Κορονοϊός - Lockdown: Πιο αυστηρά μέτρα σε 16 περιοχές αν δεν μειωθούν τα κρούσματα
Ο Νίκος Χαρδαλιάς κατονόμασε τις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και προειδοποίησε με νέα, πιο αστηρά μέτρα εάν δεν πέσουν τα κρούσματα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο, προειδοποίησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος σε περιφερειακές ενότητες στην Ελλάδα, όπου παραμένει υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο παρά το lockdown για τον κορονοϊό.
Αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι 16.617. Από αυτά τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7% βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7% επί του συνόλου των κρουσμάτων βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και 632, 3,8%, στην Δυτική Μακεδονία.
Το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Μάλιστα, σε ποσσοτό 66,4% εντοπίζονται βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η Αττική, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας, συγκεντρώνει το 19,7% των ενεργών κρουσμάτων.
«Είναι σαφές το ερώτημα πού οφείλεται αυτή η διαφορά. Τα μέτρα είναι τα ίδια για όλες τις περιοχές. Αυτό που έχει διακυμάνσεις και είναι ξεκάθαρο, είναι το πόσο πιστά τα εφαρμόζουμε. Και τα στοιχεία δείχνουν ότι δυστυχώς, σε κάποιες περιοχές τα μέτρα δεν τηρούνται με τη συνέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις», επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Ανάμεσα στις περιοχές που δημιουργούν έναν έντονο προβληματισμό κατά τις τελευταίες 7 ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας. Σε αυτές τις περιοχές, το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων 7 ημερών δεν υποχωρεί, με αποτέλεσμα οι 6 αυτές Περιφερειακές Ενότητες να βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στις περιοχές που μας απασχολούν, με σταθερό αριθμό ενεργών κρουσμάτων σε σχέση με τις άλλες περιοχές που δείχνουν έστω μικρή υποχώρηση.
Τα ενεργά κρούσματα σε αυτές τις 6 Περιφερειακές Ενότητες έχουν ως εξής:
- 587 κρούσματα στην Πιερία από τα οποία νοσηλεύονται τα 80,
- 548 κρούσματα στην Πέλλα από τα οποία νοσηλεύονται τα 84,
- 486 κρούσματα στην Ημαθία από τα οποία νοσηλεύονται τα 103,
- 454 κρούσματα στη Δράμα από τα οποία νοσηλεύονται τα 83,
- 376 κρούσματα στην Ξάνθη από τα οποία νοσηλεύονται τα 38 και
- 172 κρούσματα στη Φλώρινα από τα οποία νοσηλεύονται τα 26.
Ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές, παρατηρείται «μετατόπιση των επιδημιολογικών clusters από τα αστικά τους κέντρα προς τα χωριά», διαπιστώνουν στην Πολιτική Προστασία με συνέπεια ο Νίκος Χαρδαλιάς να απευθύνει νέα έκκληση στους κατοίκους τόσο των πόλεων, όσο και των χωριών της Ξάνθης, της Δράμας, της Πέλλας, της Φλώρινας, της Πιερίας και της Ημαθίας, για πιστή τήρηση των μέτρων και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.
Δεν είναι, όμως, μόνο οι παραπάνω έξι περιοχές οι μοναδικές που είναι επιβαρυμένες επιδημιολογικά, καθώς διαπιστώνεται ότι παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο -παρά την όποια μικρή, είτε υποχώρηση είτε επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων- και οι εξής 10 Περιφερειακές Ενότητες:
- Θεσσαλονίκης με 4.375 ενεργά κρούσματα από τα οποία 1297 νοσηλεύονται
- Γρεβενών με 123 κρούσματα από τα οποία 42 νοσηλεύονται
- Λάρισας με 873 κρούσματα από τα οποία 111 νοσηλεύονται
- Μαγνησίας με 402 κρούσματα από τα οποία 36 νοσηλεύονται
- Χαλκιδικής με 276 κρούσματα από τα οποία 60 νοσηλεύονται
- Κιλκίς με 181 κρούσματα από τα οποία 28 νοσηλεύονται
- Καρδίτσας με 253 κρούσματα από τα οποία 44 νοσηλεύονται
- Σερρών με 572 κρούσματα από τα οποία 152 νοσηλεύονται
- Τρικάλων με 249 κρούσματα από τα οποία 39 νοσηλεύονται
- Καβάλας με 338 κρούσματα από τα οποία 52 νοσηλεύονται
Σαρωτικοί έλεγχοι σε περιοχές που είναι στο «κόκκινο»
Από τις 7 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς 1.783.429 έλεγχοι σχετικά με την τήρηση των μέτρων. Στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών, έχουν εντοπιστεί 46.383 περιπτώσεις παράβασης, έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 9.485.677 ευρώ και αναστολή λειτουργίας 1.426 συνολικά αθροιστικά ημερών. Οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να είναι εντατικοί, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιβαρυμένες περιοχές.
«Είναι η ώρα οι περιοχές αυτές, οι αγαπημένοι μας συμπολίτες σε αυτές να δείξουν για ακόμη μια φορά επιμονή, υπομονή και να εφαρμόσουν με προσήλωση τα μέτρα που ισχύουν, όπως και στο παρελθόν στην πρώτη φάση της πανδημίας όταν χάρη στη συνεπή τήρηση των μέτρων, είχε μειωθεί σημαντικά το ιικό φορτίο στις περιοχές αυτές», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς και προειδοποίησε: «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο».
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr