Spiegel: Νησί-φυλακή η Λέσβος - Τι απαντά ο Δημ. Βίτσας για το μεταναστευτικό
Το δημοσίευμα εστιάζει, μεταξύ άλλων, στη Λέσβο λόγω των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι εκεί.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με το προσφυγικό ζήτημα να παραμένει αρκετά επίκαιρο, το περιοδικό Spiegel επιχειρεί σε εκτενές ρεπορτάζ του να κάνει μια καταγραφή της σημερινής κατάστασης. Το άρθρο κάνει λόγο για «νέο βαλκανικό διάδρομο» και παρατηρεί ότι «η μετανάστευση προς την Ευρώπη, παρά τα μέτρα απομόνωσης, δεν έχει σταματήσει. Ανάμεσα στη Λέσβο και το Σεράγεβο αυξάνονται και πάλι οι αριθμοί των προσφύγων. Μπορεί να επαναληφθεί το 2015;» διερωτάται ο αρθρογράφος.
Το δημοσίευμα εστιάζει, μεταξύ άλλων, στη Λέσβο, την οποία χαρακτηρίζει «νησί-φυλακή», λόγω των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι εκεί. «Η Ιδόια Μορένο έχει εργαστεί στο Κονγκό και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Όμως ποτέ μέχρι σήμερα, λέει, δεν είδε τόσο πόνο όσο στο κέντρο προσφύγων της Ε.Ε. στη Μόρια της Λέσβου. Η 31χρονη Μορένο, νοσηλεύτρια από την Ισπανία, διευθύνει μια κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για προσφυγόπουλα στη Λέσβο. Παρατηρεί εδώ και εβδομάδες ότι ολοένα και περισσότεροι μετανάστες φθάνουν στα ελληνικά νησιά, πως ξεχειλίζουν από ανθρώπους τα κέντρα υποδοχής, άνθρωποι επιτίθενται ο ένας στον άλλο, επιδημίες ξεσπούν», γράφει το γερμανικό περιοδικό.
«Επικίνδυνο στοίχημα» η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας
Το Spiegel τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δεσμευθεί ότι μέσω της συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό θα επέσπευδε τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου ώστε να αποφασίζει σύντομα ποιοι χρήζουν προστασίας στην Ευρώπη και ποιοι πρέπει να οδηγηθούν πίσω στην Τουρκία. Ωστόσο, το εγχείρημα έχει αποτύχει. […] Τα ελληνικά νησιά κινδυνεύουν να καταρρεύσουν υπό το βάρος των νεοεισερχόμενων επειδή ούτε η κυβέρνηση στην Αθήνα ούτε η Ε.Ε. κατάφεραν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές. Περί τους 18.000 πρόσφυγες είναι καθηλωμένοι στα ελληνικά νησιά. Μερικοί καταυλισμοί φιλοξενούν τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων από τον προβλεπόμενο. […] Και κάθε μέρα καταπλέουν κι άλλες βάρκες».
Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι «οι Ευρωπαίοι ελπίζουν να αποτρέψουν μια νέα προσφυγική κρίση αναθέτοντας την αναχαίτιση της μετανάστευσης σε περιφερειακά κράτη και τρίτες χώρες. Έτσι κάνουν ένα λάθος παρόμοιο με εκείνο του 2015, όταν νόμιζαν ότι η χορήγηση εκατομμυρίων ευρώ για δημιουργία καταυλισμών στην Ιορδανία και τον Λίβανο θα υποκαθιστούσαν μια συνεκτική μεταναστευτική πολιτική. Αντί να εκπονήσει σχέδιο για συντεταγμένη, νόμιμη μετανάστευση στην Ευρώπη, η Ε.Ε. οδηγήθηκε στην εξάρτηση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τώρα που περισσότεροι πρόσφυγες αρχίζουν πάλι να ακολουθούν τη διαδρομή προς τον Βορρά, φαίνεται πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το στοίχημα. Η Ελλάδα και οι χώρες των Βαλκανίων είναι σήμερα ακριβώς τόσο ανέτοιμες να αντεπεξέλθουν στην πίεση της μετανάστευσης όσο ήταν και πριν από τρία χρόνια».
Βίτσας: Τουλάχιστον 1.000 άτομα επανενώθηκαν με την οικογένειά τους
Στο μεταξύ, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε, μίλησε για το μεταναστευτικό και τη στάση της Ευρώπης απέναντι σε αυτό, αναφέροντας ότι μέσα στο 2019 θα κλείσει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Βαθύ της Σάμου. «Στόχος μας, μέσα στους πρώτους μήνες του 2019, να δημιουργήσουμε ένα νέο σύγχρονο ΚΥΤ σε διαφορετικό μέρος -υπάρχουν προτάσεις, στην ουσία θα νοικιάσουμε- ώστε να κλείσουμε το υπάρχον ΚΥΤ στο Βαθύ και να μπορέσουν οι υπηρεσίες μας να διαχειριστούν καλύτερα την κατάσταση», δηλώνει σχετικά.
Επίσης, υπογραμμίζει τις προσπάθειες που γίνονται για την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία. «Πάνω από 12.000 παιδιά πάνε σήμερα στο σχολείο και αυτό το σύστημα αναπτύσσεται συνέχεια», αναφέρει και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα ένταξης ενηλίκων θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.
Παράλληλα, σημειώνει ότι πάνω από 1.000 άτομα έχουν πάει στη Γερμανία, στο πλαίσιο της οικογενειακής επανένωσης. «Είμαστε σε καλό δρόμο για διμερείς συμφωνίες με χώρες της Ευρώπης είτε για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, είτε για ανθρώπους με ικανότητες στον αγροτικό τομέα», προσθέτει.
Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή», ο κ. Βίτσας αναδεικνύει την οικονομική ανισότητα ως «το πραγματικό πρόβλημα» που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη. «Το πραγματικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι η ανισότητα. Αυτό γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί πίσω από το μεταναστευτικό και είναι χαρακτηριστικό ότι χώρες οι οποίες δεν δέχονται μετανάστες, στην ουσία υλοποιούν μαζί με τον εθνικισμό τους ένα από τα πιο βαριά νεοφιλελεύθερα προγράμματα που ανοίγουν την ψαλίδα μεταξύ των τάξεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος προτάσσει την αντίληψη ότι «η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, η αλληλεγγύη στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και η αλληλεγγύη μεταξύ κοινωνιών και κρατών» είναι η λύση. Μάλιστα, μιλώντας για το Παγκόσμιο Σύμφωνο Μετανάστευσης, τονίζει ότι μπορεί να μην είναι νομικά δεσμευτικό, είναι όμως «πολιτικά και ηθικά».
Πώς έφτασε στις πρόωρες εκλογές η Γερμανία: Τι προκάλεσε την κρίση – Θα είναι υποψήφιος ξανά ο Σολτς;
Γυναικοκτονία στο Αγρίνιο: Οπλισμένο πιστόλι είχε πάνω του ο δράστης όταν συνελήφθη - Τι άλλο βρήκε η αστυνομία
Θλίψη για την απώλεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη: Η διαδρομή του από τον αντιδικτατορικό αγώνα, στη ναυτιλία και την ίδρυση της Motor Oil
Γιάννης Μπουτάρης: Χιλιάδες Θεσσαλονίκεις είπαν το ύστατο χαίρε - Επικήδειοι από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr