Αντιμέτωπος με κυρώσεις ο δήμος Κερατσινίου για κατασκευές στην περιοχή Λιπασμάτων
Παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας εντόπισε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Υπό έλεγχο από την Περιφέρεια Αττικής βρέθηκε ο δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας αναφορικά με τα έργα στην περιοχή «Λιπάσματα». Οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατασκευές, στις οποίες δεν είχε προηγηθεί περιβαλλοντική αδειοδότηση, γεγονός το οποίο τις καθιστούσε ουσιαστικά αυθαίρετες και προανήγγειλαν την επιβολή κυρώσεων στο δήμο για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Η διαδικασία επί του παρόντος φαίνεται να έχει «παγώσει» δεδομένου ότι σύμφωνα με πληροφορίες, στην πορεία των ερευνών προέκυψε ζήτημα με τις αρμοδιότητες ελέγχου στην περιοχή, η οποία είχε εξαιρεθεί ως αρμοδιότητα από την Περιφέρεια και είχε μεταφερθεί απευθείας στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας ύστερα από σχετική ρύθμιση από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Την περίοδο αυτή, πάντως, το ζήτημα διερευνάται από το υπουργείο προκειμένου να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή όρμος Σφαγείων υπήρξαν έργα, για τα οποία δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι χώροι αθλητισμού και τα γήπεδα, οι παιδικές χαρές, τα δυο ανοιχτά θέατρα και το αναψυκτήριο, ενώ δυτικά της πύλης Ε1 του λιμένα, διαμορφώθηκε περιπατητικός χώρος, ποδηλατόδρομος και παιδική χαρά, καθώς και αναψυκτήριο και τουαλέτες.
Παράλληλα υπήρξαν και δευτερεύουσες παρεμβάσεις μεταξύ των οποίων δεντροφύτευση και τοποθέτηση μεταλλικών κολωνακίων, που έχουν συνδεθεί με ανοξείδωτες ράβδους καθώς επίσης και τη δημιουργία μιας κατασκευής προς τη θάλασσα από φυσικούς και τεχνητούς ογκόλιθους και κάλυψη από μπετόν. Στον ίδιο χώρο όμως, σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, υπάρχουν άλλα έργα, για τα οποία απαιτείται έγκριση περιβαλλοντικών όρων: «στον ίδιο χώρο και σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από την είσοδο, εντός της ζώνης του διοικητικά καθορισμένου αιγιαλού […] έχουν κατασκευαστεί: Επιφάνεια με φυσικούς και τεχνικούς ογκόλιθους και επίστρωση τσιμέντου εμβαδού 56 τ.μ. Επιφάνεια με φυσικούς και τεχνικούς ογκόλιθους εμβαδού 53 τ.μ. Επιφάνεια με μπετόν εμβαδού 130 τ.μ. και πάχους περίπου 0,20 μ. 21 πακτωμένα μεταλλικά κολωνάκια κατά μήκος της γραμμής που απεικονίζεται με τα στοιχεία α - β -γ .», αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.
Για τα εν λόγω έργα, η περιφέρεια σημειώνει πως «απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση αρμοδίως, ανάλογα με το μήκος επέμβασης. Η εκτέλεση έργων χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική έγκριση συνιστά παράβαση της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας (άρθρο 4 του Ν.1650/86 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) και επισύρει κυρώσεις στους υπεύθυνους» σημειώνεται. Τονίζεται επίσης ότι η εκτέλεση αυτών των έργων «χωρίς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και εγκρίσεις αρμοδίων υπηρεσιών (Κτηματική Υπηρεσία, Αρχαιολογική Υπηρεσία κ.λπ.) είναι δυνατό να προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος» και κατά συνέπεια προαναγγέλλει την «έναρξη διαδικασίας επιβολής διοικητικών κυρώσεων στον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας ως κύριο και φορέα διαχείρισης του χώρου για την εκτέλεση έργων της διαπίστωσης 2.β) χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση».
Εδινε μάλιστα στον δήμο Κερατσινίου προθεσμία δέκα ημερών για να υποβάλλει τις απόψεις και τις ενστάσεις του. Στο κείμενο γινόταν επίσης επίκληση σε έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιά, Νήσων και Δυτικής Αττικής βάσει του οποίου για τα συγκεκριμένα έργα «τα οποία εμπίπτουν στην ισχύουσα οριογραμμή αιγιαλού, έχει εκδοθεί το με αριθμό 260/17-12-2019 πρωτόκολλο άρσης και απομάκρυνσης κτισμάτων, κατασκευών και έργων σε χώρους αιγιαλού-παραλίας και θάλασσας». Οπως επισημαίνει η «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία είχε αποκαλύψει το ζήτημα, σε απάντησή του ο δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας μιλά για ανυπόστατα συμπεράσματα της αυτοψίας και επισημαίνει ότι ουδεμία παράβαση περιβαλλοντική ή πολεοδομική έχει λάβει χώρα.
Τονίζει πως «ενήργησε στην περιοχή ακολουθώντας τις οικείες νομοθετικές διατάξεις και ήταν πλήρως συμμορφούμενος με αυτές». Ο δήμος, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα, επικαλείται πλήθος νομικών διατάξεων (π.χ. Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, αποφάσεις του ΣτΕ κ.λπ.) για να στηρίξει τη θέση του, αλλά δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στον νόμο 1650/86 και στην παράβαση του άρθρου 4 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, βάσει του οποίου ελέγχεται από τα ελεγκτικά όργανα της Περιφέρειας.
Αναλυτικός οδηγός για τη γενική απεργία: «Παραλύει» σήμερα η Αττική - Χειρόφρενο σε μετρό, προαστιακό, λεωφορεία
Έρευνες της Αντιτρομοκρατικής σε διαμέρισμα στο Παγκράτι - Βρέθηκαν όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά
Αφέθηκε ελεύθερη η Ahou Daryaei, η φοιτήτρια - σύμβολο που «τα έβαλε» με το καθεστώς του Ιράν
Ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη έπεισε άλλα ρομπότ να αφήσουν τη δουλειά τους και να πάνε μαζί του!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr