Κορονοϊός: Αγωνία ειδικών για τα κρούσματα των εορτών - Στο τραπέζι νέο lockdown
Tα στοιχεία δείχνουν ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται προ των πυλών και η απειλή του φαίνεται πως απομακρύνει τις σκέψεις για άνοιγμα των δραστηριοτήτων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Αυστηρό lockdown ζητούν πλέον όλο και περισσότεροι επιστήμονες, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται προ των πυλών και η απειλή του φαίνεται πως απομακρύνει τις σκέψεις για επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με το σύστημα click away και των κομμωτηρίων. Μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων βάζουν «φρένο» στο σχέδιο για άνοιγμα των δραστηριοτήτων, τονίζοντας μάλιστα ότι αποτελεί ρίσκο και το άνοιγμα των σχολείων, αν και δόθηκε το πράσινο φως για να λειτουργήσουν και στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας.
Αρνητικός στην απόφαση να ανοίξουν τα καταστήματα και τα σχολεία ήταν και ο και πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προειδοποιώντας για το τρίτο κύμα της πανδημίας: «Έγινε συζήτηση, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, ανήκω σε όσους μειοψήφησαν. Δεν συζητήσαμε το άνοιγμα των καταστημάτων. Δεν είχε συζητηθεί και η ορθή απόφαση της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των μέτρων. Όλα μαζί δεν γίνονται. Θα βρεθούμε μπροστά σε κάποια διλήμματα. Δεν είναι εφικτό να είναι ανοιχτά και τα σχολεία και τα καταστήματα και, παραδείγματος χάρη, οι ναοί, όταν βλέπουμε το τρένο να έρχεται πάνω μας» δήλωσε στο Mega.
Οι ειδικοί εμφανίζονται ανήσυχοι και σκεπτικοί και σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, το τρίτο κύμα ενδέχεται να εμφανιστεί στη χώρα μας από τον Φεβρουάριο και μετά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο όχι μόνο να παραταθούν τα μέτρα, αλλά να ληφθούν και νέα -ακόμα και αφινιδιαστικά, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Τις υγειονομικές αρχές προβλημάτισαν και οι χθεσινές εικόνες των Θεοφανείων, στις οποίες φάνηκαν πιστοί να συρρέουν σε εκκλησίες χωρίς να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, με τους λοιμωξιολόγους να δηλώνουν ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες θα φανεί το αποτέλεσμα των συνωστισμών στους ναούς.
Γεραπετρίτης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ακόμα και αιφνιδιαστικά
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, και μάλιστα αιφνιδιαστικά, άφησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3. «Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.
«Η κυβέρνηση θα κάνει εκείνο που πρέπει για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και η Εκκλησία θα πρέπει να διατηρήσει την καλή παράσταση που έχει απέναντι στο ποίμνιο», επισήμανε ακόμα ο κ. Γεραπετρίτης την επομένη των Θεοφανείων. Όπως υπογράμμισε, είμαστε στην ίδια πλευρά, όλοι μαζί πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση. Ο υπουργός σημείωσε ότι οι ρόλοι κράτους και εκκλησίας είναι πολύ διακριτοί, ενώ χαρακτήρισε παράδοξες ή αστείες τις αναφορές ότι ο πρωθυπουργός λαμβάνει αποφάσεις βασιζόμενος μόνο στις εισηγήσεις συνεργατών του.
Για το λιανικό εμπόριο σχολίασε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει με τον τρόπο της παράδοσης έκτος (click away), από την ερχόμενη Δεύτερα, ωστόσο αυτό θα το κρίνει η επιτροπή.
Μίνα Γκάγκα: Φοβόμαστε τι νούμερα θα δούμε τις επόμενες μέρες
Tην ανησυχία της για τα κρούσματα του κορονοϊού που πιθανότατα θα δούμε τις επόμενες μέρες μετά την κυκλοφορία των πολιτών τις γιορτές, εξέφρασε η διευθύντρια της πνευμονολογικής κλινικής στο «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» του OPEN TV. «Φοβόμαστε τι νούμερα θα δούμε τις επόμενες μέρες», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι σημαντικός ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε όλοι μας. Θα πρέπει να ανοίξουμε, αλλά τηρώντας του μέτρα προστασίας. Φοράμε μάσκα, προσέχουμε, δεν επαναπαυόμαστε», σημείωσε. Για το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε πως δεν είναι σωστό για τα παιδιά να τα κρατάμε στο σπίτι, τόσο για την ψυχολογία όσο και για την κοινωνικοποίησή τους, εξηγώντας πως αυτό θα πρέπει να γίνει αλλά με προσοχή.
Γώγος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown
«Ο καθένας πρέπει να παίρνει την ευθύνη του σε αυτή τη φάση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στις χθεσινές εικόνες στις εκκλησίες για τον εορτασμό των Θεοφανείων, σημειώντας ότι υπάρχουν περιοχές σε έξαρση, υπάρχουν κόκκινες ζώνες που εναλλάσσονται και που μπορεί ανα πάσα στιγμή να είναι σαν αναφλεγείς βόμβες που μπορεί να πυροδοτήσουν το σύστημα.
O καθηγητής εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σε ενδεχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια των εορτών υπήρξε αύξηση της κινητικότητας κατά 30%. Όπως είπε την Παρασκευή θα συνεδιάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση, ωστόσο αν διαπιστωθεί αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου είναι καλύτερα να παραμείνουν τα περιοριστικά μέτρα για μια ή δυο εβδομάδες ακόμη.
Ο κ. Γώγος τόνισε ότι ο φόβος και η ανησυχία υπάρχουν συνεχώς με τα δεδομένα που υπάρχουν στην χώρα μας, ενώ ήδη εμφανίστηκαν και κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος. «Βγαίνουμε από ένα lockdown και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε πως υπάρχει ενδεχόμενο της κατά ζώνης λειτουργίας του click away.
«Έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα»
«Έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα», τόνισε σε συνέντευξή του ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος. Ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ σημείωσε ότι είναι σίγουρος ότι η χώρα θα ζήσει πολύ χειρότερα περιστατικά με «αυτά τα μυαλά» που διαθέτουμε και τότε δεν θα μιλάμε για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά ολόκληρης της χώρας.
Για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καπραβέλος εξήγησε ότι δεν ευθύνεται μόνο η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, αλλά και μια σειρά διαφόρων δραστηριοτήτων όπως το εμπόριο και ο τουρισμός. Υπάρχει, ωστόσο διαφορά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου, υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος και αυτή είναι ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι περισσότερο πιεσμένο τώρα, καθώς η διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ είναι πια περιορισμένη. «Έχω μείνει χωρίς λόγια», δήλωσε ο κ. Καπραβέλος. «Δεν ξέρω πραγματικά τι άλλο μπορώ να προσθέσω για να βοηθήσω τους πολίτες και την πολιτεία, προκειμένου να αποφύγουμε την τραγωδία η οποία συνεχίζεται και τη βλέπουμε μπροστά μας», πρόσθεσε.
Σημείωσε επίσης ότι η εισαγγελία της πόλης τον κάλεσε για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες για την κατάσταση του Νοεμβρίου. «Σε μια από τις τότε μαύρες μέρες, είχα κάνει την επισήμανση ότι χάνονται και θα χαθούν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν κερδηθεί. Ύστερα από μια εβδομάδα με είχε καλέσει η εισαγγελία Θεσσαλονίκης με τρία ερωτήματα:
- 1ον τι δεν έγινε που θα μπορούσε να γίνει
- 2ον την χρονική περίοδο που έπρεπε να γίνει και
- 3ον ποιοι ευθύνονται για την όλη κατάσταση.
Βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση να πρέπει να εξηγήσω ότι για αυτό που έγινε τον Οκτώβριο, ευθύνεται το ότι δεν ελήφθησαν μέτρα. Και έτσι την πληρώσαμε με εκατόμβη θυμάτων και συνεχίζουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.
«Φοβάμαι μην γίνει Θεσσαλονίκη όλη η χώρα»
«Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα» δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης και επεσήμανε πως το να προστεθεί το τι έγινε χθες με την γιορτή των Θεοφανίων, σημαίνει πως σε εθνικό επίπεδο θα έχουμε αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη, που είναι πολλαπλάσιο.
«Εμείς οι επιστήμονες βλέπουμε τον ιό, παρόλο που που φυσικά δεν φαίνεται και βλέπουμε τις μεταδόσεις καθώς συμβαίνουν, όταν είδα τις εικόνες από τα Θεοφάνεια χθες με 6/12 με σόκαρε, γιατί καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις μεταδόσεις. Έβλεπα δηλαδή τους αριθμούς των κρουσμάτων, πως θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία».
«Δεν είναι θέμα πίστης είναι θέμα καθαρών επιστημονικών στοιχείων. Αυτό που έγινε ως γενικότερη δραστηριότητα με συνωστισμούς και συγχρόνως κάποιοι άνθρωποι να μοιράζονται ένα κουταλάκι σημαίνει ότι απορρίπτεται θεσμικά η επιστήμη», τόνισε αναφέροντας πως δεν θα μπει σε αναλύσεις επί αριθμού κρουσμάτων, αλλά θα πει κάτι πάρα πολύ απλό.
«Έγινε μια κίνηση από την κυβέρνηση η οποία ήταν πολύ σωστή, να ανακόψει οποιαδήποτε πιθανή μετάδοση η οποία μπορεί να υπήρχε για μια εβδομάδα προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία», υπογράμμισε κάνοντας λόγο για μια παραπάνω θυσία που ζητήθηκε από τον κόσμο προκειμένου να επιτευχθεί το παραπάνω και με τις χθεσινές εικόνες είναι, κατά αυτόν, εμφανές ότι αυτό είτε αυτό δεν θα συμβεί, είτε τα σχολεία θα κλείσουν και πάλι μετά από λίγο».
Πρόγνωση Μαρουσάκη για κακοκαιρία Alexandros: Πού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πλημμύρες – Νέο 112 για Δωδεκάνησα, Ανατολικό Αιγαίο
Παραίτηση Γενικού Διευθυντή από το ΥΠΕΞ, με αιχμές για τα ελληνοτουρκικά - Τι απαντάνε διπλωματικές πηγές
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Παραλύει χώρα - Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ, τα αιτήματα των εργαζόμενων
Σοκ για τη Λιόν: Προσωρινός υποβιβασμός στη League 2 και απαγόρευση μεταγραφών!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr