Κορονοϊός - Δημόπουλος: Επικίνδυνοι μήνες Φεβρουάριος, Μάρτιος - Αν χρειαστεί, νέα μέτρα
Οι ειδικοί, ο ένας μετά τον άλλο, δεν αποκλείουν τη λήψη νέων μέτρων, καθώς το ιικό φορτίο και οι μεταλλάξεις του κορονοϊού τούς ανησυχούν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στην ετοιμότητα της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό του υπουργείου Υγείας, να εισηγηθούν νέα μέτρα εφόσον χρειαστεί, αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, τονίζοντας πως ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος είναι οι πιο επικίνδυνοι μήνες, καθώς παραδοσιακά στη χώρα μας αυτή την περίοδο είναι σε έξαρση η γρίπη.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε: «Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα ληφθούν νέα μέτρα», ωστόσο δήλωσε πως τα δεδομένα, μετά και χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων τα οποία ανήλθαν σε 843, πρέπει να αναλυθούν σε βάθος 5 - 7 ημερών. «Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα σε βάθος 5 - 7 ημερών. Αν διαπιστωθεί ότι έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των κρουσμάτων, θα υπάρχουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα, πριν δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ», υπογράμμισε.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ έδωσε έμφαση στη σημασία του εμβολιασμού, τονίζοντας ότι μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να έχει εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός. Σύμφωνα με τον ίδιο, για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων ευθύνονται δύο παράγοντες. «Πρώτον οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες υπερεκτίμησαν ή έδωσαν φουσκωμένα στοιχεία για τη δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης εμβολίων και το δεύτερο είναι ότι παράλληλα υπήρξαν κι εξαγωγές σε τρίτες χώρες... Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να υπάρχει μια αλυσίδα παραγωγής και συνεργασίας εργοστασίων και φαρμακευτικών εταιρειών, πχ. η μια εταιρεία να φτιάχνει την πρώτη ύλη, η άλλη να φτιάχνει τα διαλύματα, η άλλη τα μπουκαλάκια, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μαζικής παραγωγής εμβολίων. Αν δεν έχουμε έναν καθολικό εμβολιασμό και μείνουν πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου ή τρίτου κόσμου εκτός μαζικού εμβολιασμού, θα είναι δώρον άδωρον», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σαρηγιάννης: Το λιανεμπόριο «κοκκινίζει» την Αττική
Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαηγιάννης, σημείωσε πως πως «τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού αλλάζουν τα πράγματα στον χάρτη». Παράλληλα, ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, λέγοντας πως «κοκκινίζει», ενώ ανέφερε πως για την εν λόγω εξέλιξη ευθύνεται και το άνοιγμα των καταστημάτων στο λιανεμπόριο.
Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως, βάσει των προγνωστικών του μοντέλων, τέλη Φεβρουαρίου θα βρισκόμαστε περίπου στα 1.670 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως, ενώ τόνισε πως υπάρχει η πιθανότητα μέσα Μαρτίου να χρειαστούν «σκληρά μέτρα». «Χρειάζεται πολύ καλύτερη επιτήρηση... Πρώτα θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης.
«Η Αττική κοκκινίζει σιγά σιγά. Αυτό οφείλεται και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου», σημείωσε ο καθηγητής αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, τονίζοντας πως «η κινητικότητα αυξήθηκε 10% - 20%». Παράλληλα, δήλωσε πως η αύξηση αυτής της κινητικότητας τον ανησυχεί «περισσότερο από τις ουρές έξω από τα καταστήματα». Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης επανέλαβε πως θα πρέπει στα Μέσα Μεταφοράς να μπει ένα σύστημα καθαρισμού του αέρα.
Γώγος: Στην κόψη του ξυραφιού - Υπό αίρεση το άνοιγμα Γυμνασίων, Λυκείων
Το άνοιγμα σχολείων είναι υπό αίρεση καθώς, παρότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, δεν αποκλείεται να αλλάξει εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινωθούν, εξήγησε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. Ο ίδιος επισήμανε ότι η κατάσταση είναι στην κόψη του ξυραφιού, καθώς ο κορονοϊός είναι εδώ και το ιικό φορτίο παραμένει.
Ο καθηγητής στάθηκε ιδιαίτερα στα αυξημένα κρούσματα στην Αττική και τόνισε ότι εάν προκύψει πρόβλημα τότε αυτό θα είναι μεγάλο. «Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε τα μάτια ανοιχτά», υπογράμμισε. «Όπως ξέρετε ο ιός είναι εδώ, υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο γενικά στη χώρα μας. Χθες, Τρίτη, είχαμε λίγες παραπάνω εισαγωγές, εξακολουθούμε να έχουμε 1.500 νοσηλευόμενους» παρατήρησε. «Τα πράγματα δεν έχουν τελειώσει» συμπλήρωσε. Όσον αφορά την Αττική ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι «είμαστε στην κόψη του ξυραφιού καθώς έχουμε στο αστικό κέντρο της χώρας μια ροή κρουσμάτων που είναι το 50% όσων εμφανίζονται σε όλη τη χώρα».
Στενός συνεργάτης του Σαμαρά «σκιαγραφεί» τα όσα έγιναν: Το ενδεχόμενο για νέο κόμμα, ο Γεραπετρίτης και η woke ατζέντα
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον Άρειο Πάγο για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
Έρχεται κακοκαιρία τύπου «Π»: Ποιες περιοχές θα επηρεάσει - Η πρόγνωση Μαρουσάκη
«Δεν κατάφερα στη ζωή μου να κάνω παιδιά»: Η συγκίνηση της Έλενας Παπαρίζου προς διαγωνιζόμενο που της έκανε έκπληξη στη σκηνή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr