Ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
Σαρωτικοί έλεγχοι της Αστυνομίας και μπλόκα παντού για να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού - Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Τα φετινά Χριστούγεννα θα τα γιορτάσουμε διαφορετικά και θα είναι πρωτόγνωρα από κάθε άποψη, με απαγόρευση κυκλοφορίας, με lockdown, με κορονοϊό και χωρίς κάλαντα. Η «πανστρατιά» των αστυνομικών που θα βρίσκεται στους δρόμους θα βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς έχει καταστεί σαφές σε όλους πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή σε διάφορα «πάρτι» την ώρα που η προσπάθεια για την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι σε εξέλιξη.
Άλλωστε, τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όσο και ο υφυπουργός, Λευτέρης Οικονόμου, ήταν κατηγορηματικοί: Από τις 22:00 υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν και οι πολίτες πρέπει να στέλνουν sms στο 13033 και κατά την επιστροφή τους από το ρεβεγιόν.
Ολόκληρη η δύναμη της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής – ακόμα και υπάλληλοι που δε θα είναι ανάγκη να βρίσκονται στα γραφεία τους στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. – θα βρίσκονται στο δρόμο. Ιδιαίτερα, από τις 10 το βράδυ έως τις 5 πρωί, τις κρίσιμες ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, περιπολικά, αστυνομικοί της ομάδες ΔΙΑΣ, κλιμάκια της Τροχαίας αλλά και αστυνομικοί όλων των ειδικοτήτων θα βρίσκονται στους δρόμους. Στόχος, να ελεγχθούν όλοι όσοι θα βρίσκονται στο δρόμο εκείνες τις ώρες.
Δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε κατά τις βραδινές ώρες ακόμα και σαρωτικά μπλόκα, όπως αυτά τα οποία γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown, στα οποία τα κλιμάκια της Τροχαίας «κόβουν» τελείως την κυκλοφορία κι ελέγχουν παράθυρο – παράθυρο οδηγούς και συνεπιβάτες.
Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για τα Χριστούγεννα
Μεταξύ των μέτρων που είναι στο τραπέζι είναι και το κλείσιμο σταθμών του Μετρό, σε περιοχές της Αθήνας, (όπως το Σύνταγμα), όπου ενδεχομένως να μεταβούν πολίτες για να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα. Αυτό, ωστόσο, θα αποφασιστεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, εφόσον διαπιστωθεί τάση για μετακίνηση στις περιοχές αυτές και αφορά στις βραδινές ώρες.
Για την υλοποίηση του σχεδιασμού, για την εφαρμογή των μέτρων, που ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έχει σταλεί διαταγή από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., να βγουν στο δρόμο και οι αστυνομικοί από τα επιτελεία, ακόμα και το Αρχηγείο, για να ενισχυθούν τα αστυνομικά τμήματα και οι περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου οι δυνάμεις να βρίσκονται παντού.
Η μεγαλύτερη βαρύτητα θα δοθεί σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων και ανήμερα τα Χριστούγεννα για να τηρηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05.00 το πρωί. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες τόσο της Αθήνας όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων και έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο που κινείται τις ώρες αυτές.
Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για λόγους υγείας και εργασίας, πάντα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ σε όλους τους παραβάτες, χωρίς διάκριση.
Σε ό,τι αφορά την οικογενειακή εορταστική συνάθροιση, επιτρέπονται εννέα άτομα, από δύο οικογένειες. Σε περίπτωση υπεράριθμων, σύμφωνα και με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο έπειτα από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.
Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά. Όλα αυτά βέβαια, όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός, είναι υποθετικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί να επέμβει η Αστυνομία για παράβαση τέτοιου είδους και την ευχή να τηρήσουν οι πολίτες τα μέτρα, ώστε να περάσουμε όλοι με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις περίεργες γιορτές.
Τι ισχύει με τις εκκλησίες
Για την προσέλευση πιστών στους ναούς, οι επικεφαλής των τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών έχουν εντολή να είναι σε επικοινωνία με τους μητροπολίτες και τους ιερείς των ενοριών, προκειμένου να τηρηθούν οι περιορισμοί, που είναι ένα άτομο ανά πέντε τετραγωνικά μέτρα και μέχρι 25 άτομα εντός του ναού, ή μέχρι 50 στους μητροπολιτικούς ναούς και πάντα με μάσκες.
Η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6. Αν ωστόσο διαπιστωθεί παραβίαση των περιοριστικών μέτρων, οι διαταγές που έχουν οι αστυνομικοί είναι να επιβάλλουν τα πρόστιμα, που είναι 300 ευρώ για τους ευρισκόμενους στο ναό, (που διπλασιάζεται αν δεν έχουν SMS) και 1.500 για τον ιερέα.
Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω περιορισμοί ισχύουν για τα Χριστούγεννα, αλλά και για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, που επίσης δεν θα επιτραπεί ο Αγιασμός σε εξωτερικούς χώρους.
Πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο
Σε διευκρινίσεις για τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται στο ίδιο αυτοκίνητο, τις ημέρες των γιορτών, προχώρησε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, Θόδωρος Χρονόπουλος.
Θα δοθεί διευκρινιστική οδηγία στους αστυνομικούς ότι εάν σε ένα αυτοκίνητο επιβαίνουν έως τέσσερα άτομα - μέλη της ίδιας οικογένειας, αυτό δεν θα συνιστά παράβαση και δεν θα επιδίδεται πρόστιμο.
Όπως είπε, ο ίδιος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ιδιαίτερα για την παραμονή και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά που επιτρέπονται τα τραπέζια (με έως εννέα άτομα), θα δοθεί διευκρινιστική οδηγία στους αστυνομικούς, ότι εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι σε ένα αυτοκίνητο επιβαίνουν έως τέσσερα άτομα - μέλη της ίδιας οικογένειας - να μην βεβαιώνεται παράβαση. Παράλληλα, ο κ. Χρονόπουλος υπενθύμισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με τον κωδικό «6», σημειώνοντας ότι απαγορεύεται η μετακίνηση από τον έναν νομό στον άλλον.
Ποιο μήνυμα στέλνουμε στο 13033 για να πάμε σε ρεβεγιόν
Με SMS στο 13033 θα πρέπει να γίνεται η μετακίνηση παραμονή κι ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς αποστολή SMS στο 13033 θα γίνεται και για την επιστροφή από το ρεβεγιόν. Στο γιορτινό τραπέζι μπορούν να βρεθούν μέχρι 9 άτομα από δύο οικογένειες - φιλικές ή συγγενικές όπως έχει ήδη αποσαφηνίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας- ενώ διευκρίνισε ότι οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο επιτρέπονται, αλλά μόνο σε μεγάλες Περιφέρεις όπως είναι για παράδειγμα η Αττική.
Παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς οι μετακινήσεις θα πραγματοποιούνται με την αποστολή SMS στο 13033 και τον κωδικό «6». Θα πρέπει να έχετε μαζί σας και την ταυτότητά σας. Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.
Το SMS στο 13033 πρέπει να είναι της μορφής:
- X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 6 που αντιστοιχεί για το ρεβεγιόν.
Θα λαμβάνετε ως απάντηση:
- Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr