Εμβόλιο Pfizer - Κορονοϊός: Τον Ιανουάριο του 2021 στην Ελλάδα - Εμβολιαστικά κέντρα παντού
Ποιες ομάδες θα κάνουν πρώτες το εμβόλιο, ποια είναι η τιμή του - Γιατί είναι επιφυλακτικοί οι επιστήμονες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η ανακοίνωση ότι το εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό προσφέρει 90% αποτελεσματικότητα γέμισε ελπίδες και αισιοδοξία την παγκόσμια κοινότητα. Οι Ευρωπαίοι έχουν από καιρό συμφωνήσει ταυτόχρονη πρόσβαση στο εμβόλιο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το Open η χώρα μας δηλώνει ότι θα πάρει τα εμβόλια όποτε τα λάβουν και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κάποιες πρώτες αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για τον Ιανουάριο του 2021 ως τον μήνα που θα έρθουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στη χώρα μας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο για να στηθούν παντού κέντρα εμβολιασμού, ώστε να γίνει μαζικά και με ασφάλεια το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Το πρώτο δίμηνο του 2021 βάσει των εκτιμήσεων, πρώτοι θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και όσοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο επαφής με ύποπτα και θετικά κρούσματα, αλλά και τα σώματα ασφαλείας. Στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως άτομα άνω των 65 ετών και παιδιά και τέλος οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας.
Ποιες ομάδες θα κάνουν πρώτες το εμβόλιο
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας και για τις αντοχές του ΕΣΥ αναφέρθηκε και στο ποιες ομάδες θα κάνουν πρώτες το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κόντρα στον κορονοϊό. Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα το κάνουν όλοι οι άνθρωποι στην Ελλάδα, ωστόσο θα ακολουθηθεί η παρακάτω σειρά προτεραιότητας:
- ιατρικό προσωπικό
- ευπαθείς ομάδες
- όλοι όσοι θέλουν να εμβολιαστούν
Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε: «Το εμβόλιο θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν όλοι οι άνθρωποι στην Ελλάδα. Απλώς θα υπάρχει προτεραιότητα πρώτα για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. αργότερα οι ευπαθείς ομάδες, και μετά με τη σειρά τους όλοι οι άνθρωποι που εθελοντικά θέλουν να εμβολιαστούν. Τα εμβόλια που θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει λόγος για διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα και δεν πρέπει να τα κάνουμε».
Επιστήμονες για εμβόλιο: Ασφάλεια 1,5 χρόνο μετά και αφού εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού
Αισιόδοξη αλλά επιφυλακτική παραμένει η επιστημονική κοινότητα, αφού μπορεί η ανακοίνωση για 90% αποτελεσματικότητα του εμβολίου των εταιρειών Pfizer και BionTech να γέμισε ελπίδες την παγκόσμια κοινότητα, αλλά όπως δηλώνουν οι ειδικοί θα χρειαστεί χρόνος και ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που θα πρέπει να εμβολιαστεί, προκειμένου να νιώσουμε ξανά ασφαλείς.
Την αισιοδοξία εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, αλλά εκτίμησε ότι περίπου 7.000.000 Ελληνες θα πρέπει να εμβολιαστούν, προκειμένου να είμαστε ασφαλείς στον κορονοϊό. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ ανέφερε ακόμη πως εκτιμά ότι μέχρι την άνοιξη του 2021 το εμβόλιο θα έχει διατεθεί μόνο σε ορισμένους, υπονοώντας σαφώς ότι μέχρι τότε δεν θα έχει εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός.
Παρόμοια, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε: «Ασφαλείς, όμως, δεν μπορούμε να νιώσουμε νωρίτερα από ένα με ενάμισι χρόνο από σήμερα». «Ο στόχος είναι να έχουμε παγκοσμίως εμβολιασμό 3,5 με 4 δισ. ανθρώπων έως το καλοκαίρι του 2022», διευκρίνισε ο Αχιλλέας Γραβάνης και σημείωσε: «Τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια πολύ σημαντική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στο επίπεδο της κοινότητας».
Το τηλεφώνημα από τον Μητσοτάκη στον επικεφαλής της Pfizer
Μετά τις ιστορικές ανακοινώσεις της εταιρείας Pfizer για την παρασκευή εμβολίου για τον κορονοϊό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Έλληνα διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλβερτο Μπουρλά.
O πρωθυπουργός συνεχάρη τον Δρ. Μπουρλά για την ιστορική επιτυχία της ανακάλυψης του εμβολίου που παρασκεύασε η Pfizer, για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια του εμβολίου.
Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τρίτης 10 Νοεμβρίου η η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech για την παραγωγή 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου. «Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι η καλύτερη μας ευκαιρία να νικήσουμε τον κορονοϊό και να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή. Τους τελευταίους μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται ακούραστα για να εξασφαλίσει δόσεις πιθανών εμβολίων», τόνισε η ίδια.
Πόσο θα κοστίζει το εμβόλιο της Pfizer
Η BioNTech, συνεργάτης της Pfizer και πρώτη στην κούρσα για να αποδείξει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τον κορονοϊό, σχεδιάζει να τιμολογήσει το σχήμα δύο δόσεων κάτω από τις «τυπικές τιμές αγοράς» και να διαφοροποιήσει τις τιμές μεταξύ χωρών ή περιοχών, όπως μεταδίδει το Reuters. Σε πρώτη φάση πάντως και πριν από τις τελευταίες εξελίξεις, η εταιρεία είχε δώσει μια πρώτη εικόνα, δίνοντας ενδεικτικά μια τιμή της τάξης των 39 δολαρίων το εμβόλιο.
Μιλώντας σε μια διαδικτυακή εκδήλωση της Financial Times, ο επικεφαλής στρατηγικής της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας, Ryan Richardson, δήλωσε ότι η τιμή του εμβολίου, η οποία έχει αναπτυχθεί από κοινού με την Pfizer και η οποία δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση από την κανονιστική αρχή, θα αντικατοπτρίζει τα οικονομικά ρίσκα που έχουν αναλάβει οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα.
«Περιμένω να υπάρχει διαφορετική τιμολόγηση σε ορισμένες περιοχές του κόσμου», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις διαφορετικές τιμές. Το εν λόγω εμβόλιο τη Δευτέρα χαρακτηρίστηκε αποτελεσματικό κατά 90%, με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της δοκιμής, ένα βασικό ορόσημο στον πόλεμο ενάντια σε έναν ιό που σκότωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και πλήττει την παγκόσμια οικονομία.
Ο Richardson είπε επίσης ότι ο στόχος των δύο εταίρων να παρέχουν 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021 θα ήταν το αποτέλεσμα μιας ενίσχυσης των προσπαθειών μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Ορισμένα στοιχεία για το εμβόλιο σύμφωνα με την Biontech
Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία Biontech που συμμετέχει στην παραγωγή του εμβολίου για τον κορονοϊό:
- Χρειάζονται δύο δόσεις από το εμβόλιο
- Η δεύτερη δόση χορηγείται τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη
- Μία εβδομάδα ύστερα από την δεύτερη δόση οι περισσότεροι εμφανίζουν αντισώματα
- Μέσα στο 2020 θα έχουμε 50 εκατ. δόσεις εμβολίου
- Μέσα στο 2021 θα υπάρξουν ακόμα 1,3 δισ. δόσεις εμβολίου
- Η παραγωγή έχει ξεκινήσει ήδη από την Biontech παρόλο που δεν έχει υπάρξει άδεια σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr