Κορονοϊός: Σε 1 μήνα έτοιμο το πρώτο ελληνικό rapid τεστ - Αξιόπιστο κατά 96,5%
Ο Χρήστος Κίττας εκπρόσωπος της «Εμβληματικής Δράσης» στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας επιβεβαίωσε την εξαιρετική επιστημονική δουλειά που γίνεται στη χώρα μας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού να καλπάζει στη χώρα μας, όλοι περιμένουν πότε θα αρθεί το lockdown. Την ίδια στιγμή, μια ελπιδοφόρα είδηση είδε το φως της δημοσιότητας. Tο πρώτο ελληνικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) για τη λοίμωξη COVID-19 που προκαλεί ο κορoνοϊός είναι μια πραγματικότητα.
Όπως εξηγεί στον ΣΚΑΪ ο Χρήστος Κίττας, Ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και εκπρόσωπος της «Εμβληματικής Δράσης» στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας: «Επιστήμονες, ερευνητές, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μου, από τις αρχές της πανδημίας γύρω στον Απρίλιο, συντάχθηκαν σε ερευνητικές ομάδες και τάχθηκαν ενάντια στον κορονοϊό. Υπό τον Δρ. Βασίλη Γοργούλη, καθηγητή και Διευθυντή στο Εργαστήριο Ιστολογίας - Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και τους συνεργάτες του συστάθηκε η Εμβληματική Δράση, με κύριο σκοπό την παραγωγή ελληνικών προϊόντων αντιμετώπισης της πανδημίας, ώστε να μην εξαρτόμαστε από τα προϊόντα εξωτερικού Το ελληνικό rapid τεστ από πλευράς ερευνητικής έχει περατωθεί, τώρα είμαστε στα διαδικαστικά να βρούμε την εταιρεία που θα αναλάβει την παραγωγή, η οποία πρέπει να είναι ελληνική, γιατί αυτό είναι το νόημα. Οι διαδικασίες θα κινηθούν γρήγορα και θα το έχουμε περίπου σε ένα μήνα».
Σύμφωνα με τον Χρήστο Κίττα, το τεστ θα πρέπει να γίνεται με τη βοήθεια ενός υγειονομικού, ενώ σε δεύτερο σκέλος μπορεί να παραχθεί προϊόν που θα μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι το τεστ θα είναι πολύ αξιόπιστο σε ποσοστό 96,5%, ενώ στην «Εμβληματική Δράση», έχει παραχθεί και μια μοριακή τεχνική, ένα πρωτόκολλο, το οποίο μπορεί να μοιραστεί σε πολλά εργαστήρια, τα οποία δεν χρειάζεται να έχουν μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται καθημερινά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοίμωξης.
Όπως σημείωσε ο κ. Κίττας: «Η νέα ερευνητική γενιά είναι εκπληκτική και με δύσκολες συνθήκες παράγει αποτελέσματα και στην χρήση των αντισωμάτων για ανίχνευση κορονοϊού αλλά και σε θεραπευτικές δράσεις αυτών των αντισωμάτων, που θα ανακοινωθούν σύντομα. Οι νέοι ερευνητές συντάσσονται με τους νέους και παλιότερους γιατρούς που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή. Δουλεύουν 24 ώρες στα εργαστήρια. Είναι ήρωες. Είναι η Ελλάδα που θέλουμε και αυτούς θα πρέπει να τους κρατήσουμε εδώ».
Το νέο αυτό επίτευγμα εντάσσεται στο πρόγραμμα «Εμβληματική Δράση» του υπουργείου Ανάπτυξης για τη μελέτη της COVID-19. Να σημειωθεί ότι η συνεργασία δέκα κορυφαίων ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας μας (ΕΚΠΑ/Ιατρική Σχολή, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, ΑΠΘ/Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης/Ιατρική Σχολή, ΕΚΕΒΕ Αλέξανδρος Φλέμινγκ, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) έχει ήδη οδηγήσει στη δημιουργία μοριακών διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορονοϊό, τα οποία χρησιμοποιούνται καθημερινά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της Covid-19.
Τα εμβόλια στην Ελλάδα πριν από τα τέλη του έτους
Πάντως, τα πολυαναμενόμενα εμβόλια θα είναι στην Ελλάδα πριν από το τέλος του 2020, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό Συμβούλιο. «Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη. Έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: Οσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε και αυτό με τη σειρά του θα κριθεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια δείξουμε όλοι τώρα. Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr