«Πάρτι» του κορονοϊού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - Στο συρτάρι νέα μέτρα της κυβέρνησης
Διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι - Τι αναφέρει το ρεπορτάζ του Open - Πάνω από 500 σχολεία ή τμήματα στη χώρα λόγω πανδημίας και καταλήψεων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Μήνυμα προς τους πολίτες της χώρας για την κρισιμότητα της κατάστασης για να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού έστειλε το απόγευμα τη Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «οι μικρές ατομικές παραχωρήσεις να αποτρέψουν τη μία και μεγάλη υποχώρηση της υγείας και της οικονομίας», δηλαδή το lockdown.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ ακόμα από τα όριά τους. Και φυσικά ενισχύονται διαρκώς. Σε λίγο θα λειτουργήσει η νέα πτέρυγα Εντατικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με 50 ακόμη κρεβάτια. Και έχει δρομολογηθεί η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, που θα προσθέσει στο Σύστημα άλλες 174 κλίνες». Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η μάσκα πρέπει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους, και να αναπτυχθεί η τηλεργασία, ενώ συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να γίνουν για κάποιο διάστημα διαδικτυακά, ενώ τόνισε ότι το δίλημμα είναι ξεκάθαρο «αυτοπροστασία ή καραντίνα».
Διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι σε 20 ημέρες
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Open, συναγερμό έχουν σημάνει οι ειδικοί καθώς ο κορονοϊός επελαύνει στην Ελλάδα. Η λίστα των νεκρών από κορονοϊό μακραίνει και με τους οκτώ ανθρώπους που έχασαν τη μάχη τις τελευταίες ώρες ο Σεπτέμβριος ξεπέρασε ήδη κάθε προηγούμενο μήνα σε αριθμό θυμάτων.
Η κρισιμότητα της κατάστασης αποτυπώνεται στην αύξηση εισαγωγών και διασωληνώσεων στα νοσοκομεία αλλά και στον δείκτη μεταδοτικότητας που παραμένει σταθερά πάνω από το 1. Την ίδια ώρα, οι ΜΕΘ της χώρας ασφυκτιούν καθώς μέσα σε 20 ημέρες ο αριθμός των ασθενών σε αυτές διπλασιάστηκε φτάνοντας τους 73 και αν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί το σύστημα θα φτάσει στα όριά του. Στην Αττική το 70% των 337 ΜΕΘ έχει καλυφθεί, όπως και το 60% των 107 κλινών για ασθενείς με κορονοϊό, ενώ η κυβέρνηση προβαίνει σταδιακά σε αύξηση των κλινών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
«Ο αριθμός αυτός έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Ακόμα και πολύ πιο ισχυρά υγειονομικά συστήματα από το ελληνικό γονάτισαν όταν υπήρξε οξεία και μεγάλη αύξηση της ζήτησης των ΜΕΘ», ανέφερε στο Open ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, Ηρακλής Τσαγκάρης.
Νέα μέτρα στο συρτάρι
Οι αντοχές του συστήματος υγείας συζητήθηκαν στην ενημέρωση που παρείχαν την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στους εκπροσώπους των κομμάτων. Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως υπάρχει επιπέδωση καμπύλης και πως θα χρειαστούν μερικές ημέρες ακόμα για να διαπιστωθεί εάν αποδίδουν τα μέτρα. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υποστήριξε ότι το 40 % των νοσηλευόμενων στον Ευαγγελισμό και το 30% στο Σωτηρία είναι νέοι, ασυμπτωματικοί και κατά βάση αλλοδαποί ενώ ζήτησε συναίνεση στην προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων.
«Να υπάρξει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πανδημία, με παρεμβάσεις στα ΜΜΜ και τα σχολεία» επισήμανε από την πλευρά του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός. «Η παρουσία μας δεν σημαίνει ότι δίνουμε άλλοθι στην ολιγωρία» ξεκαθάρισε ο τομεάρχης Υγείας του ΚΙΝ.ΑΛ, Ανδρέας Πούλας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, στο συρτάρι της κυβέρνησης ωστόσο υπάρχουν και νέα μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ο περιορισμός ωραρίου σε καταστήματα αλλά ακόμα και σε περίπτερα.
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μίλησε για μια κρίσιμη φάση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο υποστήριξε ότι η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί και της υπευθυνότητας της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.
O κορονοϊός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Πάρτι κάνει ο κορονοϊός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς παρατηρούνται εικόνες έντονου συνωστισμού σε αποβάθρες, βαγόνια, λεωφορεία, καθώς και αρκετή αναμονή στις στάσεις των ΜΜΜ, όπως δείχνουν οι εικόνες που μεταδίδει το Open. Επιπλέον, οι αρνητές της μάσκας θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Όπως δείχνει το ρεπορτάζ, μόλις γίνει αισθητή η παρουσία της αστυνομίας στα Μέσα Μεταφοράς, ακόμα και οι αμετάπειστοι συμμορφώνονται υπό τον φόβο του προστίμου. Η κίνηση στους σταθμός του μετρό και οι ατελείωτη αναμονή στις αποβάθρες φέρνει αρκετούς επιβάτες στα όριά τους, με τους εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ να είναι οι βασικοί αποδέκτες του εκνευρισμού.
Σήμερα, στους δρόμους της Αθήνας κινούνται 1.100 λεωφορεία, ωστόσο στις ώρες αιχμής δεν λείπουν οι εικόνες συνωστισμού. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι από πέρυσι στην Αττική έχουν προστεθεί 250 λεωφορεία, αυτά δεν φάνηκαν αρκετά για να αποφύγουμε φαινόμενα συνωστισμού. «Γι' αυτό και θεσμοθετήσαμε τα κυλιόμενα ωράρια προσέλευσης στην εργασία» είπε και πρόσθεσε «χρειαζόμαστε, όμως, περισσότερα οχήματα και συχνότερα δρομολόγια. Οι έκτακτοι καιροί επιβάλλουν έκτακτα μέτρα. Έτσι, από την μεθεπόμενη εβδομάδα 100 νέα λεωφορεία μπαίνουν σε κίνηση και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου».
Πιο αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα από την αστυνομία
Παράλληλα, 50 περιπολικά ελέγχουν πολυσύχναστες πλατείες της Αττικής και ζητούν από τον κόσμο να μη συνωστίζεται. Αστυνομικοί επιχείρησαν το βράδυ της Τετάρτης στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, όπου είχαν μαζευτεί πολλά άτομα χωρίς μάσκες. Για τους πρόσφυγες και μετανάστες που συνωστίζονται τις τελευταίες ημέρες στην πλατεία Βικτωρίας, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε ότι θα τους χορηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση δίμηνη διαμονή μέχρι να βρουν μόνιμη στέγη.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ, για τους ελέγχους σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους μπαίνει στην φάση νούμερο δύο. Αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι εντατικοποιούνται και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται περισσότερο αυστηροί. Από το βράδυ της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου, τα συνεργεία ελέγχου σε ανοιχτούς χώρους και σε πλατείες θα διπλασιαστούν από την Ελληνική Αστυνομία. Επιπλέον, δεν θα υπάρχουν μόνο συστάσεις από μεγάφωνα, αλλά θα επιβάλλονται περισσότερα πρόστιμα.
Η δεύτερη φάση του σχεδίου, περιλαμβάνει ακόμα αυστηρότερους ελέγχους σε καταστήματα εστίασης για να διαπιστώνουν οι αστυνομικοί εάν όντως κλείνουν τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου, Το τελευταίο διάστημα στο Κέντρο Επιχειρήσεων υπήρχαν πληροφορίες από τηλεφωνήματα πολιτών ότι ορισμένα καταστήματα δεν έκλειναν στις 12 το βράδυ, όπως προβλέπεται. Πλέον, τα τοπικά αστυνομικά κέντρα θα γνωρίζουν ποια νυχτερινά κέντρα έχουν στην επικράτειά τους και θα ελέγχουν εάν πράγματι τα μεσάνυχτα αυτά έχουν κλείσει και ο κόσμος έχει αποχωρήσει.
Κλειστά πάνω από 500 σχολεία ή τμήματα σε όλη τη χώρα
Περισσότερα από 500 σχολεία ή τμήματα σε όλη την χώρα έχουν κλείσει είτε λόγω κρουσμάτων κορονοϊού είτε λόγω καταλήψεων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε σχολείο της Νέας Σμύρνης ισχύουν και τα δυό. Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ζήτησε ακόμα μια φορά να σταματήσουν οι καταλήψεις, την ώρα που εξετάζονται οι κινήσεις που μπορούν να γίνουν το προσεχές διάστημα.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Open, σε ορισμένα σχολεία έχουν σημειωθεί και τραυματισμοί. Στο Σουφλί μαθητής τραυματίστηκε στα πόδια καθώς πήδηξε από παράθυρο ενώ στις Σέρρες μια μαθήτρια αυτοτραυματίστηκε με μαχαίρι έξω από το σχολείο της.
Επιπλέον, μακρά είναι η λίστα σχολείων και τμημάτων που παραμένουν κλειστά λόγω κρουσμάτων κορονοϊού καθώς έφτασαν πλέον τα 100. Εκτός από τα 250 σχολεία στην Πέλλα που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας, στην υπόλοιπη χώρα ήδη 10 σχολικές μονάδες έχουν βάλει λουκέτο.
Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας διαδήλωσαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί για τα υγειονομικά μέτρα στα σχολεία. Βασικά τους αιτήματα, να μειωθεί ο μέγιστος αριθμός μαθητών μέσα στις τάξεις και να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών.
Σε μία προσπάθεια να μην αναστέλλεται καθόλου η λειτουργία των σχολείων το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για νέα ρύθμιση που προβλέπει ότι οι εκλογικές διαδικασίες θα πρέπει να γίνονται Σάββατο για να μην διακόπτεται στο ελάχιστο η εκπαιδευτική λειτουργία.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr