Κορονοϊός: Πίεση στην Αττική λόγω διασωληνωμένων - Στα πόσα κρούσματα θα εφαρμοστούν τοπικά lockdown
Ποια μέτρα θα ισχύσουν από Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, αφού για πρώτη φορά από την ημέρα που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα - στις 26 Φεβρουαρίου 2020 - οι διασωληνωμένοι έφτασαν το ψυχολογικό όριο των 100, ενώ τα κρούσματα παρουσιάζουν ήπιες αλλά αυξητικές τάσεις, παραμένοντας σταθερά πάνω από 300 την ημέρα.
Η Αττική παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού, αφού εκεί εντοπίζεται τουλάχιστον το 50% των ημερησίων κρουσμάτων, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι τα τοπικά lockdown θα μπουν σε εφαρμογή όταν τα κρούσματα πανελλαδικά ξεπεράσουν τα 600.
Μάχη - υπό δύσκολες συνθήκες - δίνεται καθημερινά πλέον στο ΕΣΥ, αφού ο κορονοϊός επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη λαβωμένο εθνικό σύστημα υγείας. Καθημερινά, το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων δίνει μία άνιση μάχη τόσο με την επιδημία όσο και με τις τεράστιες ελλείψεις που παρουσιάζει το σύστημα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τις 272 Μονάδες εντατικής που είναι για τον κορονοϊό, οι 111 είναι καλυμμένες. Στην Αττική, όπου καθημερινά καταγράφεται και ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων, μόλις 38 κλίνες ΜΕΘ είναι κενές.
Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, Χαράλαμπο Γώγο, αυτή την στιγμή «η πίεση είναι στους διασωληνωμένους και στις ΜΕΘ» και υπογράμμισε ότι «η κατάσταση είναι επιβαρυμένη στην Αττική», καθώς «υπάρχει χαμηλή διαθεσιμότητα», ωστόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα - όπως είπε - η εικόνα είναι καλύτερη. Αυτή την στιγμή, όπως ανέφεε στον ANT1, είμαστε «σε επίπεδο χαμηλού συναγερμού», ωστόσο επεσήμανε ότι το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι έχουν ανάγκη για νοσηλεία.
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, «η πίεση είναι στους διασωληνωμένους και στις ΜΕΘ». «H κατάσταση είναι επιβαρυμένη στην Αττική, καθώς υπάρχει χαμηλή διαθεσιμότητα», ωστόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως σημείωσε ο λοιμωξιολόγος, η εικόνα είμαι καλύτερη. Ακόμη, υπογράμμισε ότι «το κρίσιμο σημείο είναι να έχουμε τα διπλάσια από τα σημερινά κρούσματα ή πάνω από 1.000 κάθε ημέρα». Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, η κατάσταση είναι σε σχετικά καλό επίπεδο, ενώ παρότρυνε τον κόσμο να εμβολιαστεί για τη γρίπη.
Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορoνοϊό ήταν δέκα. Τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός τους άγγιζε τους 40, την 1η Οκτωβρίου ο αριθμός εκτοξεύθηκε στους 89 και το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι 100 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Σε ό,τι αφορά τους φόβους για μείωση άλλων χειρουργείων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αυξημένος αριθμός ασθενών με κορoνοϊό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή επεσήμανε πως «αυτό είναι κάτι το οποίο συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν υπάρχει μια στρατιά από ΜΕΘ. Όταν τα συστήματα πιέζονται πάρα πολύ πρέπει να γίνει κάποια υποχώρηση, η οποία θα είναι παροδική. Αν και εφόσον αυτό χρειαστεί, μπορούμε να πάμε κάποια χειρουργεία αργότερα, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο».
Σε ποια περίπτωση θα εφαρμοστούν τοπικά lockdown
Ισχυρό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, ώστε να αντιληφθεί ότι μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο πρέπει να ακολουθεί πιστά τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού επιχειρεί να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου, απορρίπτοντας κάθε σενάριο σχετικό με ένα δεύτερο lockdown. Ωστόσο οι αρμόδιοι υπουργοί και οι ειδικοί δηλώνουν ότι ετοιμάζονται για ένα δύσκολο χειμώνα, αφού οι ιώσεις τότε είναι πιο συχνές και η μεταδοτικότητα του ιού είναι πολύ πιο εύκολη στους εσωτερικούς χώρους.Τα τοπικά lockdown είναι κάτι που εξετάζεται σε διαφορετική βάση, και προφανώς σε περίπτωση που χρειαστεί ο μηχανισμός είναι έτοιμος για να εφαρμοστεί.
«Αν ξεπεράσουμε πανελλαδικά τα 600 κρούσματα κορονοϊού καθημερινά, τότε θα κινηθεί η διαδικασία των τοπικών καραντινών. Προς το παρόν, η κατάσταση θεωρείται ελέγξιμη, αφού το τελευταίο δεκαπενθήμερο ο μέσος όρος καθημερινών κρουσμάτων ήταν 318 έναντι 299 της δύο προηγούμενες εβδομάδες και 210 στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το πιο σημαντικό είναι ότι μέχρι την Παρασκευή μόνο το 39% των ΜΕΘ για κορονοϊό είχε καλυφθεί ενώ και οι κλίνες νοσηλείας για κορονοϊό έχουν πληρότητα 25%. Και αυτός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στον σχεδιασμό μας. Υπάρχουν αναφορές για μάσκες παντού όμως το ζητούμενο δεν είναι πλέον τι θα συμβαίνει στους ανοικτούς χώρους, αλλά λόγω της αλλαγής του καιρού, τι μέτρα θα ληφθούν στους κλειστούς χώρους» αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» κυβερνητικός παράγοντας που παρακολουθεί καθημερινά την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρας μας.
Πηγές του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας επισημαίνουν ότι υπάρχει μετατόπιση, τον τελευταίο μήνα της συσσώρευσης των κρουσμάτων από τα νότια προάστια της Αθήνας, λόγω της επιστροφής από τα νησιά, προς τα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας, ενώ υπάρχει μείωση των κρουσμάτων στο κέντρο της Αθήνας κατά 16%.
Τα νέα μέτρα από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου
Σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας 23 από τις 74 περιοχές της χώρας είναι σε «πορτοκαλί» συναγερμό δηλαδή σε επίπεδο αυξημένης επαγρύπνησης και η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή τροποποιήσεις μέτρων και κανόνων.
Στο επίπεδο 3 ανήκουν μέχρι στιγμής, όλη η Αττική (Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Νήσοι Αττικής), Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, δήμος Κύθνου-Κέας, Κοζάνη, Μυτιλήνης, Μύκονος, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.
Στις περιοχές, όπως η Αττική, που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό από Δευτέρα θα ισχύουν τα εξής:
- Χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικής σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα. Με λίγα λόγια σε κάθε γωνιά της Ελλάδα θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα και έξω αλλά εκεί που υπάρχει συνωστισμός.
- Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα: Οι επιχειρήσεις των περιοχών που βρίσκονται στο επίπεδο 1 δεν θα λειτουργούν από τη 1 έως τις 5 το πρωί. Στο επίπεδο 2 από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί και στο επίπεδο 3 από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.
- Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις: Στο επίπεδο 1: Τα 100 άτομα, επίπεδο 2: Τα 50 άτομα, επίπεδο 3: Τα 9 άτομα
- Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
- Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: Επίπεδο … 65%, Επίπεδο 2 … 50%,Έπίπεδο 3...30%
- Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε:
- Επίπεδο 1…. 80%
- Επίπεδο 2…..65%
- Επίπεδο 3….50%
Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr και η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:
- με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο
- επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή
- κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.
Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Επιπλέον ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.
Εκλογικό «θρίλερ» στις ΗΠΑ - Τι περιμένει η Αθήνα την επόμενη μέρα
Μάχη Κασσελάκη για τις εντυπώσεις πριν τη διαφαινόμενη αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ - Σχεδιάζει ψηφοφορίες επί παντός στο συνέδριο
Ανησυχία στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο για την κυβερνοεπίθεση: Ο φόβος φοιτητών και καθηγητών
Οι παράγοντες που θα κρίνουν τον νικητή στις ΗΠΑ - Η σωστή κίνηση Τραμπ και πού αναλώθηκε η Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr