Ντοκουμέντο: Το λαθρεμπόριο επέστρεψε στην αποθήκη...της ΑΣΟΕΕ
Οι συλλήψεις µελών του κυκλώµατος διακίνησης «µαϊµού» προϊόντων δεν πτόησαν τους µικροπωλητές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Παρασκευή πρωί, στην κεντρική είσοδο του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, στην οδό Πατησίων. Ενας άντρας κάθεται όρθιος µπροστά από πάγκο που ξεχειλίζει από αποµιµητικά προϊόντα. ∆ίπλα του έχει µια παλιά καρέκλα για να ξεκουράζεται από την ορθοστασία. «∆έκα ευρώ το ζευγάρι. ∆έκα ευρώ το ζευγάρι. Καλό πράγµα και τσάµπα» λέει σε σπαστά ελληνικά, διαφηµίζοντας την πραµάτεια του. ∆ίπλα, άλλοι «συνάδελφοι» προσπαθούν να τον ανταγωνιστούν. Οι περισσότεροι περαστικοί τους προσπερνούν κοιτώντας φευγαλέα τους πάγκους, οι οποίοι έχουν στηθεί µπροστά από την κεντρική πύλη της πρώην ΑΣΟΕΕ.
Άλλοι σταµατούν, παζαρεύουν την τιµή και αγοράζουν «επώνυµα» παπούτσια. Τα υπαίθρια «µαγαζιά» ανοίγουν από τις 8.30 το πρωί και συνεχίζουν να λειτουργούν µέχρι τις 5.00 το απόγευµα. Οι επαγγελµατίες «πωλητές» αλιεύουν πελάτες, ενώ σε µεγάλη απόσταση πιάνουν στασίδι οι τσιλιαδόροι που ειδοποιούν για τυχόν παρουσία αστυνοµικών. Οπως αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες-ντοκουµέντα του «Έθνους της Κυριακής», οι «καβάτζες» τους βρίσκονται εντός του Πανεπιστηµίου, τυλιγµένες µε µουσαµάδες.
Έτσι δεν γίνονται αντιληπτές από τους αστυνοµικούς και µπορούν εύκολα να ανατροφοδοτούν την πραµάτεια τους. Το εντυπωσιακό, ωστόσο, στις εικόνες αυτές είναι ότι µόλις λίγες ηµέρες νωρίτερα η Αστυνοµία είχε ανακοινώσει τη γιγαντιαία αστυνοµική επιχείρηση για την εξάρθρωση κυκλώµατος διακίνησης προϊόντων-µαϊµού που δρούσε στην πρώην ΑΣΟΕΕ. Συνελήφθησαν συνολικά 36 άτοµα και ταυτοποιήθηκαν ακόµα 25. ∆εν πρόλαβαν να περάσουν λίγα 24ωρα και το υπαίθριο παζάρι στήθηκε κανονικά, µε τα κυκλώµατα να δρουν µε ακριβώς τον ίδιο τρόπο µε αυτόν που περιέγραφαν οι αστυνοµικοί που ασχολήθηκαν µε την εξάρθρωση της σπείρας.
Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασµα της δικογραφίας της υπόθεσης που ανέφερε: «Τα µέλη της οργάνωσης σε περίπτωση διέλευσης αστυνοµικών δυνάµεων ή υποψίας για παρουσία αστυνοµικών µε πολιτική περιβολή, επικοινωνούσαν άµεσα µε τα υπόλοιπα µέλη της οµάδας, µε αποτέλεσµα τα προϊόντα να τοποθετούνται άµεσα στον εσωτερικό χώρο της σχολής, οι διακινητές να εισέρχονται στον χώρο της σχολής και να µην εξέρχονται αυτής εάν δεν υπήρχε εκ νέου πληροφόρηση».
Η περιγραφή της δράσης τους ταιριάζει απόλυτα µε την εικόνα της ΑΣΟΕΕ σήµερα, παρότι έχει προηγηθεί µπαράζ συλλήψεων. Όπως λέει χαρακτηριστικά αστυνοµικός που συµµετείχε στη µεγάλη αστυνοµική επιχείρηση της 21ης ∆εκεµβρίου: «Τα λεφτά είναι πολλά και τα κυκλώµατα ισχυρά. Ξεριζώνεις ένα µέρος τους και γρήγορα φυτρώνουν νέα… κλαδιά». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι δράστες κέρδισαν 220.000 ευρώ µόνο τους µήνες του Σεπτεµβρίου, του Οκτωβρίου και του Νοεµβρίου.
Οι Αρχές εκτιµούν ότι τα ετήσια κέρδη των «ισχυρών» του παρεµπορίου ξεπερνούν το 1,2 εκατ. ευρώ. «Μπορεί να βλέπεις έναν άντρα ασιατικής καταγωγής να πουλάει παπούτσια χωρίς να ενοχλεί, αλλά τα πράγµατα δεν είναι τόσο απλά. Γύρω του υπάρχουν οµάδες επέµβασης. Εχει συµβεί αστυνοµικοί να επιχειρήσουν να ελέγξουν παράνοµο µικροπωλητή στην Πατησίων και µέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να δεχθούν επίθεση από πολυπληθή οµάδα.
Εκτός από τους τσιλιαδόρους υπάρχουν “υπεύθυνοι” για τα οικονοµικά, για να είναι σίγουροι οι αρχηγοί ότι οι υπάλληλοί τους δεν κλέβουν» λέει αστυνοµική πηγή. Η επανεµφάνιση των µικροπωλητών στον πιο πολυσύχναστο δρόµο της Πατησίων φέρνει ξανά στο προσκήνιο ένα πολύ σοβαρό θέµα για τις αστυνοµικές υπηρεσίες, που αφορά τον εντοπισµό των «εγκεφάλων» του παρεµπορίου και των τελικών αποδεκτών του µαύρου χρήµατος.
Στις οργανώσεις υπάρχουν «στεγανά» και πολύ καλά δοµηµένη ιεραρχία, µε συνέπεια πολλές φορές η Αστυνοµία να εξαρθρώνει κυκλώµατα χωρίς να είναι εφικτό να αγγίξει τους αρχηγούς. Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν αστυνοµικές πηγές λια» τηρούν ευλαβικά κάποιους βασικούς κανόνες. Ο ένας από αυτούς είναι ότι δεν µιλούν ποτέ στα τηλέφωνα. Οποια εντολή θέλουν να δώσουν τη δίνουν διά ζώσης.
Επίσης, ο «εγκέφαλος» δεν είναι γνωστός στα περισσότερα από τα µέλη των κυκλωµάτων. Μαζί του µιλούν µόνο οι ελάχιστοι έµπειροι συνεργάτες του, οι οποίοι ακόµα και σε περίπτωση σύλληψής τους δεν θα προδώσουν τα αφεντικά τους, προσδοκώντας ότι µετά το πέρας της δικαστικής περιπέτειας θα «αποκατασταθεί». Ενας άλλος παράγοντας που δυσχεραίνει τις Αρχές να φτάσουν στα «κεφάλια» είναι ότι δεν βρίσκονται απαραίτητα στην Ελλάδα. Μπορούν µε άνεση να διευθύνουν τις… επιχειρήσεις τους από το εξωτερικό.
Εξαιρετικές απομιμήσεις
Οι πάγκοι της ΑΣΟΕΕ, όπως λένε αστυνοµικές πηγές, πουλάνε παπούτσια, ζώνες και τσάντες, που φέρουν επωνυµίες πολύ γνωστών εταιρειών, όπως Gucci, Chanel, Luis Vuitton, Nike, Adidas, Hermes. Οι παράνοµες βιοτεχνίες που τα παρασκευάζουν στο εξωτερικό έχουν αναβαθµίσει τις δυνατότητές τους, προσπαθώντας να τα κάνουν να µοιάζουν µε γνήσια. Οι αστυνοµικοί είχαν φέτος πληροφορίες που ανέφεραν ότι σπείρα είχε καταφέρει να διοχετεύει σε καταστήµατα της Αθήνας αποµιµητικά προϊόντα που πωλούνταν σαν γνήσια, στην τιµή φυσικά του γνήσιου. Ξεγελούσαν έτσι τον καταναλωτή που πλήρωνε ακριβά για ένα παπούτσι ή µια τσάντα-µαϊµού.
Στα µέσα ∆εκεµβρίου, µάλιστα, «ξηλώθηκε» οργάνωση που πουλούσε τσάντες-µαϊµού επώνυµων εταιρειών σε καταστήµατα στο Περιστέρι και το Αιγάλεω. Χαρακτηριστικό παράδειγµα των κερδών που αποκόµιζαν είναι πως στα καταστήµατα µια τσάντα µπορεί να κόστιζε 1.000 ευρώ (για τον καταναλωτή), ενώ οι καταστηµατάρχες την είχαν προµηθευτεί έναντι 300 ευρώ και οι δράστες την είχαν αρχικά αγοράσει µε 20 ευρώ. Ειδικοί που εξέτασαν τα προϊόντα ανέφεραν πως επρόκειτο για «εξαιρετικές» αποµιµήσεις, τις οποίες δεν µπορούσαν να ξεχωρίσουν ακόµα και οι αρµόδιοι των εταιρειών.
«Καραβιές» από την Κίνα
Οι Αρχές γνωρίζουν ότι το πιο σύνηθες είναι τα προϊόντα-µαϊµού να φτάνουν στην Ελλάδα από την Κίνα, την Τουρκία ή τη Βουλγαρία. Αρκετές φορές φορτώνονται σε κοντέινερ που έρχονται µε φορτηγά-πλοία στον Πειραιά. Πριν από µερικούς µήνες το Σ∆ΟΕ είχε εξαρθρώσει κύκλωµα που µετέφερε στον Πειραιά 231 κοντέινερ µε αποµιµητικά προϊόντα. Στελέχη του Σ∆ΟΕ εκτιµούν ότι διακινούνταν ετησίως πάνω από 1.700 εµπορευµατοκιβώτια.
Αν ληφθεί υπόψη ότι σε κάθε εµπορευµατοκιβώτιο που είχε κατασχεθεί περιέχονταν είδη ένδυσης και υπόδησης εκτιµώµενης συνολικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ, η συνολική αξία των εµπορευµάτων που διακινούνταν παράνοµα κάθε χρόνο στη χώρα µας, µέσω του συγκεκριµένου κυκλώµατος, υπερέβαινε τα 255 εκατ. ευρώ και τα διαφυγόντα έσοδα του ∆ηµοσίου από φόρους εισοδήµατος και ΦΠΑ ξεπερνούσαν τα 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Τόσο το Σ∆ΟΕ όσο και η Οικονοµική Αστυνοµία γνωρίζουν ότι οργανωµένα κυκλώµατα διατηρούν παράνοµα εργαστήρια παραγωγής αποµηµητικών προϊόντων σε Τουρκία και Βουλγαρία. Σε αυτά εργάζονται συνήθως µετανάστες, των οποίων το µεροκάµατο δεν ξεπερνά τα πέντε ευρώ.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr