Μόρια: Πού θα στηθεί ο νέος καταυλισμός - Οι κινήσεις Χρυσοχοΐδη
Στη Λέσβο έφτασαν ενισχυτικά και «αθέατοι» αστυνομικοί ειδικών υπηρεσιών (Αντιτρομοκρατική), οι οποίοι προσπαθούν να ενισχύουν το πληροφοριακό δίκτυο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ξεκίνησε η επιχείρηση για την προσωρινή στέγαση των προσφύγων και μεταναστών της Μόριας. Σινούκ και ελικόπτερα της Πυροσβεστικής μεταφέρουν σκηνές του Στρατού σε υπαίθριο χώρο κοντά στο Καρά Τεπέ. Η περιοχή είναι γνωστή ως «πεδίο βολής», καθώς στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν για ασκήσεις του Στρατού.
Πρόκειται για μία μεγάλη έκταση, όπου ουσιαστικά θα στηθεί ένας νέος καταυλισμός, έως ότου ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη μεταστέγαση των ανθρώπων που έμειναν άστεγοι μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε τη Μόρια. Οι Αρχές εκτιμούν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή θα διαμείνουν προσωρινά περίπου 4000-5000 άνθρωποι. Πρόκειται για τον κόσμο που πέρασε τρία συνεχόμενα βράδια στον δρόμο. Παράλληλα, η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στο «πεδίο βολής» θα έχει ως αποτέλεσμα να ανοίξει ο κεντρικός δρόμος του νησιού που ήταν αναγκαστικά κλειστός και δημιουργούσε προβλήματα στις μετακινήσεις.
Η παραμονή Χρυσοχοΐδη στη Μόρια και οι κινήσεις της ΕΛΑΣ
Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στη Λέσβο, ύστερα από την πυρκαγιά που κατέκαψε το μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της χώρας στη Μόρια. Στο δρόμο βρίσκονται περίπου 13.000 άνθρωποι, εκ των οποίων μόνο οι 5.000 είναι συγκεντρωμένοι σε ένα σημείο του νησιού. Εκτιμάται ότι ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών βρίσκεται στα βουνά και σε άλλες εκτάσεις του νησιού.
Στη Λέσβο βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει περάσει ήδη δύο βράδια στο νησί, ο στρατηγός βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Σκούμας, ενώ χθες Πέμπτη έφτασε στη Λέσβο και ταξίαρχος που βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για τα μέτρα της επερχόμενης ΔΕΘ και πλέον θα κληθεί να αναλάβει το συντονισμό των επιχειρήσεων στο Λέσβο.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και συμμετέχει σε πολύωρες συσκέψεις. Το γεγονός ότι έχει παραμείνει στο νησί είναι ενδεικτικό της εγρήγορσης αλλά και της ανησυχίας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Συνολικά έχουν μεταβεί ενισχυτικά στο νησί 12 διμοιρίες της ΕΛ.ΑΣ. (11 διμοιρίες των ΜΑΤ και μία των ΥΜΕΤ), πέντε ομάδες ΟΠΚΕ, ενώ σήμερα Παρασκευή έφτασαν στη Λέσβο και δύο αύρες της ΕΛ.ΑΣ. που «επιστρατεύονται» όταν ξεσπούν βίαια επεισόδια. Στη Λέσβο έφτασαν ενισχυτικά και «αθέατοι» αστυνομικοί ειδικών υπηρεσιών (Αντιτρομοκρατική), οι οποίοι προσπαθούν να ενισχύουν το πληροφοριακό δίκτυο. Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. προσθέτουν ότι την ερχόμενη Κυριακή θα ταξιδέψουν στο νησί επιπλέον ενισχύσεις από τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, μεγάλο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έχει εγκατασταθεί στη Μυτιλήνη για να προχωρήσει σε ιχνηλατήσεις και τεστ Covid-19.
Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ενισχύει σε αυτό το βαθμό τις δυνάμεις, φοβούμενο νέες αντιδράσεις απέναντι στα σχέδια που θα εφαρμοστούν για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών. Εκτιμάται ότι ομάδες νεαρών μπορεί να επιχειρήσουν να προκαλέσουν επεισόδια, προκειμένου να μην στηθούν νέοι καταυλισμοί. Υπάρχουν φόβοι των Αρχών ότι ομάδες, σαν αυτές που προκάλεσαν τους εμπρησμός στη Μόρια, ενδεχομένως επιδιώξουν να προκαλέσουν ταραχές με στόχο να φύγουν από το νησί. Ήδη γίνεται μία προσπάθεια χαρτογράφησης των νεαρών που περιγράφονται ως «σκληροπυρηνικοί» και οι οποίοι μπορεί να πρωταγωνίστησαν στους εμπρησμούς. Πρόκειται για νεαρής ηλικίας Αφγανούς, κάποιοι εκ των οποίων πιθανότατα είναι ανήλικοι και οι οποίοι -όπως είχε γράψει το ethnos.gr- είχαν στήσει το βράδυ της Τρίτης οδοφράγματα με καμένους κάδους στον καταυλισμό λίγο πριν ξεσπάσουν οι φωτιές. Τα άτομα αυτά διαλύθηκαν από τα σημεία όπου είχαν στηθεί τα οδοφράγματα και στη συνέχεια ξέσπασαν οι πυρκαγιές.
Σήμερα Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου, η ΕΛ.ΑΣ., σε συνεργασία με άλλους φορείς, θα επιδιώξει να ολοκληρώσει την επιχείρηση στέγασης περίπου 4.000-5.000 προσφύγων και μεταναστών που κοιμούνται στο δρόμο. Συγκεκριμένα θα στηθούν σκηνές, τις οποίες έχει προμηθεύσει ο Στρατός, σε ανοιχτό χώρο που βρίσκεται πίσω από το μεγάλο δρόμο όπου έχει συγκεντρωθεί πλήθος ανθρώπων. Πρόκειται για μία προσωρινή λύση έως ότου αποφασιστεί που τελικά θα μετακινηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έμειναν στο δρόμο. Αξιόπιστες πηγές σημειώνουν ότι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν ρίξει πολλές προτάσεις στο τραπέζι των συζητήσεων, οι οποίες, ωστόσο, συνάντησαν τις σθεναρές αντιδράσεις των τοπικών παραγόντων.
Προσωπικός γιατρός: Γιατί υποχρεώνει η κυβέρνηση ιατρικό προσωπικό χωρίς ειδικότητα να παρέχει υπηρεσίες – Οι ελλείψεις και τα κονδύλια
Κοινωνική ατζέντα προτάσσει η κυβέρνηση - Σπριντ 40 ημερών στη Βουλή με νέα μέτρα
ΣΥΡΙΖΑ: Προχωρά στην εκλογή προέδρου αγνοώντας δημόσια τη διάσπαση Κασσελάκη – Τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν οι «διασπαστές»
Ο Έλον Μασκ επικεφαλής στο νέο υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ – Ποιος αναλαμβάνει το Άμυνας
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr