Jonathan Galindo: Το παιχνίδι - κίνδυνος για τη ζωή παιδιών
Ο Μανώλης Σφακιανάκης αναφέρεται σε απλά παιχνίδια που ωθούν διαδικτυακούς του «φίλους» σε επικίνδυνες ενέργειες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Διαστάσεις χιονοστιβάδας έχει πάρει στην Ελλάδα η κινητοποίηση των αρμόδιων Αρχών και φορέων για το επικίνδυνο «παιχνίδι» μέσω του διαδικτύου Jonathan Galindo, το οποίο το τελευταίο διάστημα παγκοσμίως έχει οδηγήσει παιδιά και εφήβους σε πράξεις επικίνδυνες για τη σωματική τους ακεραιότητα ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή.
Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSIi), Μανώλης Σφακιανάκης, κυρίως σε chats που παίζουν έφηβοι και παιδιά διάφορα απλά παιχνίδια με φίλους τους αλλά και με αγνώστους, άτομα εμφανίζονται με μία μάσκα που παραπέμπει στον Γκούφη, έναν από τους ήρωες της Walt Disney και απευθύνουν προκλήσεις στους διαδικτυακούς του «φίλους», ωθώντας τους σε διάφορες επικίνδυνες ενέργειες.
Διαβάστε επίσης: Jonathan Galindo: Ανησυχία για το επικίνδυνο παιχνίδι στην Ελλάδα
«Πρόκειται για μετεξέλιξη της ‘’μπλε φάλαινας’’, που είχε προκαλέσει πριν από λίγα χρόνια πολλά προβλήματα και είχε οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο παιδιών και εφήβων σε παγκόσμιο επίπεδο. Άτομα καταθλιπτικά, χωρίς πιστεύω και αξίες, που ρέπουν προς το θάνατο και την καταστροφή, τα οποία προφανώς είναι μεγάλα παιδιά, αλλά ακόμα και ενήλικες, φορώντας μία μάσκα που μοιάζει με τον Γκούφη, απευθύνουν επικίνδυνες προκλήσεις στους διαδικτυακούς τους ‘’φίλους’’, προκειμένου οι τελευταίοι να δείξουν ότι είναι μάγκες. Για παράδειγμα, έχουν πει σε παιδιά 9 ετών να ανέβουν στις 2:00 τη νύχτα στην ταράτσα της οικοδομής και να φωτογραφίσουν το κενό ή τους προκαλούν να δουν στις 3:00 τα ξημερώματα ένα θρίλερ που κόβει την ανάσα. Ξεκινούν από μία απλή πρόκληση και αφού κερδίσουν την εμπιστοσύνη των συνομιλητών τους, σιγά-σιγά οι προκλήσεις αγριεύουν και εγκυμονούν πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή τους και τη σωματική τους ακεραιότητα. Πρόκειται για ‘’παιχνίδι ανεξέλεγκτο, αυτοκαταστροφικό και πολύ επικίνδυνο», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Σφακιανάκης.
Κατά τον ίδιο, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αντιληφθεί το μεγάλο κίνδυνο και έχουν σημάνει συναγερμό, μπλοκάροντας ό,τι παραπέμπει στο Jonathan Galindo. «Στο δικό μου το ίνσταγκραμ, για παράδειγμα, σήμανε αμέσως συναγερμός, όταν ανέβασα ένα στόρι, θέλοντας να επισημάνω την προσοχή σε αυτήν τη μάσκα. Είναι πολύ σημαντική η κινητοποίηση που υπάρχει σα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», λέει ο κ. Σφακιανάκης.
Αρκετές οι μαρτυρίες στην Ελλάδα
Όπως αναφέρει ο ίδιος, στην Ελλάδα ήδη έχουν καταγραφεί αρκετές μαρτυρίες γονέων και παιδιών που δέχθηκαν κάποια πρόκληση στο πλαίσιο του Jonathan Galindo. «Η ανάδειξη του προβλήματος ξεκίνησε μετά από έρευνα που διεξήγαγε το CSIi. Έχουμε καταγράψει ήδη στην Ελλάδα τουλάχιστον 7-8 μαρτυρίες και καταγγελίες και έρχονται κι αρκετές άλλες. Η κινητοποίηση έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Δε χρειάζεται να κατεβάσεις κάποιο επικίνδυνο παιχνίδι ή κάποιο λογισμικό. Αυτοί οι τύποι εμφανίζονται στα chats με παιχνίδια. Στην Ελλάδα φαίνεται ότι έχουμε προλάβει τη μεγέθυνση του προβλήματος. Συνιστώ, σε όποιον γονέα δεν μπορεί να εποπτεύσει και όχι να παρακολουθήσει το παιδί του, διαχωρίζω τις δύο έννοιες, να βάλει στον υπολογιστή κόφτες για επικίνδυνο περιεχόμενο», σημειώνει ο κ. Σφακιανάκης.
Διαβάστε επίσης: Αυτοκτονία 15χρονου στο Κερατσίνι: Ερευνούν αν ο θάνατός του έγινε για βιντεοπαιχνίδι
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr