Κορονοϊός: «Πλημμύρα» σε παραλίες, πάρκα από τη μία κι αναμονή για κρεβάτι ΜΕΘ από την άλλη
Ο ανοιξιάτικος καιρός έβγαλε έξω τους Αθηναίους στον δρόμο παρά το lockdown, την ώρα που το ΕΣΥ συνεχίζει να κινείται στα κόκκινα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στα... δύο είναι χωρισμένη η χώρα για άλλη μια φορά. Από τη μία, οι πολίτες που περνούν δύσκολα μέσα στην καραντίνα κι αναζητούν διέξοδο με σύμμαχο τον καλό καιρό, πλημμυρίζοντας παραλίες, πάρκα και πεζοδρόμους κι από την άλλη η σκληρή πραγματικότητα που βιώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με όσοι νοσούν βαριά από τον κορονοϊό να αναζητούν ίαση και σε αρκετές περιπτώσεις ένα κρεβάτι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.
Ο ανοιξιάτικος καιρός έβγαλε έξω τους Αθηναίους και στους δρόμους ξεχύθηκαν οικογένειες με ποδήλατα, ζευγάρια και ηλικιωμένοι, που βγήκαν να απολαύσουν τον ήλιο στην Αττική. Αρκετοί ήταν και εκείνοι που προτίμησαν να αγοράσουν έναν καφέ στο χέρι και να απολαύσουν μια βόλτα στον Φλοίσβο, περπατώντας δίπλα στη θάλασσα. Αν και οι εικόνες προκαλούν ανησυχία λόγω της πανδημίας, οι περισσότεροι φορούσαν μάσκα και τηρούσαν κατά το δυνατό τις αποστάσεις ασφαλείας. Όσοι μένουν στους παραλιακούς δήμους ήταν τυχεροί γιατί δεν χρειάστηκε να διανύσουν χιλιόμετρα για να βρεθούν στη θάλασσα, ενώ όσοι μένουν πιο μακριά, έτρεξαν λίγο περισσότερο, καθώς η μετακίνηση για βόλτα με τον κωδικό 6 ισχύει μόνο με τα πόδια ή το ποδήλατο. Παρόμοιες εικόνες και στο κέντρο της Αθήνας στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου όλοι αναζητούν μια διέξοδο για να ξεφύγουν λίγο και να κάνουν τη βόλτα τους, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα.
Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός - Παυλάκης: Aν γίνει μικρό άνοιγμα, σε μια εβδομάδα θα έχουμε Μπέργκαμο
Ναι στους εξωτερικούς χώρους με μάσκες και αποστάσεις μας έχουν πει οι ειδικοί και στην Θεσσαλονίκη - που βρίσκετε στο βαθύ κόκκινο στον επιδημιολογικό πίνακα –ο κόσμος όμως μια τόσο καλή μέρα βγήκε έξω την ώρα μάλιστα που τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ ασφυκτιούν.
Εφημερίες αγωνίας στα νοσοκομεία της Αττικής
Πολλά για το ελεγχόμενο άνοιγμα που επιθυμεί η κυβέρνηση εξαρτώνται από την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. H χθεσινή εφημερία για το Λαϊκό νοσοκομείο ήταν δύσκολη, ενώ γύρω στις 8 το πρωί ξεκίνησε την εφημερία του το νοσοκομείο Γεννηματάς, όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ, αλλά μόνο απλές κλίνες.
Στο Λαϊκό Νοσοκομείο 11 ασθενείς είναι σε ράτζα, καθώς δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη απλή κλ;iνη νοσηλείας, ενώ 4 άτομα αναμένουν για κρεβάτι εντατικής προκειμένου να διασωληνωθούν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open.
Ασφυκτική η πίεση στα νοσοκομεία της Πάτρας με 221 νοσηλείες
Με εφόδους και ελέγχους προσπαθεί η αστυνομία στη Πάτρα να μην μετατραπεί η περιοχή στα σκαλάκια του Αγίου Νικολάου σε μόνιμο υπαίθριο πάρτι συνωστισμού. Κάτι στο οποίο ορισμένοι φαίνεται να αντιδρούν, καθώς τα ξημερώματα έφτασαν στο σημείο να προκαλέσουν βανδαλισμούς μετατρέποντας σε χωματερή τη περιοχή ενώ την ίδια ώρα τα νοσοκομεία της περιοχής δέχονται μεγάλη πίεση με μόλις 2 κρεβάτια άδεια στις ΜΕΘ.
Τα self test «ξεκλειδώνουν» την αγορά
Στα self test ποντάρει η κυβέρνηση για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Τα αυτοδιαγνωστικά tests σε συνδυασμό με τα rapid test αλλά και την τήρηση των μέτρων εκτιμάται ότι θα ξεκλειδώσουν τα λουκέτα που έχουν μπει στις επιχειρήσεις. Για το σχέδιο της κυβέρνησης που αφορά στο άνοιγμα της οικονομίας και της εκπαίδευσης στην χώρα μας εν μέσω πανδημίας κορονοϊού μίλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στην χρήση των self test και στους μαζικούς εμβολιασμούς ενώ όπως είπε η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι εβδομάδα αποφάσεων με τους λοιμωξιολόγους να εξετάζουν όλα τα δεδομένα ώστε να δώσουν το «πράσινο φως» για να ανοίξουν τα σχολεία και η αγορά.
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα θα πρέπει να γίνει από τις 12 Απρίλη και μετά κι όχι στις 5 που ζητά επισταμένα η κυβέρνηση. Μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής τόνισε ότι το άνοιγμα θα πρέπει να γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα, προεξάρχοντος του self test, το οποίο φαίνεται να είναι και το Νο.1 «όπλο» κατά της διασποράς τη δεδομένη στιγμή, μετά βέβαια το εμβόλιο.
Ο καθηγητής επεσήμανε ότι «τα μοντέλα δείχνουν ότι είμαστε ακριβώς στην κορύφωση» και περιμένει την εκτόξευση των κρουσμάτων στα 3.700-3.800 στις 8 του Απρίλη και την περαιτέρω πίεση του ΕΣΥ με τις διασωληνώσεις των ασθενών να φτάνουν ακόμα ψηλότερα, περί τις 760-770.\
Φόβοι για εικόνες Μπέργκαμο ακόμη και με μικρό άνοιγμα
«Άσχημες» χαρακτήρισε τις επόμενες δύο εβδομάδες ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη, για την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας. Δεν έκρυψε την ανησυχία του για την κορύφωση του τρίτου κύματος του κορονοϊού, λέγοντας ότι «αν δεν υπήρχαν τα μέτρα η Ελλάδα θα ήταν σε επίπεδο διάλυσης τύπου Βραζιλίας». Ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε ότι «ο Απρίλιος πρέπει να θεωρηθεί χαμένος, είμαστε ακόμη στην κορυφή ενός τεράστιου επιδημικού κύματος, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές» αφού αν γίνει τώρα μικρό άνοιγμα, θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο σε μια εβδομάδα και θα έχουμε εκτίναξη των κρουσμάτων.
Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 3.133 νέες μολύνσεις και 72 θανάτους, με τους διασωληνωμένους να εκτοξεύονται στους 728, αριθμός που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ωστόσο, καταγράφουν μια σταθεροποίηση, κάτι το οποίο αποτελεί ενθαρρυντικό παράγοντα.
Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός - Βασιλακόπουλος: Δεν χρειάζονται self test όσοι έχουν εμβολιαστεί
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr