Στήριξη ζητούν οι επιχειρηματίες λόγω νέων μέτρων, γρίφος οι μάσκες στα σχολεία
«Καμπανάκι» κινδύνου για την αποφυγή της διασποράς του ιού - Τι συμβουλές δίνουν για την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Σε επιφυλακή εξακολουθούν να παραμένουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας καθώς για ακόμα μία μέρα τα κρούσματα του κορονοϊού ξεπέρασαν τα 200 (έφτασαν τα 217) ενώ το 50% εξ αυτών εντοπίστηκαν στην Αττική. Μάλιστα μετά την αύξηση κρουσμάτων σε Μύκονο και Χαλκιδική από την Παρασκευή μέχρι και το τέλος Αυγούστου αποφασίστηκε η αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των εννέα ατόμων ενώ η χρήση μάσκας κρίνεται υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Με αφορμή τα μέτρα που επιβλήθηκαν στο νησί των ανέμων ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς με δήλωσή του ανέφερε πως «μας επιβαρύνουν αλλά προστατεύουν τη δημόσια εικόνα του νησιού». Σύμφωνα με τον ίδιο «από την αρχή της έναρξης της πανδημίας, είμαστε σε επαφή και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για όλα τα μέτρα πρόληψης, καθώς και υγειονομικής αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid. Με βάση την εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά και την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, η επιτροπή επιστημόνων εισηγήθηκε και η Πολιτεία αποφάσισε μετά τον Πόρο, την Πάρο και την Αντίπαρο, να εφαρμοστούν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα στη Μύκονο και στη Χαλκιδική».
Ακόμη πρόσθεσε ότι «κατόπιν και σημερινής επικοινωνίας που είχα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, με διαβεβαίωσε ότι αποκλειστικοί λόγοι για τη λήψη αυτής της απόφασης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι προτεραιότητα όλων μας είναι η προστασία της υγείας των οικογενειών μας, αλλά και των επισκεπτών μας, οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να διασφαλίσουν την πιστή και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων».
«Αναμφισβήτητα, τα επιπλέον μέτρα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο όλους τους επαγγελματίες του νησιού και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Όμως είναι βέβαιο, ότι η προστασία της δημόσιας υγείας, του πολυτιμότερου αγαθού, παραμένει η μόνη η οποία μπορεί να θωρακίσει τη δημόσια εικόνα του νησιού, να διασφαλίσει τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας, ακόμα και με περιορισμούς, και το κυριότερο να επιτρέψει μια καλύτερη τουριστική σεζόν την επόμενη χρονιά. Άρα μένουμε ψύχραιμοι, εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα τα μέτρα και προστατεύουμε την υγεία μας. Είμαι βέβαιος ότι με υπευθυνότητα και συνεργασία θα τα καταφέρουμε και πάλι», καταλήγει ο κ. Κουκάς.
Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής χαρακτηρίζουν ως «χαριστική βολή» τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV τοπικοί φορείς σημειώνουν πως «εάν δεν διώξουν τους εναπομείναντες και λιγοστούς τουρίστες που βρίσκονται στη Χαλκιδική είναι σίγουρο ότι θα αποθαρρύνουν πολλούς περισσότερους να επισκεφθούν το δημοφιλέστερο προορισμό της βορείου Ελλάδος».
Μάλιστα σε κοινή τους ανακοίνωση ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός ειδικού πακέτου στήριξης των επιχειρήσεων προκειμένου να ισοφαριστεί η ζημιά. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ εάν δεν υπάρξει ένα τέτοιο πακέτο τότε οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν.
Την ίδια ώρα οι επιστήμονες κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου αναφορικά με τη διασπορά του ιού στην κοινότητα αλλά και για τη χρήση της μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας λοιμωξιολόγων μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ανοιχτού Καναλιού ανέφερε ότι πως «εάν η κατάσταση παραμείνει στην παρούσα φάση με τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων που είναι διαχειρίσιμος τότε τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά».
Μάσκες ακόμα και στην πρώτη δημοτικού
«Μάσκες μπορούν να φορέσουν κανονικά τα παιδιά ακόμα και τα μικρότερα. Εξετάζουμε τη χρήση μάσκας από τα παιδιά που θα πάνε στην πρώτη δημοτικού. Η γνώμη των παιδιάτρων είναι ότι μπορούν τα παιδιά της πρώτης δημοτικού να φορέσουν μάσκα. Τολμώ να πω ότι είναι πιο εύκολο τα παιδιά του δημοτικού να συνεργάζονται συγκριτικά με τα παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών».
Διαφορετικά διαλείμματα για κάθε τάξη
Σχετικά με το πως θα κάνουν τα παιδιά μεγαλύτερων τάξεων διάλειμμα ο κ. Γαργαλιάνος σημείωσε ότι «το ιδανικό είναι τα παιδιά κάθε τάξης να προαυλίζονται μόνα τους. Δηλαδή τα παιδιά της α' τάξης μόνα τους και ούτω καθ΄εξής. Με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο εύκολη η ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος. Πρέπει και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να φορούν μάσκα».
«Το εναλλακτικό σενάριο ήταν η εκ περιτροπής εργασία. Αυτό όμως δημιουργεί εκπαιδευτικά και οικογενειακά προβλήματα. Μακάρι να μην βρεθούμε μπροστά σε αυτό το γεγονός. Με τα τωρινά δεδομένα μπορούμε να πούμε ότι πάμε σε άνοιγμα των σχολείων με μάσκες. Τις οριστικές αποφάσεις θα τις εισηγηθούμε αύριο» συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια ο κ. Γαργαλιάνος απαντώντας στο ερώτημα για το εάν βρισκόμαστε ενώπιον ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού τόνισε ότι «ας πούμε ότι βρισκόμαστε ενόψει ενός νέου κύματος. Η αλήθεια είναι ότι το περιμέναμε αργά. Ο ιός δεν έφυγε ποτέ. Ακόμα και όταν είχε 10 - 15 περιστατικά ο ιός ήταν παρών. Ακόμα και τώρα έχουμε πολύ παραπάνω κρούσματα από αυτά που δεν ανιχνεύουμε. Η αύξηση των κρουσμάτων δείχνει μία δυναμική. Τώρα πως θα το βαφτίσουμε είναι άλλο θέμα. Εγώ θα πω ότι είμαστε στην αρχή του δευτέρου κύματος».
Από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στην εκπομπή του Open TV «Ώρα Ελλάδος» αναφέρθηκε στη χρήση μάσκας από τα παιδιά, ο καθηγητής σημείωσε πως οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν πως είναι ασφαλής για τα παιδιά των τριών ετών και άνω, ωστόσο η αρμόδια επιτροπή στη χώρα μας δεν έχει ακόμη καταλήξει για το ηλικιακό όριο που θα θέσει.
Τα 5 μέτρα που θα πρέπει να τηρηθούν με το άνοιγμα των σχολείων
Ο κ. Σύψας επεσήμανε τα πέντε βασικά μέτρα που θα πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Αυτά είναι:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας (εντός των ημερών θα αποφασιστεί αν θα φορά σε όλες τις τάξεις ή από την Γ’ Δημοτικού και πάνω)
- Οι μαθητές δεν θα αλληλεπιδρούν με παιδιά από άλλα τμήματα/τάξεις - Θα έχουν ξεχωριστά διαλείμματα
- Αυστηρά μέτρα υγιεινής: καλός αερισμός, απολυμάνσεις, αντισηπτικά
- Σχέδιο αντιμετώπισης κρούσματος στο σχολείο
- Ειδικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των κυλικείων
Για την περίπτωση κρούσματος σε σχολείο, ο καθηγητής σημείωσε τα εξής: «Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρούσματος. Αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα, θα γίνεται ιχνηλάτηση και απολύμανση, έτσι ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά».
Σε ό,τι αφορά στα κυλικεία, η επιστημονική επιτροπή θα καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση μέχρι αύριο, Πέμπτη 20 Αυγούστου. Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τρία:
- Τα παιδιά να πηγαίνουν ένα – ένα στο κυλικείο.
- Tο προσωπικό του κυλικείου να μοιράζει φαγητό στα παιδιά.
- Nα μην ανοίξουν καθόλου τα κυλικεία.
«Υπάρχει σχέδιο για το πώς θα προσεγγίζουν οι μαθητές τα κυλικεία, αν είναι ανοιχτά. Για τα κυλικεία γίνεται συζήτηση, το τελικό σχέδιο θα το έχουμε την Πέμπτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Στην ίδια εκπομπή μίλησε και η καθηγήτρια της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού για το άνοιγμα των σχολείων. Η κυρία Λινού τάχθηκε υπέρ του ανοίγματός τους, «για κοινωνικούς, ψυχολογικούς, οικονομικούς κ.ά. λόγους». Επεσήμανε, ωστόσο, πως τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια. «Τα παιδιά κάτω των 10 ετών μεταδίδουν λιγότερο απ’ ό,τι οι ενήλικες», είπε. Σημείωσε, δε, πως η αποσυμφόρηση των σχολικών αιθουσών θα πρέπει να είναι κύριο μέτρο προστασίας ενάντια στην Covid-19.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr