Κορονοϊός - Παγώνη: Δεν θα καθαρίσουμε σε 20 μέρες, «ασφυξία» στα νοσοκομεία
«Είναι τραγικά νούμερα για την Ελλάδα. Δεν τα έχουμε ζήσει ξανά, όμως θα τα αντιμετωπίσουμε», τόνισε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη - Συγκλονίζουν γιατροί που μάχονται στην πρώτη γραμμή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Την ώρα που η χώρα μας κατέγραψε άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ τόσο σε κρούσματα κορονοϊού (2.917) και θανάτους (29) όσο και σε διασωληνωμένους στις ΜΕΘ (187) ένα από τα πολλά ερωτήματα που υπάρχουν είναι εάν θα καταφέρει να μπει «φρένο» στη διασπορά του ιού και πόσος χρόνος θα χρειαστεί ώστε να μην δοκιμαστεί περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Στο Open TV μίλησε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη η οποία τόνισε ότι «οι στιγμές για τους νοσοκομειακούς γιατρούς είναι δύσκολες και χρειάζεται μεγάλη ψυχραιμία, ηρεμία και όχι πανικός. Έτσι έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε αυτές τις στιγμές. Σκεφτόμαστε ότι το lockdown από το πρωί του Σαββάτου θα είναι καλύτερο για να μην πιεστεί παραπάνω το Σύστημα Υγείας. Εάν υπήρχε περεταίρω πίεση δεν θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει αύξηση κρουσμάτων και διασωληνώσεων τις τελευταίες μέρες. Απόψε υπάρχουν 187 διασωληνωμένοι και είχαμε 29 θανάτους. Είναι τραγικά νούμερα για την Ελλάδα. Δεν τα έχουμε ζήσει ξανά, όμως θα τα αντιμετωπίσουμε».
Αναφερόμενη στα νέα μέτρα, η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι «θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο θα αρχίσουν να αποδίδουν ύστερα από 15 μέρες. Οπωσδήποτε θα υπάρχει αύξηση. Όμως εξαρτάται από τι κάναμε πριν 10 και 15 μέρες. Χρειαζόμαστε 15 - 20 μέρες. Από εκεί και πέρα εάν εφαρμόσουμε όλοι τα μέτρα θα τα πάμε πάρα πολύ καλά. Μετά από 20 μέρες θα ξεκινήσει μία μείωση κρουσμάτων. Εάν εφαρμοστούν από όλους μας τα μέτρα δεν θα χρειαστεί παράταση. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή το επόμενο διάστημα. Δεν θα καθαρίσουμε σε 20 μέρες. Τότε θα ξεκινήσει να υπάρχει μια μείωση κρουσμάτων εάν εφαρμοστούν τα μέτρα. Μην περιμένετε ότι από τη μια στιγμή στην άλλη τα πράγματα θα επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς».
Στο μεταξύ «ασφυκτική» είναι η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού. Σύμφωνα με το Open TV στην Αττική λειτουργούν 144 κρεβάτια ΜΕΘ με 104 ασθενείς ενώ οι 40 είναι κενές. Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Συνολικά διαθέτει 102 κρεβάτια ΜΕΘ στα οποία νοσηλεύονται 73 ασθενείς ενώ υπάρχουν 29 κενά κρεβάτια. Ενδεικτικά στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου, Γεννηματάς, Ιπποκράτειο, ΑΧΕΠΑ η πληρότητα αγγίζει το 100%. Ακόμη στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται 105 ασθενείς, ομοίως και στο Ιπποκράτειο. Στο Παπαγεωργίου νοσηλεύονται 66 και στο «Γεννηματάς» 60.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες γιατρών που μάχονται στην πρώτη γραμμή
Γιατροί που δίνουν εδώ και μήνες τη μάχη με την πανδημία περιγράφουν στο OPEN τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στις εντατικές, που πλέον γεμίζουν ασφυκτικά. Ο αγώνας τους γίνεται όλο και πιο δύσκολος καθώς προσπαθούν όχι μόνο να νικήσουν τον φονικό ιό αλλά και να εμψυχώσουν τους ασθενείς.
«Έχουμε δει ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά έχουν την αγωνία της ασθένειάς τους και τον φόβο ενός επερχόμενου θανάτου» τονίζει στο Open TV, ο Ιωάννης Κλούμης, διευθυντής κλινικής αναπνευστικής ανεπάρκειας του νοσοκομείου Παπανικολάου. «Υπήρχε ασθενής που ρωτούσε "εάν υπάρχει κρεβάτι ΜΕΘ για μένα". Το αγωνιώδες ερώτημα είναι εάν θα υπήρχε το επόμενο σκαλί στην θεραπεία που ήταν η ΜΕΘ. Αυτή νομίζω ήταν η πιο έντονη στιγμή όσο δουλεύω σε αυτή την κλινική», σημειώνει από την πλευρά της η Ελένη Παπαγεωργίου παθολόγος της κλινικής COVID, του Ευαγγελισμού.
«Η κατάσταση δυσκολεύει και είναι πλέον ζήτημα εάν θα σωθούν ανθρώπινες ζωές», υποστηρίζει η Μαίρη Αγριογιάννη, παθολόγος του νοσοκομείου της Νίκαιας. Όπως λένε οι γιατροί που μάχονται στο μέτωπο της πανδημίας, στην πρώτη φάση ξεπέρασαν τον εαυτό τους προσπαθώντας να στηρίξουν τους ασθενείς τους. Τώρα με το δεύτερο κύμα και την εκτίναξη των αριθμών των εισαγωγών η κατάσταση είναι οριακή και η διαχείριση πιο απρόσωπη. «Σε μεγάλο βαθμό χάνεται η έννοια του ανθρώπου. Ο άνθρωπος δεν είναι περίπτωση, δεν είναι περιστατικό», συμπληρώνει ο κ. Κλούμης.
Την ίδια ώρα αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού σε υγειονομικούς. Η αγωνία είναι να μην κολλήσουν και οι ίδιο. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια κατάσταση που φοβόμαστε να μην αρρωστήσει κανείς επειδή δεν θα βγαίνουν οι βάρδιες», αναφέρει η Μαίρη Αγριογάννη. «Τι θα γίνει εάν το ήδη υπάρχον ελλιπές προσωπικό κολλήσει με κορονοϊό;» διερωτάται η Ελένη Παπαγεωργίου.
Οι γιατροί βλέπουν καθημερινά μπροστά τους πρωτόγνωρες εικόνες με ολόκληρες οικογένειες να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Ο φόβος τους είναι να μη ζήσουν εικόνες ανάλογες με αυτές που έζησαν οι συνάδελφοί τους στην Ιταλία. «Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ σε "στιγμές Μπέργκαμο". Πιστεύω ότι θα βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε δύσκολες επιλογές», τονίζει ο κ. Κλούμης.
«Όσο αυξάνονται τα κρούσματα καταλαβαίνετε ότι μπορούμε να νοσηλεύουμε ακόμα και ολόκληρες οικογένειες», αναφέρει η κυρία Παπαγεωργίου. Παρά τις καθημερινές δυσκολίες νιώθουν ότι το καθήκον τους είναι να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και γι αυτό παίρνουν δύναμη από τους ασθενείς τους.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παραδοχή Ζελένσκι για τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, η ώρα της αλήθειας για την ΕΕ και ο παράγοντας Τραμπ
Έρχονται λευκά Χριστούγεννα; Κρύο, βροχές και χιόνια τις γιορτές - Πρόγνωση μετεωρολόγων
Δολοφονία 36χρονης στο Ηράκλειο: Ερωτήματα για την ολιγωρία των αρχών – Ο δράστης είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη σύντροφο του
Ξανά Βασίλισσα του κόσμου η Ρεάλ Μαδρίτης! Κατέκτησε το Διηπειρωτικό με 3-0 επί της Πατσούκα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr