Μπροστάρης το Πάντειο για να σπάσει και θεσμικά η σιωπή στα πανεπιστήμια
Πάντειο και ΑΠΘ οδηγούν τις εξελίξεις για να «σπάσει» η σιωπή και να ανοίξουν τα στόματα στα πανεπιστήμια της χώρας. Μιλούν στο ethnos.gr οι καθηγήτριες του Παντείου και του ΑΠΘ Μαρία Καραμεσίνη και Δήμητρα Κογκίδου αντίστοιχα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Φως σε μια σκοτεινή πλευρά του ελληνικού ακαδημαϊκού χώρου-αυτή της παρεκλίνουσας συμπεριφοράς καθηγητών-επιχειρεί να ρίξει το Πάντειο πανεπιστήμιο μετά και τις διαστάσεις που πήρε η δημόσια καταγγελία της ολυμπιονίκης Σοφίας Μπεκατώρου για το βιασμό της από μεγαλοπαράγοντα του αθλητισμού. Η πρωτοβουλία της προκάλεσε βροχή δημόσιων καταγγελιών από επώνυμες και μη γυναίκες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αθλητισμού, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, της τέχνης κλπ. και από πολλές (πρώην) φοιτήτριες που δημοσιοποίησαν παρενοχλητικές συμπεριφορές από καθηγητές πανεπιστημίου.
Το Πάντειο-από το οποίο τυγχάνει να είναι και απόφοιτος η Σοφία Μπεκατώρου- έκανε το πρώτο βήμα και έγινε από τέλη Ιανουαρίου το πρώτο πανεπιστήμιο στην χώρα που δέχεται συντεταγμένα και μέσω της νεοσύστατης Επιτροπής Ισότητας των Φύλων καταγγελίες από φοιτητές, καθώς και από μέλη του διδακτικού, ερευνητικού, επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού του πανεπιστημίου για παρενοχλητική συμπεριφορά. Παρέχει, παράλληλα, υπηρεσίες διαμεσολάβησης στα μέλη του και συνδράμει τα θύματα. Οι λειτουργίες της επιτροπής αποτυπώνονται για πρώτη φορά στον εσωτερικό κανονισμό του πανεπιστημίου, εφαρμόζοντας το νόμο Γαβρόγλου (4589/2019) που προέβλεπε τη σύσταση Επιτροπών Ισότητας των Φύλων σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας.
Διαβάστε επίσης: Κατέθεσε για τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ο πρύτανης του ΑΠΘ
«Έχουν ακουστεί κατά καιρούς φαινόμενα παρενόχλησης και στο Πάντειο, όπως και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια»
Μέχρι στιγμής η όποια βοήθεια στα θύματα στο Πάντειο στηρίζεται σε ατομικές πρωτοβουλίες της ακαδημαϊκής κοινότητας σύμφωνα με την Μαρία Καραμεσίνη, Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Παντείου Πανεπιστημίου και καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και της Κοινωνικής Πολιτικής. «Έχουν ακουστεί κατά καιρούς φαινόμενα παρενόχλησης και στο Πάντειο, όπως και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια. Όταν όμως δεν υπάρχει μια υπηρεσία να ‘σκαλίσει’ κάτι, αυτά μένουν σε επίπεδο φημών ή ανώνυμων καταγγελιών που δεν υπάρχει δυνατότητα να διερευνηθούν. Από την στιγμή που θα υπάρξει ένα πλαίσιο υποδοχής καταγγελιών και όργανα που θα εξετάζουν αυτές τις καταγγελίες, τότε τα πράγματα θα παίρνουν το δρόμο τους. Ενώ συγκροτηθήκαμε ως Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Παντείου Πανεπιστημίου μόλις πριν δύο μήνες, μετά τη σωρεία καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης από πρώην φοιτήτριες του ΑΠΘ κρίναμε ότι έπρεπε αμέσως να αναλάβουμε δημόσια τις ευθύνες μας.
Εσωτερικός μηχανισμός θα προσδιορίζει τον τρόπο καταγγελίας της σεξουαλικής παρενόχλησης και θα προβλέπει κυρώσεις
Στηριζόμαστε στις αρμοδιότητες που δίνει στην Επιτροπή ο νόμος και θέλουμε να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στην πανεπιστημιακή κοινότητα ώστε να γίνονται επώνυμες καταγγελίες από θύματα παρενόχλησης. Ταυτόχρονα επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε και να εισηγηθούμε σύντομα στη Σύγκλητο έναν εσωτερικό μηχανισμό που αφενός θα προσδιορίζει τον τρόπο καταγγελίας της σεξουαλικής παρενόχλησης ώστε να διευκολύνεται και να εξελίσσεται ομαλά η προβλεπόμενη από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο διαδικασία, αφετέρου θα προβλέπει κυρώσεις σε εργασιακό και ακαδημαϊκό επίπεδο, που θα ενσωματωθούν στον κανονισμό πειθαρχικής διαδικασίας του πανεπιστημίου» δήλωσε στο ethnos.gr η κ. Καραμεσίνη.
Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του εσωτερικού μηχανισμού, να δημιουργηθούν οι διαδικασίες διαλεύκανσης των καταγγελιών και να προβλεφθούν οι «καμπάνες», η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Παντείου Πανεπιστημίου θα αντιμετωπίζει όλα τα περιστατικά εκ των ενόντων, αξιοποιώντας το νομικό πλαίσιο και κινητοποιώντας όλους τους ανθρώπινους πόρους εντός και εκτός του πανεπιστημίου, καθώς και τα όργανα του Ιδρύματος, για να μπορέσει να υποστηρίξει τα μέλη της κοινότητας που πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης.
Ιδρύουν νέα δομή στο ΑΠΘ
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και από το ΑΠΘ όπου τον προηγούμενο μήνα κατατέθηκαν από τον ίδιο τον πρύτανη Νίκο Παπαϊωάννου δύο αναφορές για σεξουαλική παρενόχληση στον Εισαγγελέα. Παράλληλα, οι πρυτανικές αρχές κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων αποφάσισαν την ίδρυση δομής η οποία θα διαχειρίζεται όλα τα περιστατικά έμφυλης παρενόχλησης και διακριτικής μεταχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό οι πρυτανικές αρχές θα κινήσουν όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται σε θεσμικό επίπεδο για την ίδρυσή της.
Όπως αποφασίστηκε θα δημιουργηθεί μια ειδική υπηρεσία ενταγμένη στο Γραφείο Ισότητας των Φύλων. Σε αυτή θα ενταχθούν και τα προγράμματα ευαισθητοποίησης αλλά κυρίως η θέσπιση των διαδικασιών αναφοράς και των κυρώσεων στις περιπτώσεις που συμβαίνουν αυτά και υποστήριξης των θυμάτων. Θα καλύπτει όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (φοιτητές, φοιτήτριες, προσωπικό όλων των κατηγοριών) και όλους τους χώρους των δραστηριοτήτων.
«Μας ενδιαφέρει στα ΑΕΙ να έχουμε μέτρα γιατί σίγουρα υπάρχουν και δω περιστατικά έμφυλης παρενόχλησης και διακριτικής μεταχείρισης. Τα περισσότερα δεν καταγγέλλονται και δεν δημοσιοποιούνται όπως συμβαίνει στους περισσότερους χώρους. Το θέμα δεν είναι μόνο να έχουμε ένα περιβάλλον με ισότητα και αξιοπρέπεια κλπ. Αλλά μας ενδιαφέρει να καταπολεμήσουμε και την ανισότητα και τις διακρίσεις όχι μόνο εξαιτίας του φύλου αλλά και του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας και έκφρασης φύλου προφανώς σε συνδυασμό με άλλα χαρακτηριστικά» δήλωσε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Δήμητρα Κογκίδου. Σύμφωνα με την ίδια, η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και όλων των μορφών βίας και διακριτικής μεταχείρισης θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην αξιολόγηση των ΑΕΙ κατά τη διάρκεια της πιστοποίησής τους.
Διαβάστε επίσης: ΑΠΘ: Η πρώτη πανευρωπαϊκή υπηρεσία καταγγελιών για παρενόχληση αθλητών
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr