Κατάργηση εκτός σχεδίου δόμησης: «Δήμευση περιουσιών» καταγγέλλει η ΠΟΜΙΔΑ
Κύμα αντιδράσεων από ιδιοκτήτες και μηχανικούς στη δημόσια διαβούλευση, η οποία παρατάθηκε έως τις 4 Σεπτεμβρίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σφδρές αντιδράσεις εκ μέρους των ιδιοκτητών εξακολουθεί να προκαλεί το υπό διαβούλευση χωροταξικό νομοσχέδιο, με το οποίο μεταξύ άλλων μπαίνει ουσιαστικά φρένο στην εκτός σχεδίου δόμηση αφού προβλέπεται ότι σε δύο χρόνια θα καταργηθεί κάθε παρέκκλιση, βάσει της οποίας έως τώρα μπορούσαν να χτίζονται οικόπεδα 750 τ.μ. έως 2 στρεμμάτων, ενώ μειώνονται και οι συντελεστές δόμησης.
Η ηγεσία του υπουργείου εμφανίζεται ανυποχώρητη στο ζήτημα, ωστόσο μέρα με την ημέρα πληθαίνουν τα επικριτικά σχόλια στα συγκεκριμένα άρθρα της διαβούλευσης, η οποία μάλιστα παρατάθηκε έως τις 4 Σεπτεμβρίου.
Ιδιοκτήτες γεωτεμαχίων αλλά και μηχανικοί που δραστηριοποιούνται κυρίως εκτός μεγάλων αστικών κέντρων κάνουν λόγο για εκμηδένιση της ακίνητης περιουσίας εκατομμυρίων πολιτών σε μία νύχτα δεδομένου ότι υπολογίζεται πως περίπου οκτώ στα δέκα νοικοκυριά στη χώρα μας διαθέτουν έστω ένα οικόπεδο σε εκτός σχεδίου περιοχή. Στα δεκάδες σχόλια που έχουν ήδη αναρτηθεί τονίζεται επίσης πως με τον τρόπο αυτό θα σταματήσει κάθε οικοδομική και τουριστική δραστηριότητα ειδικά στα νησιά, ενώ επισημαίνεται ότι κακώς αποφασίστηκε μία τόσο μεγάλη αλλαγή σε μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά.
Για «δήμευση» περιουσιών χωρίς αποζημίωση ενάντια στο Σύνταγμα κάνει λόγο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη και τους υφυπουργούς, Δημήτρη Οικονόμου και Νίκο Ταγαρά.
Στην επιστολή της, με την οποία ζητεί την οριστική απόσυρση των σχετικών διατάξεων από το νομοχέδιο η ΠΟΜΙΔΑ μιλά για «σχεδιο μαζικής απαξίωσης της περιουσίας του ελληνικού λαού», για το οποίο δεν «υπάρχει η παραμικρή έστω και έμμεση αναφορά στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας».
Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι η εκτός σχεδίου δόμηση δεν αποτελεί αυθαίρετη δόμηση κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου ότι «η κατάργησή της κινδυνεύει να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων στη χώρα», ενώ η μεταβατική διετία κατά την οποία θα μπορούν ακόμα να εκδίδονται οικοδομικές άδειες θα «γεμίσει τη χώρα με ημιτελή «κουφάρια».
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων υπογραμμίζουν ότι «η απαξίωση των εκτός σχεδίου ακινήτων μοιραία θα αναγκάσει τους σημερινούς ιδιοκτήτες τους να τα ξεπουλήσουν αντί «πινακίου φακής» σε εταιρείες μεγαλοεπενδυτών, που θα τα συνενώσουν νόμιμα, υλοποιώντας παντού μεγαθήρια οργανωμένης δόμησης».
Ζητύν μάλιστα «διόρθωση» των διατάξεων, η οποία ουσιαστικά θα εξαιρεί από τη ρύθμιση τους υφιστάμενους ιδιοκτήτες γεωτεμαχίων, τα οποία θεωρύνται μη άρτια και οικοδομήσιμα ώστε να ορίζεται με σαφήνεια ότι «ο ιδιοκτήτης εκτός σχεδίου γηπέδου απολαμβάνει του πολεοδομικού καθεστώτος και των όρων δόμησης που ίσχυαν κατά το χρόνο της υπ’ αυτού απόκτησης του συγκεκριμένου γηπέδου».
Τι ορίζει το νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση
Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ορίζει πως για τις ανάγκες της εκτός σχεδίου δόμησης θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα μόνο τα οικόπεδα, με ελάχιστο εμβαδόν 4.000 τετραγωνικά μέτρα, πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, δημοτική οδό κατηγορίας Α ή σε κοινόχρηστο χώρο τουλάχιστον 45 μ. και ελάχιστο βάθος 50 μ.
Ειδικά για τις χρήσεις τουρισμού το ελάχιστον εμβαδόν που πρέπει να έχουν τα οικόπεδα, ώστε να θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, είναι 8.000 τ.μ.. Κατ’ εξαίρεση θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα εμβαδού κάτω των 8.000 τ.μ. και ελάχιστου εμβαδού 4.000 τ.μ. για την ανέγερση ξενοδοχειακών καταλυμάτων, εφόσον πληρούν ενεργειακά, περιβαλλοντικά ή πολεοδομικά κριτήρια.
Στις επιμέρους διατάξεις το σχέδιο νόμου προβλέπει:
- Μείωση κατά 10% (κατά μέσο όρο) των συντελεστών δόμησης στην εκτός σχεδίου δόμηση. Ειδικά στη βιομηχανία, η μείωση αυτή ανέρχεται στο 33%.
Αλλαγή του καθεστώτος των παρεκκλίσεων αρτιότητας. Μέχρι την οριστική κατάργησή τους θα ισχύσουν μόνο για τα επόμενα δυο χρόνια. Εντός αυτού του διαστήματος οι ιδιοκτήτες οφείλουν να έχουν λάβει οικοδομική άδεια ακόμα κι αν δεν έχουν σκοπό να χτίσουν στο οικόπεδό τους σε αυτό το διάστημα.
Για κάθε άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή, ένα ποσοστό 5% του κόστους της άδειας θα καταβάλλεται στο Πράσινο Ταμείο και θα προορίζεται για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της άναρχης εκτός σχεδίου δόμησης.
- Στα επιχειρηματικά πάρκα για τη βιομηχανία όσο και στους οργανωμένους υποδοχείς που αφορούν άλλες δραστηριότητες (εφοδιαστική, τουρισμό κλπ.) αυξάνονται σημαντικά οι συντελεστές δόμησης.
*Ο σύνδεσμος του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου είναι: http://www.opengov.gr/minenv/?p=10910
Έρχεται η κακοκαιρία Alexandros: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει - Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Πώς ο νέος υπουργός του Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει «σεισμό» στο σύστημα υγείας της Αμερικής;
Η Χαμάς καθ' οδόν προς την Άγκυρα; Γιατί αναζητά νέο «καταφύγιο»
Τροχαίο στην Ξάνθη: Νεκρή μία 34χρονη και τέσσερις τραυματίες - Ανάμεσά τους ένα παιδάκι
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr