Μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα: Σχέδιο για «διαβατήριο» με self test
Τα σχέδια για μετακίνηση από νομό σε νομό το Πάσχα - Ποιες οι προϋποθέσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Σενάρια για άρση των περιορισμών του lockdown στη μετακίνηση από νομό σε νομό φέρουν οι πληροφορίες να επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να επιτραπεί υπό όρους και κατόπιν αρνητικού self test η μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα ώστε οι πολίτες να καταφέρουν να κάνουν Ανάσταση στο χωριό τους.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η μετακίνηση από νομό σε νομό θα μπορούσε να γίνει υπό προϋποθέσεις εφικτή με τη διενέργεια self test, όπως αυτό που πλέον κάνουν οι μαθητές στα σχολεία. Το πείραμα με το άνοιγμα Λυκείων θεωρείται πετυχημένο και με αφορμή αυτό -υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η πορεία αποκλιμάκωσης στα κρούσματα από τον κορονοϊό- θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στον γενικό πληθυσμό που επιθυμεί να κάνει Πάσχα στο χωριό.
Η μετακίνηση εκτός νομού για τις ημέρες των εορτών του Πάσχα θα συνοδεύεται σε κάθε περίπτωση υπό αυστηρά μέτρα και δειγματοληπτικούς ελέγχους ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει κατάχρηση. Ο έλεγχος θα αφορά τόσο στο αρνητικό self test όσο και τα στοιχεία για τον τόπο προορισμού του πολίτη. Πάντως το self test αναμένεται να λειτουργήσει ως το «διαβατήριο» για τη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα, εφόσον τελικά κριθεί ότι το σχέδιο είναι εφικτό να υλοποιηθεί τεχνικώς.
Κατά μία δεύτερη εκδοχή και ανάλογα με την εξέλιξη των κρουσμάτων, εξετάζεται να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού αλλά μόνο σε περιοχές με ίδιο χρώμα στον χάρτη επιδημιολογικού κινδύνου. Το σενάριο αυτό, όμως, έχει πολλά πρακτικά ζητήματα που φαίνεται ότι θα είναι δύσκολο να επιλυθούν.
Γεραπετρίτης: Πολύ μεγάλα όπλα τα εμβόλια και τα self test
O υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μίλησε στο OPEN TV και αναφέρθηκε στα self-test στα σχολεία, αλλά την εφαρμογή τους και σε άλλες κατηγορίες πολιτών.
«Είμαστε πολύ κοντά στην ελευθερία αν και είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το Πάσχα. Η πραγματικότητα είναι πως έχουμε πλέον δυο πολύ μεγάλα όπλα: τα εμβόλια και τα self test. Τον Μάιο θα μετράμε 3,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Όσον αφορά τα self test, η εμπειρία είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική. Η ακρίβεια είναι πολύ υψηλή και εντός της εβδομάδας θα στείλουμε και σε άλλες ομάδες του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα», ανέφερε αρχικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Βασιλακόπουλος: Δεν είναι αξιόπιστα τα self test
Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής Πνευμολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο Open TV και στην «Ωρα Ελλάδος» είπε ότι τη δεδομένη περίοδο, που ο επιπολασμός της πανδημίας είναι μεγάλος, «το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα και δεν παύει να είναι το πιο αξιόπιστο απ' όλα τα τεστ το PCR το μοριακό». Παράλληλα, ο καθηγητής είπε αναφερόμενος στα self test ότι με δεδομένο ότι η πανδημία είναι τόσο εκτεταμένη αυτή την περίοδο υπάρχει «40% - 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το τεστ στο οποίο υποβάλλεται. Θα πρέπει αυτός λοιπόν που το κάνει, να μην επαναπαυθεί και να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα και να φορά μάσκα».
Αντίθετα, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «το θετικό τεστ, έχει τρομερά υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικό». Επανέλαβε πως το αρνητικό self test, «δεν αθωώνει τους αρνητικούς». Πρόσθεσε ότι «το αρνητικό self test έχει πιθανότητα να είναι ψευδές» κι εξήγησε: «Δεν είναι επισφαλές. Με το self test θα βρούμε πάρα πολλούς απ' αυτούς που έχουν λοίμωξη με υψηλή συγκέντρωση, που είναι πολύ μεταδοτικοί. Θα χάσουμε και κάποιους αρνητικούς δηλαδή, που έχουν τη νόσο και θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Αν υπήρχε λύση να βρίσκαμε όλους τους θετικούς και τους αρνητικούς, θα είχαμε λύσει το θέμα παγκοσμίως και θα είχε τελειώσει η πανδημία. Η κυβέρνηση πήρε πολύ σωστή απόφαση να γίνονται δύο self test, γιατί ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος. Θα πρέπει και όσοι είναι αρνητικοί να συνεχίσουν να προσέχουν».
Συμπερασματικά, ο καθηγητής επεσήμανε πως «το Self Test χρήσιμο εργαλείο αλλά όχι πανάκεια. Το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα Αυτό ισχύει και με τα rapid test. Το πιο αξιόπιστο απ' όλα τα τεστ είναι το μοριακό που έχει 30% πιθανότητα ψευδού αποτελέσματος. Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό. Τα κρούσματα είναι πολλά αλλά όχι επιθετικώς αυξανόμενα» κατέληξε.
Σαρηγιάννης: Καλύτερα να μην κάνουμε Πάσχα στο χωριό
Είμαστε στην αρχή μιας πορείας αποκλιμάκωσης πανελλαδικά και στην Αττική και σιγά σιγά στη Θεσσαλονίκη που θα είναι πιο ήπια δήλωσε σήμερα ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ενώ τάχθηκε κατά του Πάσχα στο χωριό. «Θα πρέπει να μη ρίξουμε τις άμυνες, τα μέτρα προστασίας και τις μάσκες, αποστάσεις κλπ και να μεγιστοποιήσουμε την εφαρμογή των self test», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης στο ΘΕΜΑ 104,6 επισημαίνοντας ότι υπάρχει πίεση στο σύστημα της υγείας.
«Στα 250.000 selt test που έγιναν το σαββατοκυριάκο και τη Δευτέρα βρέθηκαν περίπου 600 ασυμπτωματικοί δείχνει ότι οι πιθανότητες να κολλήσουν αυτοί οι άνθρωποι άλλους είναι πολύ μεγάλες. Θα βρούμε από αυτούς και άλλους από την ιχνηλάτηση», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα δούμε αποσυμπίεση στις ΜΕΘ προς το τέλος του μήνα.
Για το Πάσχα ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι θα προτιμούσε «να μην κάνουμε στο χωριό γιατί θα ήταν καλό να κάνουμε ένα καλό καλοκαίρι και να μη διώξουμε αυτό που έχουμε χτίσει έως τότε και να το διατηρήσουμε και να το στερεώσουμε». Παράλληλα εξέφρασε τις ενστάσεις του για το άνοιγμα της εστίασης στον απόηχο των κορoνοπάρτι.
Παγώνη: Προβληματισμός για την επιδημιολογική κατάσταση
Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στο σχέδιο για Πάσχα στο χωριό, την ανοσία του πληθυσμού, το μοντέλο των self test και τους εμβολιασμούς για τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς εκτίμησε ότι «μέχρι τα μέσα με τέλος Ιουνίου λογικά θα έχουν τελειώσει» και προς το τέλος Ιουνίου «να κάνουμε αυτή την σχετική ανοσία γύρω στο 55% που θα αισθανθούμε ασφαλείας μπαίνοντας στο καλοκαίρι, ανοίγοντας ξενοδοχεία, να αισθανόμαστε και πιο άνετα» ανέφερε χαρακτηστικά μιλώντας στον Σκάι.
Σχετικά με το αν θα μπορέσουμε να μετακινηθούμε σε άλλο νομό το Πάσχα είπε ότι έχει σημασία εκείνες τις ημέρες να δούμε πού βρισκόμαστε με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία ενώ υπογράμμισε πως δεν θα έλεγε ναι για το άνοιγμα στο Πάσχα με αυτή την κατάσταση που επικρατεί τώρα. Μίλησε για Ανάσταση στις εκκλησίες αλλά στους εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις πάνω από δύο μέτρα και μάσκες και ανέφερε πως -μια φορά- μπορούμε να μην φιληθούμε στην Ανάσταση. Αναφερόμενη στο καλοκαίρι, είπε ότι θα είναι διαφορετικά τα πράγματα αλλά θα παραμείνουν οι μάσκες.
Διαβάστε επίσης: Εστίαση: Με self test ανοίγουν εστιατόρια και καφετέριες μετά το Πάσχα
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr