Δίκη Χρυσής Αυγής: Τα τρία εισαγγελικά «χτυπήματα», το «άδειασμα» και η ρήξη
Τα σημάδια της «ρήξης» ανάμεσα στις δύο πλευρές, που «συμπορεύτηκαν» για 5,5 χρόνια, χαράχθηκαν από την εισαγγελική πρόταση σχετικά με την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το ραντεβού της Τρίτης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας είχε δοθεί για τις 10 το πρωί. Συχνά η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, καθυστερεί ελαφρώς να ανέβει, αλλά συνήθως δεν ειδοποιείται το ακροατήριο γι’ αυτό. Όμως, την Τρίτη το πρωί, αν και το ρολοϊ έδειχνε 10.10, ο γραμματέας του δικαστηρίου ενημέρωσε ότι η έδρα θα ανέβει στις 11 το πρωί.
Αυτή η καθυστέρηση θα μπορούσε -όπως συχνά συμβαίνει- να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως την αργοπορία ή την αδιαθεσία κάποιου μέλους της σύνθεσης. Στο διάστημα της αναμονής κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αυτό που συνέβη μόλις ξεκίνησε η συνεδρίαση.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, αφού ανέγνωσε τον κατάλογο των κατηγορουμένων, όπως συνηθίζει κάθε πρωί, ζήτησε συμληρωματική πρόταση από την εισαγγελέα της έδρας σχετικά με την αναστολή ποινών των κατηγορουμένων, αφήνοντας καθαρή αιχμή ότι η αρχική πρόταση ήταν ελλιπής. Ξεκίνησε να διατυπώνει το αίτημα του δικαστηρίου, όταν η κ. Αδαμαντία Οικονόμου επιχείρησε να να την διακόψει. «Κυρία εισαγγελέα να ολοκληρώσω παρακαλώ την τοποθέτηση» της είπε σε αυστηρό τόνο η κ. Λεπενιώτη. Η ένταση στην ατμόσφαιρα προμήνυε την θύελλα, ενώ φανέρωνε πως οι σχέσεις έχουν διαρραγεί.
Τα σημάδια της «ρήξης» ανάμεσα στις δύο πλευρές, που «συμπορεύτηκαν» για 5,5 χρόνια, χαράχθηκαν από την εισαγγελική πρόταση σχετικά με την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων, αλλά η συνεδρίαση έκανε πια ολοφάνερη την διάσταση απόψεων. Η πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου να παραμείνει εκτός φυλακής το σύνολο των καταδικασθέντων, με μοναδική εξαίρεση τον Γιώργο Ρουπακιά, προκάλεσε την «έκρηξη».
Η κ. Λεπενιώτη «άδειασε» την εισαγγελέα αμφισβητώντας τόσο την αρτιότητα της πρότασής της, όσο και την… ακρίβεια των λεγομένων της κ. Οικονόμου. Το πρώτο ζήτημα που έθιξε η πρόεδρος ήταν αυτό των λευκών ποινικών μητρώων, υπογραμμίζοντας στην εισαγγελέα ότι δεν ισχύει για όλους τους κατηγορουμένους. «Μα, σας είπα για την καταδίκη το 1979 όταν ήταν σε ηλικία 22 ετών» είπε η κ. Οικονόμου, αναφερόμενη στον Νίκο Μιχαλολιάκο.
«Δεν αναφέρομαι σε αυτό. Μιλώ για τους 11 κατηγορουμένους που έχουν καταδικαστεί με ποινές κάθειρξης» απάντησε η κ. Λεπενιώτη. Ωστόσο, για την εισαγγελέα αυτή τη πληροφορία, δεν έφερε καμία διαφοροποίηση, αφού όπως είπε «έχουν εκτίσει ποινές και τηρούν όρους».
Ακόμα και μετά την γεμάτη νόημα παρατήρηση της προέδρου σχετικά με τον αν η καταδίκη στην δίκη της Χρυσής Αυγής συνιστά υποτροπή για τους κατηγορουμένους, εκείνη επέμεινε στην πρότασή της. Το ύφος της κ. Λεπενιώτη εξακολούθησε να είναι αυστηρό όταν ζήτησε διευκρινήσεις από την κ. Οικονόμου σχετικά και με το ενδεχόμενο ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός να έχει παραβιάσει, στο παρελθόν, περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί, γεγονός στο οποίο δεν αναφέρθηκε ποτέ η κ. Οικονόμου, λέγοντας αντιθέτως ότι ΟΛΟΙ οι κατηγορούμενοι έχουν τηρήσει τους όρους τους.
Τα «τρία εισαγγελικά χτυπήματα»
Το «πρώτο χτύπημα» που δημιούργησε το ράγισμα ανάμεσα σε δικαστήριο και εισαγγελέα ήρθε τον περασμένο Δεκμέβριο, όταν η κ. Αδαμαντία Οικονόμου δεν είδε εγκληματική οργάνωση αλλά «μεμονομένα χτυπήματα». Το δικαστήριο έδωσε την δική του «απάντηση» στις 7 Οκτωβρίου όταν έκρινε την Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση με διευθυντή της τον Νίκο Μιχαλολιάκο και έξι ακόμη βουλευτές.
Όταν η εισαγγελέας κλήθηκε να προτείνει επί της παροχής ή μη ελαφρυντικών στους κατηγορουμένους, η αγόρευσή της ήταν «νευριασμένη». Σηκώθηκε από την καρέκλα της, όπως επιβάλλει η διαδικασία, και είπε στο δικαστήριο εμφανώς φορτισμένη: «Πως να δώσω σύννομο βίο όταν κρίνατε πως είναι εγκληματική οργάνωση και έχουν κάνει πράξεις που θα μπορούσαν να πλήξουν το πολίτευμα;», είπε και πρότεινε μόνο μια ελαφρυντική περίσταση για κάποιους από τους κατηγορουμένους.
Η αντίδραση όμως των συνηγόρων τους, οδήγησε την εισαγγελέα την επόμενη ημέρα σε μια απολογητική τοποθέτηση, με την οποία ξεκαθάριζε πως δεν «λιποψύχησε» και πρότεινε «κατά συνείδηση». Κανείς δεν μπόρεσε να εξηγήσει τους λόγους που την ώθησαν στο να «απολογηθεί» για την εισαγγελική της πρόταση επί των ελαφρυντικών. Το τελικό «χτύπημα» ήρθε την Δευτέρα (19/10) όταν ζήτησε να ανασταλούν οι ποινές όλων των κατηγορουμένων μέχρι το Εφετείο, εκτός του Γιώργου Ρουπακιά, γιατί κατά την κρίση της όλοι ανεξαιρέτως είναι τυπικοί στην τήρηση των όρων τους.
Η τελευταία σελίδα της ιστορικής απόφασης για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης θα γραφτεί με καθυστέρηση. Το θέμα του Ιωάννη Λαγού είναι το πρώτο με το οποίο θα ασχοληθεί σήμερα το δικαστήριο, ενώ αναμένεται η συνέχεια των δευτερολογιών των συνηγόρων υπεράσπισης για το ζήτημα των αναστολών.
Σε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο: Η αιματοβαμμένη σημαία έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία – Live ενημέρωση
Πετάει για τις ΗΠΑ ο Αντώνης Σαμαράς: Οι επαφές με την ομογένεια και οι επόμενες κινήσεις του
Ο Τραμπ και οι εκλεκτοί του παρακολούθησαν αγώνα UFC - Δίπλα του κάθισε ο νέος του στενός σύμμαχος, Μασκ
Ο Σπύρος Μπιμπίλας αποκάλυψε το ποσό που βγάζει ετήσια από τις επαναλήψεις στην τηλεόραση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr