Κορονοϊός - Σαρηγιάννης: Επιβεβλημένο το lockdown στην Αττική για καλό Πάσχα
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλά στο ethnos.gr για τα στοιχεία που οδήγησαν στην απόφαση για νέο lockdown στην Αττική🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι τέτοιοι που δικαιολογούν το μέτρο του ολικού lockdown στην Αττική, δηλώνει στο ethnos.gr ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και επισημαίνει ότι η «κατάσταση θα ξέφευγε 100%» αν δεν λάμβανε η κυβέρνηση την απόφαση για νέα μέτρα με καθολική καραντίνα μετά την αύξηση των κρουσμάτων από τον κορονοϊό. Μάλιστα, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι ένα μέτρο που θα έπρεπε να έχει ληφθεί είναι να αυξηθεί η τηλεργασία.
Στο ερώτημα για το εάν το lockdown έως τις 28 Φεβρουαρίου είναι αρκετός χρόνος για να μειωθούν τα κρούσματα κορονοϊού, ο ίδιος απάντησε: «Είναι επαρκής ο χρόνος αν τα εφαρμόσουμε τα μέτρα, για να πετύχουμε αποσυμπίεση της διασποράς και στα νοσοκομεία μας στην Αττική… Μετά, θα πρέπει να συνεχίζουμε να διαχειριζόμαστε την πανδημία του κορονοϊού, αλλά τότε θα είμαστε σε καλύτερες συνθήκες… Αν θέλουμε ένα κάποιου είδους καλό Πάσχα». Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης, με το τωρινό lockdown μπορεί κανείς να διαχειριστεί την κατάσταση, ακόμα και χωρίς ένα είδος “ακορντεόν” αργότερα».
Διαβάστε επίσης: Lockdown στην Αττική: Φόβοι για εγκλεισμό 3 μηνών - Τι δείχνουν τα νούμερα της καραντίνας
Έκθεση σε Μητσοτάκη και Τσιόδρα
Όπως εξηγεί ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μόλις 4 ημέρες πριν από την απόφαση για το νέο lockdown στην Αττική, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, «είχαμε στείλει μια έκθεση στον πρωθυπουργό, στον Σωτήρη Τσιόδρα και στο υπουργείο Υγείας, λέγοντας ποια θα είναι η εξέλιξη με βάση το μοντέλο μας και με βάση τα μέτρα που ήταν ήδη σε ισχύ και η εξέλιξη δεν ήταν καλή». Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι «κάναμε και κάποιες προτάσεις για μέτρα ώστε να καλυτερεύσει η κατάσταση και εκεί είχαμε αναλύσει το lockdown στην Αττική για 2 ή για 3 εβδομάδες. Στη Θεσσαλονίκη είδαμε ότι δεν χρειάζεται να γίνει lockdown αλλά να ληφθούν μέτρα ώστε να αυξηθεί η τηλεργασία».
Διαβάστε επίσης: Lockdown: Τι ισχύει για μετακινήσεις, καταστήματα, σχολεία - Ολα τα νέα μέτρα σε Αττική
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, την Παρασκευή η κατάσταση μπορεί να ήταν ανησυχητική αλλά δεν είχε ακόμη φανεί η επιβάρυνση στις ΜΕΘ και η αύξηση των διασωληνωμένων. «Είδαμε σε δυο τρεις μέρες ότι αυτό συμβαίνει στην πράξη», σημειώνει καθώς «τα δεδομένα ήταν αυτά που λέγαμε με βάση το μοντέλο μας. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουμε την εμπειρία του τι θα συμβεί αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα, οδήγησε στο να παρθεί προληπτικά το μέτρο του σκληρού lockdown, ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση».
Χωρίς lockdown στην Αττική θα ξέφευγε η κατάσταση 100%
Η κατάσταση αν δεν εφαρμοζόταν καθολικό lockdown στην Αττική θα ξέφευγε 100%, σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Ο πρώτος δείκτης που θα χτυπούσε βαθύ κόκκινο είναι οι κλίνες ΜΕΘ, εξηγεί ο ίδιος, καθώς η ανάγκη για διασωλήνωση και η διαθεσιμότητα των κλινών, θα είχε καλυφθεί σε διάστημα εβδομάδων. Δηλαδή «στις αρχές του Μάρτη θα είχαμε πρόβλημα στην Αττική και πανελλαδικά στις 21 Μαρτίου θα είχαν μπλοκάρει οι ΜΕΘ».
«Θεωρώ ότι το σοφότερο ήταν το lockdown να έχει διάρκεια τριών εβδομάδων, γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική θα κατέβει στα 100 και όχι στα 200 που θα ήταν στις δύο εβδομάδες. Ταυτόχρονα θα δώσει χρόνο για να διαχειριστούμε μια αύξηση αργότερα, η οποία όμως θα είναι πολύ πιο αργή και να φτάσει σε επίπεδα κορύφωσης χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε άλλα μέτρα», σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης και φέρνει ως παράδειγμα: «Αν συνεχίσει να εφαρμόζεται η τηλεργασία και μετά το lockdown ή αν υπάρχουν συσκευές απολύμανσης του αέρα στα λεωφορεία και τα μετρό, τότε θα μπορούμε να διαχειριστούμε πολύ καλύτερα την κατάσταση».
Μεταλλάξεις: Ο βασικός λόγος της απόφασης για lockdown στην Αττική
Όσον αφορά στις μεταλλάξεις, τόνισε ότι είναι ο βασικός λόγος που ελήφθη η απόφαση για καθολικό lockdown στην Αττική. «Οι μεταλλάξεις έχουν αυξητική πορεία αλλά όχι τόσο μεγάλη ανά ημέρα. Αυτό όμως συμβαίνει γιατί είμαστε ακόμη στην αρχή της διασποράς και αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να την καταπνίξεις. Αν αυξανόταν το ιικό φορτίο, η κατάσταση θα ήταν ανεξέλεγκτη και στις αρχές Απρίλη θα ήταν το κυρίαρχο στέλεχος το βρετανικό. Αυτό θα ήταν κρίσιμο γιατί μιλάμε για ένα στέλεχος με αυξημένη μεταδοτικότητα. Χωρίς μέτρα θα φτάναμε στα 6.000 κρούσματα. Το θέμα είναι να πάρουμε μέτρα εγκαίρως», τονίζει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, σημειώνει ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί καλά η κατάσταση αν τηρηθεί το 70% στην τηλεργασία, ώστε να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί και εκεί καθολικό lockdown όπως στην Αττική. «Δεν γίνεται να λέμε "κάνε click away και άνοιξε τα σχολεία". Δεν μπορείς να έχεις διαφορετικό αποτέλεσμα κάνοντας τα ίδια πράγματα. Πρέπει κάτι να αλλάξει. Η τηλεργασία θα μειώσει τη μετάδοση του ιού στους ενήλικες αλλά και στα σχολεία, αφού θα μειωθεί η μετάδοση από τους γονείς στα παιδιά. Η αύξηση της τηλεργασίας θα μειώσει επίσης τη μετάδοση στα μέσα μαζικής μεταφοράς».
Διαβάστε επίσης: Μετακίνηση από νομό σε νομό: Οι 8 λόγοι που δεν ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας
Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr