Αλλαγή «φρουράς» στο υπουργείο Περιβάλλοντος με απάντηση στο δίλημμα «περιβάλλον ή ανάπτυξη»
Στο δίλημμα περιβάλλον ή ανάπτυξη, θα πω Ανάπτυξη και Περιβάλλον, επεσήμανε ο νέος υπουργός, Κώστας Σκρέκας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
«Ως 18μηνο σοβαρών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη» συνόψισε ο απελθών υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης τη θητεία του στο υπουργείο, κατά την τελετή παράδοσης στον διάδοχό του, Κώστα Σκρέκα, τον οποίο υποδέχθηκε, τονίζοντας ότι είναι βέβαιος για την επιτυχία του και συμπαραστάτης του σε ό,τι χρειαστεί.
Ο νέος υπουργός ΠΕΝ από την πλευρά του τόνισε πως «Στο δίλημμα περιβάλλον ή ανάπτυξη, θα πω Ανάπτυξη και Περιβάλλον, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια ισχυρή, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα ζητήματα, με τα οποία ασχολήθηκε η ηγεσία του υπουργείου το τελευταίο 18μηνο και συγκεκριμένα:
Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων των κ.κ. Χατζηδάκη και Σκρέκα:
Στον τομέα της ενέργειας:
Για τη διάσωση και τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ. Με τα έκτακτα μέτρα που πήραμε το καλοκαίρι του 2019 η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση απέφυγε τη χρεοκοπία. Με το νόμο 4643 που ψηφίσαμε τέθηκαν οι βάσεις για τον εκσυγχρονισμό της. Όλα αυτά αποτυπώνονται τόσο στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των διεθνών οίκων όσο και στην πορεία της μετοχής της! Σήμερα μιλάμε για μία καινούργια ΔΕΗ. Και αυτό πιστώνεται τόσο στη Διοίκηση της επιχείρησης, όσο και στην ίδια την κυβέρνηση!
Την περαιτέρω αύξηση της παρουσίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Στον εκσυγχρονισμό και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ειδικότερα, μέσα στο 2020 ξεκίνησαν οι διαγωνισμοί για μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων, όπως η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ «που βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί μέχρι τώρα είναι πολύ ισχυρό. Το ίδιο και η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, με την ολοκλήρωση της οποίας θα δοθεί τέλος σε ένα πρόβλημα 35 ετών! Έχουν προχωρήσει σημαντικά οι ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ «τρέχει» και η ιδιωτικοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Καβάλας. Σημαντική πρωτοβουλία προς την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ήταν η εφαρμογή τoυ Target Model από την 1η Νοεμβρίου 2020, του ευρωπαϊκού μοντέλου αγοράς ενέργειας που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενίσχυσης του ανταγωνισμού επ’ ωφελεία των καταναλωτών»», όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
Στον τομέα του περιβάλλοντος, ο απελθών υπουργός ξεχώρισε την δέσμευση για την απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2023. «Μια προσπάθεια που βασίζεται στο Μasterplan της οικονομικά και κοινωνικά δίκαιης μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, για το οποίο έχει προβλεφθεί χρηματοδότηση άνω των 5 δισεκατομμυρίων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, οι δε εμβληματικές επενδύσεις που έχουν προταθεί ξεπερνούν σε αξία τα 3,5 δισεκατομμύρια».
Επίσης αναφέρθηκε:
Στον περιβαλλοντικό νόμο 4685.
Στην ηλεκτροκίνηση με το νόμο για την ηλεκτροκίνηση και το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων “Κινούμαι Ηλεκτρικά”.
Στις δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, αρχής γενομένης από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», με προϋπολογισμό 900 εκατομμυρίων ευρώ και υψηλότερες επιδοτήσεις από τα προηγούμενα προγράμματα.
Στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την υπογραφή της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική και στην υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης με το μεγαλύτερο υποβρύχιο καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως.
Στην απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης από φέτος τον Ιούλιο.
Στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων που προβλέπει την αναδάσωση 500.000 στρεμμάτων με 30 εκατ. δενδρύλλια.
Αναφορικά με τον τομέα διαχείρισης αποβλήτων, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για την προσπάθεια κλεισίματος των ανεξέλεγκτων χωματερών σε Κάσο, Πάτμο, Σίκινο, Κέα και Κάρυστο, για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), για την προσπάθεια επέκτασης του καφέ κάδου (του κάδου βασικά για τα τρόφιμα) σε όλη την επικράτεια, αλλά και τη δημοπράτηση και δημιουργία σύγχρονων μονάδων διαχείρισης αποβλήτων σε όλη τη χώρα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον ευρύτερο τομέα της χωροταξίας και της πολεοδομίας και στην ψήφιση του χωροταξικού νόμου, ο οποίος περιορίζει την άναρχη εκτός σχεδίου δόμηση καθώς επίσης και στην πρόοδο του Κτηματολογίου προσθέτοντας πως σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες «η χώρα θα έχει πλήρεις και αξιόπιστους δασικούς χάρτες σε 2 χρόνια».
Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr