Μεγάλος Περίπατος: Τι λέει στο ethnos.gr ο δικηγόρος του πολίτη που προσέφυγε στο ΣτΕ
«Η αντίδραση στην ακύρωση της υπουργικής απόφασης ήταν ταχύτατη και καταδεικνύει πως οι αρμόδιοι γνωρίζουν ότι ένας απλός πολίτης δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα που απαιτούν οι συνεχείς προσφυγές» λέει ο δικηγόρος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Αν ένας πολίτης παρανομήσει, υπάρχουν κυρώσεις και επιβάλλονται. Για τους τέσσερις υπουργούς που υπέγραψαν αυτήν την απόφαση και το δήμαρχο Αθηναίων τι υπάρχει;» Αυτή την απορία εκφράζει στο «ethnos.gr» ο Θόδωρος Γαζούλης, πληρεξούσιος δικηγόρος του πολίτη και δημότη της Αθήνας, ο οποίος είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προκειμένου να ακυρωθεί η ΚΥΑ, στην οποία στηριζόταν ο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας», μετά την κατάθεση της τροπολογίας που δίνει μία... δεύτερη ευκαιρία για τη συνέχιση του project, το κόστος του οποίου ανήλθε σε 2 εκατομμύρια ευρώ.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η αντίδραση ήταν ταχύτατη προσθέτοντας πως οι αρμόδιοι γνωρίζουν ότι ένας απλός πολίτης δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα που απαιτούν οι συνεχείς προσφυγές: «Η τροπολογία καταδεικνύει ότι εκεί που οι αρμόδιοι θέλουν μπορούν να είναι πολύ γρήγοροι. Αντίθετα εάν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν τον πολίτη, τα αντανακλαστικά είναι πιο αργά και η επίκληση διάφορων διαδικασιών μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις ετών. Η άρον άρον κατάθεση της τροπολογίας καταδεικνύει ότι δεν πήραν ούτε το μήνυμα ότι παρανόμησαν ούτε το μήνυμα του τι ζητούν οι πολίτες»...
Αναφερόμενος στον πολίτη που εκπροσωπούσε, σημειώνει ότι «πρόκειται για έναν απλό δημότη, ο οποίος αγανάκτησε με τις συνεχείς αποφάσεις που λαμβάνονταν με το πρόσχημα του κορονοϊού προωθώντας τη λήψη άσχετων μέτρων, στα οποία κατευθύνονταν τα χρήματα των πολιτών από φόρους και τέλη».
Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο με την απόφασή του επί της προσφυγής του πολίτη ουσιαστικά ακύρωσε τον Μεγάλο Περίπατο κρίνοντας ότι η εν λόγω, στην οποία στηρίζεται «δεν ευρίσκει εξουσιοδοτικό έρεισμα» στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κορονοϊό. Στην απόφασή του μάλιστα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «τα θεσπιζόμενα με την προσβαλλόμενη απόφαση μέτρα, μολονότι ρητώς αναφέρεται σε αυτήν ότι ελήφθησαν κατ' επίκληση επιτακτικών λόγων δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού, δεν συνιστούν πράγματι μέτρα περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων και μέσων μεταφορά, δηλαδή επί σκοπώ άμεσης και επιτακτικής ανάγκης αποφυγής του κινδύνου εμφάνισης της νόσου και περιορισμού της διάδοσής της, αλλά αποτελούν αμιγώς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κατά την έννοια του ΚΟΚ».
Επιπλέον τονίζεται ότι «με τις διατάξεις αυτές παρασχέθηκε στους οικείους υπουργούς η εξαιρετική αρμοδιότητα να λαμβάνουν τα απολύτως αναγκαία και επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όχι όμως και να προβαίνουν, επ' ευκαιρία αυτής, σε ρυθμίσεις οι οποίες, και αν ήθελε ακόμα θεωρηθεί ότι μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του συγχρωτισμού και την τήρηση των αποστάσεων (όπως αναφέρεται στο πρακτικό της Επιτροπής), δεν υπαγορεύθηκαν, πάντως, από τους ανωτέρω λόγους εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης και, κατά συνέπεια, δύναται να θεσπισθούν με τήρηση των πάγιων νομοθετικών διατάξεων».
Ωστόσο ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος πριν λίγο καιρό αναφερόμενος στον Μεγάλο Περίπατο είχε σχολιάσει ότι ...«βγήκε και δε βγήκε», έσπευσε να απαντήσει ότι «ο Μεγάλος Περίπατος συνεχίζεται με βάση τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Η απόφαση του ΣτΕ αφορά σε διαδικαστικές συστάσεις για την πιλοτική εφαρμογή του έργου» συμπληρώνοντας πως ο δήμος Αθηναίων με τον υφιστάμενο προγραμματισμό του προχωρά στην κατάθεση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και τη δημόσια διαβούλευση για την οριστική μορφή του Μεγάλου Περιπάτου».
Λίγες ώρες αργότερα ήρθε η κατάθεση τροπολογίας από τον βουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Αμυρά, σύμφωνα με την οποία παρατείνεται το νομικό καθεστώς που διέπει και τον «Μεγάλο Περίπατο». Η αρχική προτεινόμενη παράταση είναι έως και τις 28 Φεβρουαρίου του 2021 αντί για τα τέλη Νοεμβρίου της αρχικής ρύθμισης. Προβλέπεται όμως ότι θα μπορεί να παραταθεί περαιτέρω με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος- Ενέργειας, Εσωτερικών και Υποδομών, ενώ επαναλαμβάνεται η επίκληση επιτακτικών λόγων αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού.
«Ο δήμαρχος έκανε λόγο για διαδικαστικές συστάσεις. Μα σαφέστατα έχουν σημασία οι διαδικασίες όταν πρόκειται για χρήματα που πληρώνουν οι δημότες. Τι σχέση έχουν οι φοίνικες και οι ζαρντινιέρες με τον κορονοϊό; Εδώ αγνοήθηκαν και παρακάμφθηκαν ξεκάθαρα οι διαδικασίες περί προμηθειών, οι οποίες απαιτούν χρόνο. Το να παραβιάζουν άνθρωποι με εξουσία τις διαδικασίες δεν είναι αμελητέο ούτε μπορεί να περνά στα ψιλά γράμματα. Πρόκειται για μία απόφαση που προσυπέγραψαν τέσσερις υπουργοί (Εσωτερικών, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών) και ο δήμαρχος» σχολιάζει ο κ. Γαζούλης.
Ο ίδιος σημειώνει επίσης και ένα ακόμα παράδοξο, το οποίο περιλαμβανόταν στην ακυρωθείσα πλέον Κοινή Υπουργική Απόφαση: «Από όλα τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και αποκλεισμού του κέντρου που λάμβαναν εξαιρούσαν τους εαυτούς τους ορίζοντας τη δυνατότητα κυκλοφορίας βουλευτών, κλπ. Στη Γερμανία εάν ληφθεί μία τέτοια απόφαση, δεν περνά ούτε η καγκελάριος με το ΙΧ της, αλλά εδώ επικρατεί μία καθεστωτική λογική» καταλήγει.
Αναλυτικός οδηγός για τη γενική απεργία: «Παραλύει» σήμερα η Αττική - Χειρόφρενο σε μετρό, προαστιακό, λεωφορεία
Έρευνες της Αντιτρομοκρατικής σε διαμέρισμα στο Παγκράτι - Βρέθηκαν όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά
Αφέθηκε ελεύθερη η Ahou Daryaei, η φοιτήτρια - σύμβολο που «τα έβαλε» με το καθεστώς του Ιράν
Ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη έπεισε άλλα ρομπότ να αφήσουν τη δουλειά τους και να πάνε μαζί του!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr