Την άμεση λειτουργία των δικαστηρίων ζητάει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στάθης Κουτσοχήνας, ζητά την επαναλειτουργία της Δικαιοσύνης με την παρουσία μέχρι 15 ατόμων ανά αίθουσα και την απόσυρση μόνο των πολυπρόσωπων δικών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Την άμεση λειτουργία των δικαστηρίων, με την τήρηση όλων των όρων που θέτει η εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία αλλά και των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, με την παρουσία μέχρι 15 ατόμων ανά αίθουσα και την απόσυρση μόνο των πολυπρόσωπων δικών, ζητάει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στάθης Κουτσοχήνας. Ο ίδιος, παράλληλα, εκφράζει κραυγή αγωνίας για τους συναδέλφους του, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, έχουν εξαντληθεί οικονομικά, μια και η Δικαιοσύνη ουσιαστικά δε λειτουργεί εδώ και περισσότερο από δέκα μήνες, από τις 13 Μαρτίου 2020.
Κατά τον κ. Κουτσοχήνα, το αποτέλεσμα της μη εκδίκασης της συντριπτικής πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι να φορτώνονται περισσότερο τα πινάκια, να συσσωρεύονται υποθέσεις στην ήδη πολύ επιβαρυμένη Δικαιοσύνη και τελικά να χάνονται κάποιες από αυτές.
«Είναι απογοητευτικό ότι η λειτουργία της Δικαιοσύνης απουσιάζει από τις προτεραιότητές μας. Θα έπρεπε να είναι πρωταρχικό μέλημα σε κάθε συζήτηση, όπως είναι και καλώς είναι η λειτουργία των σχολείων. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα, το λιανεμπόριο, οι εκκλησίες, τα κομμωτήρια, να συζητείται το άνοιγμα της εστίασης και των χιονοδρομικών κέντρων και να λείπει ακόμα και από την κουβέντα το άνοιγμα των δικαστηρίων. Δεν έχω τίποτα με τα χιονοδρομικά κέντρα, σέβομαι απόλυτα και τις δικές τους ανάγκες, αλλά δε γίνεται να τοποθετηθεί το σκι ψηλότερα από τη λειτουργία των δικαστηρίων», τονίζει ο κ. Κουτσοχήνας.
Κατά τον ίδιο μείζον είναι και το ζήτημα της επιβίωσης των δικηγόρων, οι οποίοι δεν έχουν στηριχθεί παρά ελάχιστα στην εποχή της πανδημίας από την Πολιτεία. «Διεκδικούμε από την Πολιτεία οικονομική στήριξη, συστηματικά, από την αρχή της πανδημίας, χωρίς ουσιαστική ανταπόκριση. Δεν έχουμε λάβει αντίστοιχη με άλλους πληττόμενους κλάδους ενίσχυση, τη στιγμή που και τώρα, που όπως διαφαίνεται οι συνθήκες παρέχουν τη δυνατότητα να εργαστούμε, αυτό δε μας επιτρέπεται. Οι δικηγόροι δε θέλουμε να ζούμε από επιδόματα. Θέλουμε να ζούμε από τη δουλειά μας», σημειώνει ο κ. Κουτσοχήνας.
Κίνδυνος για το κράτος δικαίου
Κατά τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η μη λειτουργία των δικαστηρίων αποτελεί κίνδυνο για το κράτος δικαίου και προκαλεί στους πολίτες μία ανασφάλεια δικαίου. «Κάθε Σαββατοκύριακο οι συνάδελφοί μου αναμένουν τη νέα ΚΥΑ, για να μάθουμε, αν τη Δευτέρα θα δικάσουμε. Οι ίδιες υποθέσεις σε άλλα δικαστήρια δικάζονται και σε άλλα όχι», λέει ο κ. Κουτσοχήνας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ίδιος, μη λειτουργία των δικαστηρίων σημαίνει ότι:
- Δε συζητούνται υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων που από τη φύση τους είναι όλες απαραίτητες
- Δε δικάζονται ποινικές υποθέσεις με κρατούμενους, τη στιγμή που αυτοί ελπίζουν σε μία μειωμένη ποινή σε δεύτερο βαθμό που μπορεί να οδηγήσει στην αποφυλάκισή τους
- Δε δικάζονται οικογενειακές υποθέσεις που είναι όλες εξαιρετικά ευαίσθητες (επιμέλεια – επικοινωνία με τέκνα, διατροφές, διαζύγια)
- Δε δικάζονται εργατικές αγωγές με αποτέλεσμα ένας εργάτης να μην μπορεί να διεκδικήσει τους μισθούς του
- Δε διεξάγονται διοικητικές δίκες
Υποθηκοφυλακεία - κτηματολόγια
Όπως υποστηρίζει ακόμα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι το καθεστώς λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων, για τα οποία η έκτακτη νομοθεσία προβλέπει ότι λειτουργούν μερικώς, μόνο για τις κατεπείγουσες περιπτώσεις.
«Ο περιορισμός στη λειτουργία υποθηκοφυλακείων και κτηματολογίων, η υποστελέχωσή τους και η θεσμοθέτηση αδειών ειδικού σκοπού του προσωπικού τους δημιουργούν μία κατάσταση που προκαλεί ασφυξία στις υπηρεσίες και ανασφάλεια στις συναλλαγές. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει η δυνατότητα καταχώρησης πράξεων και τα ραντεβού που κλείνονται δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση. Είναι κλεισμένα ήδη για όλο τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τους συναλλασσόμενους. Με απλά λόγια ένας αγοραστής κινδυνεύει μέχρι την καταχώριση της πράξης του να εγγραφεί κάποιο βάρος στο ακίνητο ή αυτό να μεταβιβαστεί και πάλι. Είναι προφανές ότι έτσι δεν μπορούν να προχωρήσουν συναλλαγές και χάνονται επενδύσεις», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr