεται από πίξελ, κάτι που δεν συµβαίνει µε άλλα µεγάλα αεροδρόµια της Ευρώπης, ενώ εµβληµατικά κτίρια µε µεγάλη πολιτική σηµασία, όπως η κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού στον αριθµό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και ο Λευκός Οίκος, είναι ορατά και οι εικόνες έχουν πολύ καλή ανάλυση.
Μολονότι η απόκρυψη από το µάτι του Google Maps πολλών σηµείων της πρωτεύουσας είναι υπερβολική, οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις προστατεύονται µε τον ίδιο τρόπο που γίνεται σε πολλές χώρες. Το ίδιο ισχύει και για άλλα σηµεία της πόλης που δεν ανήκουν στον Στρατό αλλά είναι σηµαντικά για την ασφάλεια των πολιτών.
Ενα τέτοιο παράδειγµα είναι το Κέντρο Ερευνών «∆ηµόκριτος», οι εγκαταστάσεις του οποίου καλύπτονται εδώ και χρόνια µε πίξελ. Οπως εξηγούν στο «Εθνος της Κυριακής» τα στελέχη του, «εδώ δεν γίνεται κάποια µυστική έρευνα, αλλά ο “∆ηµόκριτος” είναι το µοναδικό µέρος της Ελλάδας στο οποίο υπάρχει πυρηνικός αντιδραστήρας, έστω κι αν αυτός χρησιµοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς. Εδώ και πολλά χρόνια έχει δοθεί η εντολή να µην είναι ορατές οι εγκαταστάσεις του σε όσους χρησιµοποιούν δορυφορικές εικόνες».
«Αόρατες» περιοχές
Τα κράτη και οι υπηρεσίες τους έχουν τη δυνατότητα -και το κάνουν συχνά- να παρεµβαίνουν στο Google Maps και να ζητούν να γίνονται αόρατες οι περιοχές, στρατιωτικές και άλλες, που κρίνονται ευαίσθητες για διάφορους λόγους. Το πιο τρανταχτό παράδειγµα είναι αυτό του Ισραήλ, το οποίο µέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν ολόκληρο καλυµµένο από πίξελ.
Οµως η χώρα έχει µαλακώσει τη στάση της απέναντι στο Google Maps και πλέον οι δορυφορικές φωτογραφίες του Ισραήλ είναι διαθέσιµες σε όλους, έστω κι αν η ανάλυσή τους είναι πολύ χαµηλότερη από τη συνηθισµένη.
Στον αντίποδα, υπάρχουν και οι χώρες που επιλέγουν να µη λογοκρίνουν τις εικόνες του Google Maps. Στην Αυστραλία, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι αυτές οι εικόνες δεν εµπεριέχουν κάποιο ρίσκο, επειδή η ποιότητά τους δεν είναι τέτοια που θα αποκαλύψει κρίσιµες λεπτοµέρειες.
Αντίστοιχα, η Μαλαισία δεν κρύβει καµία εικόνα στρατιωτικής εγκατάστασης, επειδή εκτιµά ότι, αν το έκανε, θα αποκάλυπτε σε όλους πού βρίσκονται τα πραγµατικά ευαίσθητα σηµεία της χώρας.
Σε δύο κύματα η κακοκαιρία στην Αττική: Προσοχή τις επόμενες 30 ώρες - Κίνδυνος για πλημμύρες
Σε απόγνωση οι ένοικοι της πολυκατοικίας όπου έγινε η έκρηξη στους Αμπελόκηπους: «15 μέρες μετά δεν έχει γίνει τίποτα»
Ποιοι σταθμοί μετρό κλείνουν την Κυριακή για την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου
Πώς η... μπανανοφοβία μιας υπουργού έγινε εθνικό θέμα στη Σουηδία
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr