Καθηγητής ΑΠΘ για Αττική: Ανοιχτά σχολεία με μέτρα, καταστροφή το κλείσιμο για τα καταστήματα
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμοξιολογίας και διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής, υποστηρίζει ότι στην Αττική πρέπει να ακολουθήσουμε αυστηρά μέτρα στη λειτουργία των σχολείων, στις επισκέψεις των πολιτών στην αγορά και βέβαια στη λήψη των ατομικών μέτρων προστασίας, με αντίστοιχη αυστηρή επιτήρηση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Την άποψή του ότι θα αποτελέσει καταστροφή το νέο ενδεχόμενο κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων στην Αττική και ότι η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα πρέπει να ανοίξει από την 1η Φεβρουαρίου, παραθέτει στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμοξιολογίας και διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής. Όπως υποστηρίζει, αυτό που χρειάζεται, προκειμένου να μην ξεφύγει το επιδημιολογικό φορτίο και ζήσουμε και στο Λεκανοπέδιο τις θλιβερές μέρες του Νοεμβρίου που αντιμετώπισε η Θεσσαλονίκη και η υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, είναι να ακολουθήσουμε αυστηρά μέτρα στη λειτουργία των σχολείων, στις επισκέψεις των πολιτών στην αγορά και βέβαια στη λήψη των ατομικών μέτρων προστασίας, με αντίστοιχη αυστηρή επιτήρηση από τους αρμόδιους κρατικούς μηχανισμούς σε ό,τι αφορά την εφαρμογή τους.
Ειδικότερα και αναφορικά με το λιανεμπόριο, ο κ. Κιουμής αναφέρει στο ethnos.gr ότι το πρόβλημα δεν είναι η λειτουργία των καταστημάτων, αλλά η δημιουργία φαινομένων συνωστισμού κυρίως στα κεντρικά σημεία. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει την αυστηροποίηση της ηλεκτρονικής αδειοδότησης των επισκέψεων των πολιτών στην αγορά και την ταυτόχρονη αυστηρή επιτήρηση της εφαρμογής της, ώστε να μην αισθάνονται οι πολίτες ότι υπάρχει μία χαλαρότητα, με αποτέλεσμα να μπορούν να… «ξεχειλώσουν» τα επιτρεπόμενα όρια.
«Ένα νέο κλείσιμο των καταστημάτων θα ήταν καταστροφή. Δεν υπάρχει πιο ψευδές δίλημμα από το οικονομία ή υγεία. Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία χωρίς υγεία και υγεία χωρίς οικονομία. Εκείνο που χρειάζεται είναι αυστηροποίηση της ηλεκτρονικής αδειοδότησης των επισκέψεων των πολιτών στην αγορά. Να αποφύγουμε τα κόλπα με τα sms και ο πολίτης να κάνει στοχευμένα, αυτό που θέλει να κάνει. Δεν ξέρω, αν το δίωρο είναι σωστό και αν επαρκεί χρονικά για να προλαβαίνουν οι πολίτες. Θα μπορούσε να ήταν και τρίωρο, ωστόσο, το βασικό είναι να υπάρχει αυστηρή επιτήρηση στην εφαρμογή του και κυρίως στο κέντρο», τονίζει ο κ. Κιουμής.
Ο καθηγητής υπογραμμίζει ακόμα ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφύγουμε ένα νέο γενικευμένο lockdown και θέτει θέμα κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών. «Πρέπει να αποφύγουμε ένα νέο γενικευμένο και αυστηρό lockdown, διότι αυτά δημιουργούν συσσωρευμένη πίεση στους πολίτες. Όταν απελευθερώσεις τον κόσμο, θα βγει μαζικά. Θα κάνει… μπαμ και θα λειτουργήσει όπως ο φελλός της σαμπάνιας. Ζητώ μία επίκληση της κοινής λογικής. Δε χρειάζεται να πηγαίνουμε όλοι μαζί στην αγορά. Μπορούμε να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας και να αφήσουμε το περιθώριο και στους άλλους να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες. Αυτή είναι η έννοια της αλληλεγγύης», υποστηρίζει ο κ. Κιουμής.
«Ανοιχτά σχολεία με μέτρα»
Κατά τον καθηγητή Πνευμονολογίας – Λοιμοξιολογίας του ΑΠΘ, οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα πρέπει να γυρίσουν στα θρανία τους, με την προϋπόθεση ότι Γυμνάσια και Λύκεια θα πρέπει να λειτουργήσουν με μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού, ώστε να προστατευθούν και οι καθηγητές.
«Μπορεί να μην πάνε στο σχολείο οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων, όμως, όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται στους δρόμους και σε παρέες. Αυτό το βλέπουμε όλοι. Στα σχολεία μπορεί να γίνει έλεγχος, έξω πώς θα γίνει; Το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων δε θα κάνει τη διαφορά στο επιδημιολογικό φορτίο, αρκεί να λειτουργήσουν με μέτρα, όπως είναι το αραίωμα του ωραρίου και μέσα στις τάξεις, με την αυστηρή τήρηση και των ατομικών μέτρων προστασίας, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός», λέει ο κ. Κιουμής.
«Δε χρειάζεται πανικός για την Αττική»
Όπως αναφέρει ακόμα ο ίδιος, οι κυριότεροι δείκτες σε μία πανδημία, δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, αφού αυτός σχετίζεται άμεσα με την ποσότητα των δειγματοληψιών, αλλά ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, των νεκρών και των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία.
«Αν αυξήσεις τα τεστ, εντοπίζεις περισσότερα κρούσματα αλλά στην ουσία αυτά που ήδη προϋπήρχανε. Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ο σημαντικότερος δείκτης, αλλά αυτός των θανάτων, των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες. Για τον αριθμό των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες στην Αττική, δεν έχω πολύ καλή εικόνα, ωστόσο, αυτοί των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και των νεκρών δε φαίνεται να είναι μεγάλοι. Άρα στην Αττική, που ως περιοχή έχει τεράστιο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό κόστος, πρέπει να ληφθούν τα μέτρα που προανέφερα, αλλά δε χρειάζεται πανικός. Όλα έχουν να κάνουν με την κοινωνική μας συμπεριφορά. Ο έλεγχος αυτής είναι το ένα βήμα πιο μπροστά, αφού οι παραβάσεις στην κοινωνική μας συμπεριφορά, θα φέρουν και αύξηση των σημαντικών δεικτών της πανδημίας. Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να αποτελέσει ένα μεγάλο δίδαγμα. Αν δε γίνει δίδαγμα, θα το πληρώσουμε ακριβά», τονίζει ο κ. Κιουμής.
Σοκαριστικά βίντεο πριν και μετά τη συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν: Οι προσπάθειες απεγκλωβισμού από την καμπίνα – 38 οι νεκροί
Σαλαμίνα: Πέθανε μετά από χρήση ναρκωτικών και τον πέταξαν σε δάσος – Τρεις συλλήψεις
Ξέσπασαν όλοι σε χειροκροτήματα: Στα επείγοντα Χανίων έσωσαν μαχαιρωμένο νεαρό από βέβαιο θάνατο
Η NASA εύχεται «χρόνια πολλά» με ένα μοναδικό χριστουγεννιάτικο δέντρο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr