Κορονοϊός: Όριο τα 200 κρούσματα ημερησίως - Τι λένε οι ειδικοί για νέα μέτρα
Οι επιστήμονες αναμένουν να σταθεροποηθούν τα κρούσματα στο τέλος της εβδομάδας μετά την επιβολή των νέων μέτρων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί στους επιστήμονες η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας τις τελευτάιες ημέρες. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης «αναμένουμε μια σταθεροποίηση από το τέλος της εβδομάδας βάσει των μέτρων που ελήφθησαν τις τελευταίες 10 ημέρες με τη γενίκευση της μάσκας» και πρόσθεσε ότι «αν παραμείνουμε κάτω από 200 κρούσματα και δε δούμε 250-300 κρούσματα, είμαστε σε καλό επίπεδο».
Αν όμως συμβεί το αντίθετο ο καθηγητής υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα. «Εάν ξεπερνάμε τα 200 κρούσματα σταθερά, τότε θα πρέπει να δούμε πάλι από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ τονίζοντας ότι σημαντική παράμετρος αποτελεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων. «Εάν δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που δίνει ο ΕΟΔΥ, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός κρουσμάτων που είναι ορφανά κι αυτός ο αριθμός διαρκώς αυξάνεται. Το άλλο ποιοτικό χαρακτηριστικό που μας ενδιαφέρει είναι οι διασωληνωμένοι, στους οποίους είδαμε έναν τριπλασιασμό μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες. Εάν δούμε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων φτάνει σε εξαιρετικά μεγάλους αριθμούς, για παράδειγμα στους 150, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα».
Σχετικά με το μέτρο του περιορισμού του ωραρίου μέχρι τις 12 το βράδυ σε 15 περιοχές της χώρας, ο κ. Μαγιορκίνης σχολίασε ότι «περιορίζοντας το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μέχρι τις 12 το βράδυ, περιορίζεται και ο χρόνος που υπάρχει έκθεση. Όταν δεν υπάρχει περιορισμός, φαντάζομαι ότι οι άνθρωποι ξεκινάνε κατά τις 12 και τελειώνουν και στις 8 το πρωί. Έτσι, θεωρητικά είναι λιγότερες οι ώρες, γίνεται λιγότερος χαμός και είναι πιο εύκολο να τηρηθεί το μέτρο. Εάν δούμε ότι υπάρχει συνεχής κι εκτεταμένη μετάδοση, θα πρέπει να σκεφτούμε και άλλα μέτρα. Νομίζω ότι αυτό ήταν πιο ήπιο από το να κλείσουν γενικά που γίνεται σε άλλες χώρες». Ο καθηγητής επανέλαβε ότι με τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται αυτή την περίοδο, υπάρχει δυναμική δεύτερου κύματος.
Μίνα Γκάγκα: Δεν μπορούμε να λέμε ότι μας ενοχλεί η μάσκα
Η διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα με αφορμή την έντονη ανησυχία από την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού μιλά για το θέμα, εφιστώντας την προσοχή στην χρήση της μάσκας και στη λήψη των μέτρων υγιεινής και προστασίας από όλους.
Σύμφωνα με την κ. Γκάγκα οι περισσότεροι έχουν πειθαρχήσει στα μέτρα, ενώ τόνισε ότι «δεν μπορούμε να λέμε ότι μας ενοχλεί η μάσκα». Η διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής του νοσοκομείου Σωτηρία τόνισε ότι οι πάνινες μάσκες είναι ιδανικές για να τις φοράμε και δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα ακόμη και σε ασθενείς με άσθμα. Η κ. Γκάγκα σημείωσε ότι το βράδυ ο κόσμος χαλαρώνει και εκεί είναι που τα πράγματα γίνονται ανεξέλεγκτα, αλλά το να καθόμαστε σπίτι δεν οδηγεί πουθενά. «Πρέπει να υπάρχει ατομική ευθύνη», τόνισε
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr