Φωτιά στο Μάτι: «Απάνθρωπο να μας κάνουν έξωση από τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα»
Τι καταγγέλλει στο ethnos.gr πυρόπληκτη της φωτιάς στο Μάτι που έλαβε ειδοποιητήριο για να εγκαταλείψει τις κατασκηνώσεις, παρότι δεν έχει πού να μείνει🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Είναι απάνθρωπο να μας βγάζουν από τις στρατιωτικές κατασκηνώσεις ενώ ακόμα δεν έχουν φτιαχτεί τα σπίτια μας μετά τη φονική φωτιά στο Μάτι. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς για την φιλοξενία, αλλά είναι απάνθρωπο», σημειώνει μιλώντας στο ethnos.gr, η Αμαλία Γιασεμή, η οποία διαμένει τα τελευταία περίπου δυόμισι χρόνια στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα και πλέον καλείται να εγκαταλείψει τη στέγη της μέχρι το τέλος Απριλίου.
Η ίδια ήταν ανάμεσα στους κατοίκους που είδαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να χάνονται στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018. Συγκεκριμένα, το σπίτι της βρισκόταν ανάμεσα στο Μάτι και τις στρατιωτικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, η οποία ονομάζεται Αμπελούπολη. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά η ίδια, όπως και πολλοί ακόμα πυρόπληκτοι βρήκαν κατάλυμα στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, ενώ ορισμένοι άνθρωποι που έχασαν τους κόπους μιας ζωής από τη φωτιά, στεγάστηκαν στις κατασκηνώσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι.
Ωστόσο, στις 24 Μαρτίου όσοι κάτοικοι διαμένουν ακόμα στις κατασκηνώσεις, καθώς τα σπίτια τους δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δυσάρεστη αυτή έκπληξη. «Κάθε μεσημέρι 30 άτομα δικαιούμαστε να παίρνουμε συσσίτιο από τον Στρατό. Ωστόσο, το μεσημέρι της 24ης Μαρτίου, μαζί με το φαγητό μας έδωσαν και έναν ονομαστικό φάκελο, στον οποίο υπήρχε το ειδοποιητήριο να εγκαταλείψουμε τα καταλύματα μέχρι το τέλος Απριλίου. Ηταν ένα έγγραφο, το οποίο δεν ήταν επίσημο, χωρίς σφραγίδα και υπογραφή», σημειώνει η κυρία Αμαλία, η οποία υπογραμμίζει πως δεν είχαν λάβει κάποια άλλη προειδοποίηση.
Πάντως, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του ethnos.gr, οι πυρόπληκτοι που διαμένουν στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα πιθανότατα θα συνεχίσουν να το κάνουν, καθώς μέσα στα επόμενα 24ωρα το υπουργείο αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα.
Πώς οδηγηθήκαμε στην έξωση
«Εμείς δεν διαμένουμε στα σπιτάκια που υπάρχουν στον Αγιο Ανδρέα αλλά σε ένα από τα μοτέλ του στρατού. Οταν πήγαμε εκεί μας είπαν πως αυτά τα δωμάτια δεν τα χρειάζεται ο στρατός και μπορούμε να μείνουμε μέχρι να αποκατασταθούν τα σπίτια μας», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, η ίδια σημειώνει πως το ζήτημα της έξωσης προέκυψε διότι ορισμένοι καταχράστηκαν το γεγονός πως ο στρατός παραχώρησε τα δωμάτια το καλοκαίρι του 2018, πήραν κάποια από αυτά χωρίς να είναι πυρόπληκτοι και δεν τα παρέδωσαν ποτέ πίσω. «Αυτή τη στιγμή είναι κάτω από 20 τα δωμάτια που διαμένουν πυρόπληκτες οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Ωστόσο, το 2018 πήραν και δωμάτια κάποιοι παραθεριστές και δεν τα παρέδωσαν. Οπότε φαινόμαστε περισσότεροι από αυτούς που είμαστε», σημειώνει. Παράλληλα, όμως, ξεκαθαρίζει πως «είναι πολύ εύκολο να βρουν ποιοι είναι αυτοί που καταχράστηκαν τα δωμάτια. Εχουμε δύο φορές δώσει τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουμε ότι είμαστε στους πληγέντες», υπογραμμίζει
Η αποκατάσταση μας έχει καθυστερήσει παρά τις εξαγγελίες
«Παρόλο που είχαμε λάβει υποσχέσεις πως η κατασκευή των κατοικιών μας θα γίνει άμεσα και με διαδικασίες fast track, κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην πράξη», υπογραμμίζει η κάτοικος, η οποία σημειώνει πως υπήρξε πολύ μεγάλη καθυστέρηση για να πάρει μπροστά ο κρατικός μηχανισμός λόγω γραφειοκρατίας. «Ακόμα υπάρχουν πυρόπληκτοι που “τραβιούνται” με την αρχαιολογία και τη στατική δόμηση. Είναι σαν να βρίσκουν δικαιολογίες για να ταλαιπωρούν τους ανθρώπους». Παράλληλα, τονίζει πως υπήρξαν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων που δικαιούνταν οι πληγέντες. «Υπήρχαν περιπτώσεις που περίμεναν μήνες ή ακόμα και χρόνια», αναφέρει. «Στη δική μου περίπτωση την περιοχή που διέμενα την έβγαλαν δασική και παρόλο που οι περισσότεροι από τους κατοίκους έχουμε οικοδομικές άδειες, δεν γνωρίζουμε εάν ποτέ θα αποζημιωθούμε και θα οικοδομηθούν ξανά τα σπίτια μας. Πλέον αναμένουμε τους νέους δασικούς χάρτες», τονίζει.
Δεν μας ικανοποιεί το ενδεχόμενο παράτασης
Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε συνάντηση με τους αρμόδιους δημάρχους, προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα που προέκυψε και συζητήθηκε το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση κάποιων μηνών στην παραμονή τους, λύση που σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί τους πληγέντες. «Δεν μας ικανοποιεί αυτό. Ζητούμε να μείνουμε μέχρι να τελειώσουμε τα σπίτια μας και να μεταφερθούμε εκεί», υπογραμμίζει η κάτοικος η οποία σημειώνει πως αρχικά οι δημοτικές αρχές της περιοχής δεν αντέδρασαν καθόλου και προσπάθησαν να λύσουν το ζήτημα με το να ψάξουν δωμάτια ξενοδοχείων. «Δεν μας βολεύει αυτό σε καμία περίπτωση. Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε όλη μας την περιουσία σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Εντωμεταξύ κάποιοι από τους πυρόπληκτους είναι άνθρωποι ηλικιωμένοι και άνθρωποι κατάκοιτοι. Πώς να μεταφερθούν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου». Η Αμαλία Γιασεμή υπογραμμίζει πως οι πυρόπληκτοι από τη φωτιά στο Μάτι έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις για το ζήτημα, ζητώντας να λυθεί το ζήτημα και να μην γίνει έξωση των πυρόπληκτων.
Reuters: Συζητήσεις με το Ισραήλ για ελληνικό Iron Dome αξίας 2 δισ. ευρώ – Όσα αλλάζουν στις Ένοπλες Δυνάμεις
Αγρίνιο: Οι απειλές του δράστη στη Δώρα και τον σύντροφό της λίγο πριν τη γυναικοκτονία - Βίντεο από το καρτέρι θανάτου
Η Τουρκία σε επιχειρησιακή προετοιμασία στη Συρία: «Είναι φυσικό δικαίωμά μας», λέει το υπουργείο Άμυνας
Προβλήματα στο «Emily in Paris»: Αποχωρεί ο Λούκας Μπράβο από τη σειρά του Netflix;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr