Σαρηγιάννης - κορονοϊός: Ανησυχούμε για την Αττική - Δεν πέφτουν τα κρούσματα
Προβληματισμένη είναι η επιστημονική κοινότητα, καθώς η Αττική παρουσιάζει εδώ και 4-5 μέρες σταθερή επιδημιολογική εικόνα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ο καθηγητής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης είναι ένας από τους υπέρμαχους του «κλειδώματος», καθώς όπως ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού δεν επιτρέπει να μιλάμε για ασφαλές άνοιγμα και σημείωσε πως ο εμβολιασμός μπορεί να στοχεύσει σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο. Ακόμα ανέφερε πως η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πλέον σε σταθερή τροχιά αποκλιμάκωσης, αλλά, εξέφρασε την ανησυχία του για την Αττική γιατί τις τελευταίες μέρες δεν μειώνονται τα κρούσματα.
«Στην πόλη (σ.σ.: Θεσσαλονίκη) υπάρχει μείωση. Ο ρυθμός αποκλιμάκωσης είναι χαμηλός, ωστόσο, θα πρέπει να δούμε πώς θα πάει η αποσυμπίεση του ΕΣΥ κυρίως στις ΜΕΘ, καθώς και οι θάνατοι από τον κορονοϊό. Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος δείχνει τάση αποκλιμάκωσης» είπε ο κ. Σαρηγιάννης.
Ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως: «Ακόμη δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως ανοίγουμε. Το ασφαλές θα ήταν να μην ανοίξουμε την αγορά. Πρέπει να "αγοράσουμε" χρόνο και να μην θέσουμε σε κίνδυνο τους πολίτες».
Οσον αφορά στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ο καθηγητής είπε ότι θα πρέπει να είναι «στοχευμένος ανάλογα με το ιικό φορτίο κάποιας περιοχής».
Πλέον, το βάρος των επιστημόνων πέφτει στην Αττική, καθώς «ο βασικός λόγος ανησυχίας είναι η Αττική. Εδώ και 4 με 5 μέρες είμαστε σε σταθερότητα στην Αττική και η πανδημία παρουσιάζει απειροελάχιστη τάση μείωσης, που σημαίνει ότι ή υπήρξαν φαινόμενα διασποράς πριν από 15 μέρες που δεν τα είχαμε λάβει υπόψιν ή υπάρχει κάτι άλλο. Ισως μια χαλάρωση των μέτρων από τους πολίτες, που οδηγεί σε πιο αργή αποκλιμάκωση. Αν κάτι πάει στραβά στη μεγάλη δεξαμενή πληθυσμού της χώρας, τότε υπάρχει πρόβλημα».
Ο κ. Σαρηγιάννης πρόσθεσε ότι πλέον υπάρχει ανησυχία, καθώς και στην Αττική το σύστημα Υγείας είναι πιεσμένο κι έτσι χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην βιώσουμε και στο Λεκανοπέδιο όσα βίωσε το προηγούμενο διάστημα και βιώνει ακόμη η Βόρεια Ελλάδα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα γίνει κάτι αντίστοιχο.
Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Ξάνθη, που μένει σταθερά ψηλά σε κρούσματα, καθώς η Λάρισα, η Ημαθία, η Πέλλα, η Αιτωλοακαρνανία, που δείχνουν μία τάση σταθεροποίησης κι όχι πτώσης.
Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr