Κορονοϊός: Το «κρυφτούλι» με τις μάσκες και το φράγμα των 11.000 κρουσμάτων στην Ελλάδα
Προβληματισμός για κρούσματα κορονοϊού σε εκπαιδευτικούς και μαθητές λίγο πριν από το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Την ώρα που τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει τα 11.000, επιτήδειοι ζητούν ψευδή πιστοποιητικά από γιατρούς στο Κιλκίς καθώς και σε άλλες πόλεις, είτε με σκοπό να μην φορέσουν μάσκα προστασίας είτε για να μην πληρώσουν το πρόστιμο που τους έχει επιβληθεί.
Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο Ιατρικός Σύλλογος του Κιλκίς με ανακοίνωσή του. «Πρόσφατα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι συμπολίτες μας να απευθύνονται σε ιδιώτες-κυρίως- ιατρούς και να ζητούν από αυτούς την έκδοση ιατρικών πιστοποιητικών, που να βεβαιώνουν ότι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, ώστε να μην τηρήσουν την εφαρμογή του μέτρου της χρήσης μάσκας για την προφύλαξη από την COVID-19 ή να αποφύγουν την πληρωμή προστίμου όταν έχουν προβεί σε παράβαση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης και ο γενικός γραμματέας, Αναστάσιος Βαμβακάς.
Ο Ιατρικός Σύλλογος σημειώνει ότι ελάχιστοι, ευτυχώς ιατροί, «υποκύπτουν στις πιέσεις των πολιτών και προχωρούν στην αδικαιολόγητη έκδοση τέτοιων βεβαιώσεων». «Αυτού του είδους οι τακτικές προσβάλλουν τον ιατρικό κόσμο, συντηρούν και επαυξάνουν θεωρίες συνωμοσίας και κάνουν τους πολίτες καχύποπτους απέναντι σε κάθε ιατρό”, προσθέτει ο Σύλλογος και συστήνει στα μέλη του “να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στην έκδοση βεβαιώσεων και να τις εκδίδουν μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, τηρώντας τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας» καταλήγει η ανακοίνωση.
«Εντοπίσαμε κάποιους πολίτες οι οποίοι είτε γιατί ήθελαν να αποφύγουν το πρόστιμο, είτε γιατί δεν θέλουν να φορέσουν τη μάσκα απευθύνονται σε συναδέλφους γιατρούς για να πάρουν κάποια γνωμάτευση», τονίζει στο Open TV ο Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης. Στο μεταξύ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με επείγουσα ανακοίνωσή του υπενθυμίζει στους γιατρούς της Αθήνας ότι η χορήγηση πιστοποιητικού δίνεται μόνο για συγκεκριμένα νοσήματα.
Από την άλλη πλευρά, δέκα μόλις μέρες πριν από την επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία, επικρατεί αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα μετά και τον εντοπισμό κρούσματος κορονοϊού σε δάσκαλο δημοτικού στην Καλλιθέα αλλά και σε ένα ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας όπου βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό δύο εκπαιδευτικοί.
Όσον αφορά την υπόθεση με το κρούσμα κορονοϊού, στην Καλλιθέα, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ο εκπαιδευτικός εμφανίστηκε στο σχολείο ως όφειλε την 1η Σεπτεμβρίου με σκοπό να προετοιμάσει την τάξη του και να συμμετέχει στις συνεδριάσεις των διδασκόντων για την οργάνωση του εκπαιδευτικού έτους. Όμως, την επόμενη μέρα ενημέρωσε ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό (είχε υποβληθεί προληπτικά σε τεστ), καθώς η σύζυγός του είχε συμπτώματα του κορονοϊού και βρέθηκε θετική.
Η διευθύντρια του σχολείου επιχείρησε να έρθει σε επαφή με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Παιδείας για τη διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί. Μάλιστα έγινε απολύμανση στο σχολείο, ωστόσο οι δάσκαλοι θα έπρεπε να έρχονται κανονικά στο σχολείο και να συνεχίσουν την προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς, επειδή δεν υπάρχει κάποιος αρμόδιος για να αποφασίσει εάν θα κλείσει το σχολείο ή όχι. Παράλληλα, οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί του σχολείου στην Καλλιθέα δεν έχουν υποβληθεί σε προληπτικά τεστ, καθώς θα εξεταστούν τη Δευτέρα από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.
Στο μεταξύ, τα πρωτόκολλα και οι οδηγίες όταν εμφανιστεί κάποιο κρούσμα σε σχολικό περιβάλλον δεν έχουν έρθει ακόμη στα σχολεία με αποτέλεσμα να δημιουργείται ιδιαίτερη ανησυχία στους εκπαιδευτικούς.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Καρναβός, ανέφερε ότι δεν έχει αρμοδιότητα για το κλείσιμο του σχολείου - επειδή πρόκειται για πανδημία - και θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, το υπουργείο Παιδείας και τις σχολικές διευθύνσεις. Ακόμη, όπως επεσήμανε, υπέβαλε σχετικό ερώτημα χωρίς να έχει λάβει κάποια απάντηση. Έτσι το πρόβλημα που ανακύπτει είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος που να έχει την αρμοδιότητα για το κλείσιμο των σχολείων.
Όσον αφορά τα κρούσματα κορονοϊού σε ιδιωτικό σχολείο των Αθηνών η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει ότι αν και βρέθηκαν θετικοί στον ιό δύο εκπαιδευτικοί, εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό. «Ένα εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό ήρθε σε γνώση της Ομοσπονδίας μας. Δύο συνάδελφοι που υπηρετούν σε μεγάλο ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας βρέθηκαν θετικοί σε τεστ κορονοϊού, ωστόσο με κατάπληξη μάθαμε ότι το εκπαιδευτήριο δεν έχει ενημερώσει ούτε τους αρμόδιους στο Υπουργείο Παιδείας ούτε τους συναδέλφους μας. Αντιθέτως παραμένει ανοιχτό, συνεχίζει τις προετοιμασίες του για τη νέα σχολική χρονιά με τους ανυποψίαστους εκπαιδευτικούς να πηγαίνουν καθημερινά στο χώρο, δέχεται γονείς και μαθητές κ.λπ» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, «είναι αυτονόητο ότι, βάσει των οδηγιών που ισχύουν, το σχολείο θα έπρεπε να κλείσει άμεσα και να ξεκινήσει η ιχνηλάτηση που προβλέπεται σε περιπτώσεις διαπίστωσης κρούσματος. Δυστυχώς, οι υπεύθυνοι του σχολείου επιδεικνύουν τραγική ανευθυνότητα, αδιαφορώντας για την κοινωνική τους ευθύνη και την πιθανότητα το σχολείο να μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα για μαθητές, γονείς και εργαζόμενους».
«Αναρωτιόμαστε εύλογα. Τα περίφημα «δωρεάν τεστ κορονοϊού για τους εκπαιδευτικούς» έγιναν για την ασφάλεια του προσωπικού και των παιδιών ή ήταν απλώς μια επικοινωνιακή φούσκα; Θα επιτρέψει η συντεταγμένη πολιτεία κάποιο ή κάποια ιδιωτικά σχολεία, όσο ισχυρά και αν είναι, να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια εκατοντάδων ανθρώπων;», καταλήγει η ανακοίνωση.
«Δεδομένο ότι θα υπάρχουν κρούσματα στα σχολεία»
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Παρασκευής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, αναφέρθηκε στο επικείμενο άνοιγμα των σχολείων και τόνισε πως «είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία».
«Η ανησυχία είναι σεβαστή και κατανοητή. Τα σχολεία και όλα τα εκπαιδευτήρια είναι μέρος της κοινωνίας και άρα είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν κρούσματα. Σύντομα θα ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα διαχείρισης. Εάν τυχόν υπάρξει κρούσμα, θα πρέπει να αυτοπεριοριστεί και να μην συνεχίσει να πηγαίνει στην εργασία του. Επίσης, οι στενές επαφές του κρούσματος θα πρέπει να αυτοπεριοριστούν, ενώ αν υπάρξει διαθεσιμότητα να γίνουν διαγνωστικοί έλεγχοι», ανέφερε ο κ. Παρασκευής και συμπλήρωσε: «Απ΄όσο γνωρίζω έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να είναι έτοιμα τα σχολεία. Ευελπιστούμε ότι η διαθεσιμότητα συστάσεων στα σχολεία είναι θέμα ημερών» επεσήμανε ακόμη o αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, κληθείς να σχολιάσει την πανδημία του κορονοϊού.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr