ΕΛΣΤΑΤ: Πεντέµισι ώρες στη δουλειά, µιάµιση ώρα στην TV αφιερώνουν οι νέοι
Ποιο είναι το προφίλ των σημερινών νέων στην Ελλάδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Πόσες ώρες κοιµάται ο νέος στις µέρες µας; Η απάντηση είναι αρκετά. Σύµφωνα µε τις µετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, τα άτοµα ηλικίας από 15 έως και 34 ετών αναλώνουν 8 ώρες και 23 λεπτά την ηµέρα για τον ύπνο τους, συµπεριλαµβανοµένου και του χρόνου πριν και µετά τον ύπνο (κοινώς το χουζούρεµα).
Από την άλλη πλευρά, ο χρόνος που αφιερώνεται σε δραστηριότητες που σχετίζονται µε την κοινωνική ζωή και αναψυχή, τα αθλήµατα και τις υπαίθριες δραστηριότητες, τις τέχνες, τα χόµπι, τη χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας, τα παιχνίδια, την ενηµέρωση και τις λοιπές εθελοντικές εργασίες, διαφέρει για τα δύο φύλα. Τα αγόρια δαπανούν στον ελεύθερο χρόνο τους 6 ώρες και 12 λεπτά κατά µέσο όρο την ηµέρα, ενώ τα κορίτσια 5 ώρες και 33 λεπτά.
Εξειδικεύοντας τον χρόνο, η νεολαία που έχει δουλειά σήµερα δαπανά 5 ώρες και 27 λεπτά στην εργασία, 1 ώρα και 38 λεπτά για την παρακολούθηση τηλεόρασης, 40 λεπτά για µετακίνηση προς την εργασία, 12 λεπτά για καθαριότητα του σπιτιού και 22 λεπτά για την προετοιµασία γεύµατος και δείπνου.
To 63,6% πάει σινεμά
Υπάρχει και µια εξειδικευµένη ερώτηση αναφορικά µε τη συχνότητα ενασχόλησης των νέων µε τα χόµπι τους όπως είναι η µουσική, ο χορός, το θέατρο, η φωτογραφία, η ζωγραφική, οι χειροτεχνίες κ.λπ. Οσον αφορά τις γυναίκες, καθηµερινά ασχολείται το 9,1%, σε εβδοµαδιαία βάση το 19,1%, µερικές φορές τον µήνα το 25%, µία φορά τον µήνα το 9,8%, τουλάχιστον µία φορά τον χρόνο το 4,9% και ποτέ το 32,2%. Στους άνδρες υπάρχει µια ελαφριά διαφοροποίηση. Καθηµερινά ασχολείται µε τα χόµπι το 10,9%, κάθε εβδοµάδα το 17%, µερικές φορές τον µήνα το 25,2%, µία φορά τον µήνα το 9,6%, τουλάχιστον µία φορά τον χρόνο το 5,1% και ποτέ το 32,2% – αυτό το τελευταίο είναι ίδιο και στα δύο φύλα.
Κατά τα άλλα, τα άτοµα ηλικίας από 16 έως και 34 ετών δήλωσε ότι πηγαίνει στον κινηµατογράφο τουλάχιστον µία φορά τον χρόνο σε ποσοστό 63,6%, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ποσοστό 50,7%, σε αθλητικές εκδηλώσεις σε ποσοστό 42,7% και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους µόλις το 21,3%. Οι λόγοι που δεν πηγαίνουν είναι κυρίως έλλειψη ενδιαφέροντος και ακολούθως έλλειψη οικονοµικής δυνατότητας ή µεγάλης απόστασης.
Καπνίζουν οι 2 στους 10
Παρά το γεγονός ότι πολλοί έχουν την αίσθηση πως οι νέοι στις µέρες µας είναι παχύσαρκοι επειδή τρώνε πρόχειρο φαγητό και δη άστατες ώρες, οι µετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ δεν αποδεικνύουν κάτι τέτοιο ή τουλάχιστον όχι σε τόσο µεγάλο βαθµό. Οι ερευνητές της Στατιστικής Υπηρεσίας κατέγραψαν τον δείκτη µάζας σώµατος αγοριών και κοριτσιών, που θεωρείται ως ο πιο αξιόπιστος δείκτης σωµατικού λίπους για τους περισσότερους ανθρώπους. Βάσει αυτού, ξεκινώντας από τις νεαρές γυναίκες το 76,7% έχει φυσιολογικό βάρος, το 15,4% είναι υπέρβαρες, το 5,1% ελλιποβαρείς και µόλις το 2,8% παχύσαρκες. Για τους νεαρούς άνδρες τα στοιχεία δεν είναι εξίσου ενθαρρυντικά. Το 57,3% έχει φυσιολογικό βάρος, το 36,2% είναι υπέρβαροι, το 1,3% ελλιποβαρείς και το 5,2% παχύσαρκοι.
Γενικώς πάντως για το 96,6% της πληθυσµιακής οµάδας µεταξύ 15 έως και 34 ετών η κατάσταση της υγείας είναι από καλή έως πολύ καλή, µε µόλις για το 2,2% να τη χαρακτηρίζει µέτρια, το 0,7% κακή και το 0,5% πολύ κακή. Σε αυτούς που δεν χαρακτηρίζουν καλή την υγεία τους είναι πολύ πιθανό να συγκαταλέγεται η συντριπτική πλειοψηφία των καπνιζόντων.
Σύµφωνα µε τις µετρήσεις, το 19,2% των νέων ηλικίας από 16 έως 29 ετών φουµάρει, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 32,5% για όσους βρίσκονται στην ηλικιακή οµάδα µεταξύ 30 και 34 ετών. Αναφορικά µε την κατανάλωση αλκοόλ, το 6,1% ηλικίας 16-29 ετών δηλώνει ότι πίνει, µε το ποσοστό να ανεβαίνει στο 10,3% για την ηλικία µεταξύ 30-34 ετών. Οσον αφορά τις διαταραχές, στην ηλικία µεταξύ 15 έως και 29 ετών το 3,7% έχει άγχος ή άλλες ψυχικές διαταραχές, το 3,3% άσθµα, το 1,6% κατάθλιψη, το 1,2% υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, το 0,6% υπέρταση και το 0,4% σακχαρώδη διαβήτη. Το παρήγορο είναι ότι οι περισσότεροι περπατούν καθηµερινά, µε τον µέσο όρο σε όλες τις ηλικιακές οµάδες των νέων να κινείται γύρω στο 88%.
«Μαγνήτης» το Facebook
Πανθοµολογουµένως η νέα γενιά είναι προσκολληµένη στις νέες τεχνολογίες και το ∆ιαδίκτυο, κάτι που αποτυπώνει και η ψυχρή γλώσσα των αριθµών. Στις ηλικίες από 16 έως και 29 ετών, το 92,6% χρησιµοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άπαντες έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ.
πό το κινητό τηλέφωνο σερφάρει το 87,7%, ενώ τις εφαρµογές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (όπως είναι για παράδειγµα η υποβολή της φορολογικής δήλωσης και η έκδοση ενός πιστοποιητικού ηλεκτρονικά) χρησιµοποιεί το 67,5%. Ακόµα λιγότεροι είναι όσοι αγοράζουν προϊόντα ή υπηρεσίες από e-shops αφού το ποσοστό πέφτει στο 42,4%. Ολα αυτά τα ποσοστά βέβαια αναµένεται να αυξάνονται χρόνο µε τον χρόνο. Ερωτηθέντες για τους λόγους για τους οποίους χρησιµοποιούν το ∆ιαδίκτυο, η συντριπτική πλειοψηφία (90,6%) αναφέρει ότι το κάνει για να µπει στα social media (κυρίως Facebook, Instagram και Twitter).
Το 82,5% σερφάρει για να βρει πληροφορίες, το 59,8% για να κάνει τηλεφωνήµατα και βιντεοκλήσεις (µέσω Skype, Facetime κ.λπ.), το 42% προκειµένου να αναζητήσει υπηρεσίες ταξιδιών (π.χ. αεροπορικά εισιτήρια) και καταλύµατα και το 36% προς αναζήτηση εργασίας ή αποστολή αιτήσεων.
Μιλούν αγγλικά και γερμανικά
Βέβαια οι περισσότεροι που σερφάρουν δεν µπαίνουν µονάχα σε ελληνόγλωσσες ιστοσελίδες, αφού γνωρίζουν να µιλούν αρκετά καλά και ξένες γλώσσες. Σύµφωνα µε τα στατιστικά στοιχεία, το 62,2% των παιδιών ηλικίας 20-24 ετών γνωρίζει µία ξένη γλώσσα, το 23,9% δύο γλώσσες και το 4,7% τρεις γλώσσες. Καµία δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το 9,2%.
Ποιες γλώσσες όµως γνωρίζουν; Οι περισσότεροι σε αυτές τις ηλικίες µιλούν και γράφουν καλά αγγλικά (474.400 νέοι) και ακολουθούν τα γερµανικά (83.300 νέοι), τα γαλλικά (35.000), τα ιταλικά (13.600) και τα ισπανικά (9.900), ενώ άλλοι 11.900 συνοµήλικοί τους γνωρίζουν κάποια διαφορετική
Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr