«Δάσκαλε που δίδασκες...» - Η αντίδραση Θεοδωρίδου για τα κρούσματα στην Πάτρα
Τι σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου για τα κρούσματα στο ίδρυμα «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ως «δυσάρεστη έκπληξη» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου την περίπτωση της διασποράς κρουσμάτων κορονοϊού στο νοσηλευτικό ίδρυμα «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία το κορονοϊού στη χώρα μας.
Κυρίως τα κρούσματα αφορούν σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου που ήταν ανεμβολίαστο. «Το ποσοστό του εμβολιασμού σε αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα ήταν εξαιρετικά χαμηλό. Είτε από αμέλεια είτε από δυσπιστία είτε από κόπωση αμέλησαν οι νοσηλεύτριες και οι γιατροί να εμβολιαστούν», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, πως «η παροιμία "δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις" δεν έχει περιθώρια, δεν έχει τόπο να σταθεί». Στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού θα πρέπει όλοι να επωφεληθούμε από το δώρο της επιστήμης, το εμβόλιο, υπογράμμισε.
Αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στις μεταλλάξεις
Για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως «η προστασία (σ.σ. που παρέχουν τα εμβόλια) δεν είναι μόνο από τα εξουδετερωτικά αντισώματα. Όλοι οι λοιμωξιολόγοι ξέρουν ότι ένα άτομο προστατεύεται από την ιλαρά, λ.χ., μέσω κυτταρικής ανοσίας», έχοντας εμβολιαστεί για ιλαρά». «Επομένως, είναι υπερβολή να θεωρούμε ότι μένουμε "ανοχύρωτοι" όταν διαβάζουμε ότι είναι μειωμένος ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων» που παράγουν τα εμβόλια έναντι των νέων στελεχών.
Σύμφωνα με την ίδια, τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται κατά της Covid-19 παρέχουν ισχυρή και ευρεία προστασία, κατά τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τόνισε, και κάλεσε να «να μη δημιουργείται πανικός».
Σε ερώτηση για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάξεις η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε: «Δεν νομίζω ότι είναι περίοδος για να κάνουμε σενάρια μεταβολές εμβολίων γιατί είναι σαν να δεχόμαστε ότι αυτά που έχουμε δεν είναι αποτελεσματικά -και αυτό χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση-. Αυτό δεν συμβαίνει, έχουμε πολύ καλά εμβόλια που μας προστατεύουν από τις μεταλλάξεις. Μόνο άμα σημειωθεί μια φοβερή μεταβολή στον ιό μπορεί ένα εμβόλιο να θεωρηθεί μη αποτελεσματικό.
Μάλιστα έκανε και συγκεκριμένες αναφορές για τις μεταλλάξεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Βραζιλίας: «Εκείνο που είναι γνωστό είναι ότι η βρετανική μετάλλαξη χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα -όχι από βαρύτητα- αλλά η μεταδοτικότητα είναι αρκετή για να επιβαρύνει το σύστημα Υγείας», σημείωσε. Για το βραζιλιάνικο στέλεχος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούμε ακόμα να ξέρουμε εάν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά ενώ υπογράμμισε ότι ακόμα δεν έχει έρθει στην Ελλάδα.
Για το ενδεχόμενο μίας τρίτης δόσης εμβολίου, που θα καλύπτει τις μεταλλάξεις σημείωσε: «Νομίζω με τη δεύτερη δόση με αυτά τα εμβόλια που έχουμε, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε πόση προστασία προσφέρουν, ο βασικός εμβολιασμός είναι καλυμμένος. Εάν επομένως χρειαστεί μια τρίτη δόση θα είναι αν διαπιστωθεί ότι φθίνει η ανοσία και χρειάζεται ένας ετήσιος επανεμβολιασμός».
Διοικητές Νοσοκομείων: Μπάχαλο με τον νόμο Κεραμέως και τη μοριοδότηση των υποψηφίων - Τα λάθη
ΣΥΡΙΖΑ: Στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου - Τα φαβορί, οι τάσεις και οι στόχοι των υποψηφίων
Χάρτης της ΕΕ με το Αιγαίο ξεσηκώνει... εθνικιστικές «φουρτούνες» στην Τουρκία
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ – Ποιοι συμμετέχουν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr