Οι συνήθειες και τα «πιστεύω» των Ελλήνων
Δέκα ενδιαφέροντα ευρήµατα προκύπτουν από σφυγµοµετρήσεις που πραγµατοποίησε το 2018 η Kάπα Research🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Οι ευχές για το ξεκίνηµα του νέου χρόνου είναι ωραίες, όµως πώς ξεκινούν την κάθε µέρα τους οι περισσότεροι Ελληνες; Και επίσης, ποια ιεραρχούν ως σηµαντικότερα προβλήµατα, πώς ψηφίζουν και πώς διαµαρτύρονται; Σε µια σειρά τέτοιων ερωτηµάτων θέλησε να δώσει απαντήσεις η Kάπα Research µέσα από διαδοχικές έρευνες που πραγµατοποίησε το 2018 και των οποίων τα ευρήµατα φρόντισε να συνοψίσει.
Κινητό ξύπνηµα
Πάνω από 8 στους 10 Ελληνες (81%) χρήστες smartphone κοιτούν τη συσκευή του τηλεφώνου τους µέσα στα πρώτα 15 λεπτά από το πρωινό τους ξύπνηµα. Αυτό έδειξε έρευνα στις αρχές του 2018 ανάµεσα σε 1.320 χρήστες «έξυπνων» κινητών. Εξ αυτών, το 31% δήλωσε πως το ενεργοποιεί αµέσως µόλις ξυπνά, το 33% στα πρώτα 5 λεπτά και το 17% στα πρώτα 15 λεπτά. Μόλις 3 στους 100 αφήνουν να περάσει δίωρο πριν κοιτάξουν το κινητό και 16% θα το πράξουν σε διάστηµα 30 λεπτών έως 2 ωρών.
Ψήφος κατά των «άλλων»
Ερευνα του ∆εκεµβρίου για τον τρόπο που ψηφίζουµε ανέδειξε πως το βασικό κίνητρο είναι είτε «να µην έρθουν» είτε «να φύγουν οι άλλοι». Συγκεκριµένα, το 56% όσων δήλωσαν πως θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ θα το πράξουν για να «µην έρθουν στην εξουσία η ∆εξιά και το παλιό σύστηµα» και το 60% εκείνων που επιλέγουν Νέα ∆ηµοκρατία για «να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση». Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εµφανίζονται περισσότερο πιστοί στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, καθώς δηλώνουν σε ποσοστό 51% ότι «υποστηρίζουν τις προσπάθειές του», έναντι 37% εκείνων της Ν∆ για τον Κ. Μητσοτάκη.
Πίστη στην Ελλάδα
Συγκρατηµένη αισιοδοξία επιδεικνύουν οι νέοι ηλικίας 17-39 ετών που παρέµειναν στη χώρα σε σχέση µε εκείνους που ζουν στο εξωτερικό, βάσει συγκριτικής έρευνας τον περασµένο Σεπτέµβριο. Το 57% όσων µένουν εδώ λένε πως «πιστεύουν στην Ελλάδα», έναντι 40% όσων έχουν φύγει. Μεταξύ αυτών που µένουν, το 73% θέλει να ζει στην Ελλάδα σε 10 χρόνια, ενώ το 50% πιστεύει πως τότε τα πράγµατα θα είναι καλύτερα.
Εθνική υπερηφάνεια
Παρά τις διαπιστώσεις της προηγούµενης έρευνας, το 82% µεταξύ των οµοεθνών µας κατοίκων του εξωτερικού δηλώνουν «υπερήφανοι που είναι Ελληνες». Οπως διαπίστωσαν έρευνες του 2016 και του 2018 µεταξύ 8.000 ατόµων, το 68% αυτοπροσδιορίζονται πρώτα ως Ελληνες και µετά ως υπήκοοι της χώρας διαµονής, ενώ οι τρεις πρώτες λέξεις που έρχονται στο µυαλό τους όταν σκέφτονται την Ελλάδα είναι οικογένεια (36%), θάλασσα (28%) και πατρίδα (26%).
Απαισιοδοξία για την Ευρώπη
Ερευνα του Σεπτεµβρίου µεταξύ νέων 17-39 ετών έδειξε πως σε ποσοστό 63% πιστεύουν ότι η κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι χειρότερη (26%) ή µάλλον χειρότερη (37%) το 2019 σε σύγκριση µε το 2018. Καλύτερη ή µάλλον καλύτερη πιστεύουν πως θα είναι η κατάσταση σε ποσοστό µόλις 12%, ενώ κατά 22% εκτιµούν πως θα παραµείνει ίδια. Παρά ταύτα, το 44% συνεχίζει να πιστεύει «στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το εγχείρηµα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» – όµως το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 67% το 2010.
Αντι-πολιτική
Σειρά ερευνών της Κάπα Research ανέδειξε µέσα στο 2018 ότι µεταξύ των Ελλήνων κυριαρχούν απόψεις ενάντια στους πολιτικούς και στις ελίτ. Το 94% ζητά να περιοριστεί η βουλευτική ασυλία, το 92% έχει αρνητική ή µάλλον αρνητική γνώµη για τους εκδότες και τους διάσηµους δηµοσιογράφους και το 91% για τα ανώτερα κοµµατικά στελέχη, το 72% είναι υπέρ των «Κίτρινων Γιλέκων» στη Γαλλία και το 70% υποστηρίζει ότι «οι περισσότεροι πολιτικοί εµπλέκονται στα κοινά µε καθαρά ιδιοτελή κίνητρα».
Το «Μακεδονικό»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εµφανίζουν τα αποτελέσµατα έρευνας που πραγµατοποιήθηκε στις 4/2/2018 µεταξύ 490 εκ των συµµετεχόντων στο συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγµατος, τα οποία συγκρίθηκαν µε εκείνα αντίστοιχης έρευνας της ίδιας εταιρείας για τους «Αγανακτισµένους» του 2011. Στη διαδήλωση για τη Μακεδονία κυριάρχησαν έντονα οι άνδρες µε ποσοστό 77% (έναντι 55% το 2011), οι ηλικίας άνω των 45 ετών µε 72% (39%) και όσοι τοποθετούνται ιδεολογικά στη ∆εξιά µε 54% (13% στους «Αγανακτισµένους»). Επίσης, το 65% χαρακτήρισε το περσινό συλλαλητήριο «ειρηνική κινητοποίηση», έναντι 49% το 2011.
Ακροδεξιά απήχηση
Αυτό που καταγράφεται στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες ως άνοδος της σκληρής ∆εξιάς και των ακραίων αντιδράσεων σε θέµατα εθνικής κυριαρχίας, µετανάστευσης και παγκοσµιοποίησης µοιάζει να πυροδοτείται και στην Ελλάδα µε την επαναφορά του θέµατος της ονοµασίας της ΠΓ∆Μ στην επικαιρότητα και τη σύναψη της Συµφωνίας των Πρεσπών. Οσοι είναι υπέρ της συµφωνίας χαρακτηρίστηκαν τον Ιούλιο «προδότες» από το 45%, το 18% ζήτησε να παρέµβει ο Στρατός για να συλλάβει Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, πρωθυπουργό και υπουργό Αµυνας, ενώ σε ποσοστό 23% οι ερωτηθέντες τον Νοέµβριο συµφώνησαν πως τα κόµµατα της «σκληρής ∆εξιάς που ενισχύονται σε όλη την Ευρώπη προσφέρουν κάποια λύση στα προβλήµατα του απλού κόσµου».
Ανεργία ή εγκληµατικότητα
Μια σηµαντικά διαφορετική κατάσταση αντιµετωπίζουν όσοι ζουν στην Αθήνα, µε βάση το πώς ιεραρχούν τα προβλήµατα, σε σύγκριση µε τους Ελληνες συνολικά. Πρώτο σε σοβαρότητα πρόβληµα µε 62% για τους κατοίκους του ∆ήµου Αθηναίων είναι η εγκληµατικότητα, ενώ πανελλαδικά έρχεται τρίτο µε το µισό ποσοστό (31%). Σε πανελλαδικό επίπεδο, πρώτο πρόβληµα µε 52% είναι η ανεργία, η οποία στην Αθήνα ιεραρχείται τέταρτη µε 35%. Στη δεύτερη θέση για την Αθήνα το πρόβληµα «Καθαριότητα - Σκουπίδια» µε 46% (20% πανελλαδικά) και στο σύνολο της χώρας η «Μείωση εισοδηµάτων/Φτώχεια-Ανέχεια» µε 40% (24% στην Αθήνα).
Προσφυγική κρίση
Το 70% των προσφύγων που µένουν στην Ελλάδα παρουσιάζουν σοβαρά συµπτώµατα άγχους και κατάθλιψης, ενώ για εκείνους που µένουν στην Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 40%. Αυτό διαπίστωσε έρευνα πεδίου που διενήργησε η Κάπα Research για λογαριασµό της Παγκόσµιας Τράπεζας σε περισσότερους από 1.600 µετανάστες που διέµεναν σε κέντρα και δοµές φιλοξενίας της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας. Βάσει των ευρηµάτων που παρουσιάστηκαν τον περασµένο Ιούλιο, το 97% όσων ρωτήθηκαν προέρχονται από χώρες σε εµπόλεµη κατάσταση και καθεστώς βίας, ενώ το 65% των αιτούντων άσυλο έχουν µαζί τους οικογένεια µε παιδιά.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr