Χαλάνδρι: Τέλος στον παραλογισμό που κρατούσε εκτός σχεδίου τεράστια έκταση στον δήμο
«Παράνομοι» και 4 σταθμοί του μετρό - Τι αλλάζει στο δήμο Χαλανδρίου το αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που εγκρίθηκε για την περιοχή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τέλος στον παραλογισμό που κρατούσε επί δεκαετίες εκτός σχεδίου πόλης μια έκταση 1.100 στρεμμάτων στο Χαλάνδρι και «ομήρους» τους ιδιοκτήτες περίπου 1.200 ιδιοκτησιών μόλις εννέα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, βάζει η έγκριση της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Αθήνας, η οποία γίνεται πράξη ύστερα από 16 χρόνια προσπαθειών του δήμου.
Η έκταση που είναι γνωστή ως «Πεύκο Πολίτη» και στην οποία έχουν χτιστεί και λειτουργούν τέσσερις ουσιαστικά «παράνομοι» έως τώρα σταθμοί του μετρό αυτοί του Νομισματοκοπείου, της Αγίας Παρασκευής, του Χαλανδρίου και της Δουκίσσης Πλακεντίας, είναι αυτή που ενώνει τον δήμο Χαλανδρίου με τον όμορο δήμο της Αγίας Παρασκευής. Εως τώρα αποτελούσε μία άτυπη «νεκρή ζώνη» με κυρίαρχο στοιχείο την εγκατάλειψη δεδομένου ότι ο δήμος δεν είχε τη δυνατότητα εκτέλεσης έργων, αλλά και οι ιδιοκτήτες δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες τους.
Διαβάστε επίσης: Κρήτη: Υποψίες για κακουργήματα σε γηροκομείο - Με την ίδια αιτία δεκάδες οι θάνατοι
«Ο δήμος προσπαθεί επί 16 χρόνια να αρθεί αυτό το αδιέξοδο, αυτός ο παραλογισμός και πλέον είμαστε πολύ χαρούμενοι που το καταφέραμε. Λύνονται σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους πολίτες, όπως η ένταξη στο σχέδιο πόλης του «Πεύκου Πολίτη» μιας έκτασης 1.100 στρεμμάτων και της ζώνης πέριξ του νεκροταφείου άλλων 200 στρεμμάτων», επισημαίνει στο «ethnos.gr» ο δήμαρχος του Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος.
Πλέον και ύστερα από πολυετείς προσπάθειες, εγκρίθηκε η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου Χαλανδρίου με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου ΓΠΣ:
- Αναθεωρείται η οργάνωση των 17 Πολεοδομικών Ενοτήτων σε 6, με σκοπό την ορθολογικότερη λειτουργία τους.
- Διασφαλίζεται η προστασία των ευαίσθητων φυσικών περιοχών όπως του ρέματος Χαλανδρίου στο οποίο ισχύει ειδικό καθεστώς προστασίας - που δεν θίγεται ούτε τροποποιείται - και του ρέματος Βριλησσού, στο οποίο προβλέπεται πλέον και ζώνη περιπάτου και υπαίθριας αναψυχής.
- Επανακαθορίζεται ο κοινωνικός εξοπλισμός του Δήμου καθώς η αύξηση του προβλεπόμενου πληθυσμού του Χαλανδρίου δημιουργεί νέες ανάγκες. Καθορίζονται δηλαδή οι απαιτούμενοι χώροι εκπαίδευσης, υποδομών υγείας – πρόνοιας, αθλητισμού, πολιτιστικών λειτουργιών και ελεύθερων χώρων πρασίνου ανά πολεοδομική ενότητα.
- Καθορίζονται ως περιοχές με χρήση Ελεύθεροι Χώροι - Αστικό Πράσινο: α)το Πάρκο Αναψυχής της Αττικής Οδού και β) η Περιμετρική Ζώνη 50μ. πέριξ του Νεκροταφείου Χαλανδρίου.
- Προσδιορίζεται σαφώς το πολεοδομικό καθεστώς περιοχών με ειδικές χρήσεις κοινωφελών λειτουργιών (π.χ. Νομισματοκοπείο, Ριζάρειος, Ίδρυμα Χατζηκώνστα). Στην ευρύτερη περιοχή του Νομισματοκοπείου, το δημόσιο κτήμα έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων, καθορίζεται ως κοινωφελής χώρος με έμφαση στον αθλητισμό και η έκταση ανατολικά του Νομισματοκοπείου λαμβάνει χρήσεις κοινωνικής πρόνοιας και πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας χωρίς νοσηλεία. Η περιοχή της Ριζαρείου λαμβάνει χρήσεις αποκλειστικά εκπαίδευσης και καθορίζεται μικρός συντελεστής δόμησης προκειμένου να προστατευτεί το υψηλό πράσινο της έκτασης. Το ίδρυμα Χατζηκώνστα λαμβάνει χρήσεις αποκλειστικά εκπαίδευσης – κοινωνικής πρόνοιας και πολιτιστικών εγκαταστάσεων.
- Ρυθμίζεται η κυκλοφοριακή οργάνωση του Δήμου και των χρήσεων γης κατά μήκος των μεγάλων οδικών αξόνων. Η κατασκευή μεγάλων οδικών έργων (Αττική Οδός, Αναπαύσεως, Ηρακλείτου, Δουκίσσης Πλακεντίας) καθώς και συγκοινωνιακών υποδομών (μετρό, προαστιακός) έχουν αλλάξει σημαντικά τον ρόλο του Χαλανδρίου.
- Προτείνεται η λήψη μέτρων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας κατόπιν εκπόνησης ειδικής μελέτης προκειμένου να βελτιωθεί η κυκλοφοριακή οργάνωση και η αποσυμφόρηση του εμπορικού/ιστορικού κέντρου του Χαλανδρίου.
- Εντάσσονται στις προς πολεοδόμηση περιοχές:
- α)η ζώνη εκατέρωθεν του νοητού άξονα από τον σταθμό του Νομισματοκοπείου μέχρι τον σταθμό μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας και
- β) η ζώνη πέριξ του νεκροταφείου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εντοπίζονται στην εν λόγω περιοχή. Ειδικότερα, παραμένει ως χώρος αστικού πρασίνου ζώνη πλάτους 50μ. πέριξ του νεκροταφείου και λαμβάνει τη χρήση αμιγούς κατοικίας μέρος της ζώνης των 250μ.
Η περιοχή δυτικά του νεκροταφείου καθορίζεται ως Ζώνη παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής και μέσης όχλησης με σκοπό την διατήρηση και νομιμοποίηση της λειτουργίας των υφιστάμενων μαρμαράδικων τα οποία μέχρι τώρα λειτουργούν χωρίς δυνατότητα νόμιμης αδειοδότησης.
Σχολιάζοντας το αναθεωρημένο ΓΠΣ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε: «Με την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Χαλανδρίου ένας σημαντικός Δήμος της Αττικής αποκτά εκείνο το απαραίτητο χωρικό εργαλείο εκσυγχρονισμού του, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της περιοχής.
Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συνολικά στην κυβέρνηση η σύγχρονη χωρική οργάνωση είναι μείζονος σημασίας. Αυτό το αποδεικνύει και η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης των μελετών για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που θα καλύπτουν περίπου το 80% της χώρας».
Διαβάστε επίσης: Συλλογή έντεκα τόνων διχτυών και πάνω από 33.000 πλαστικών από το βυθό 7 νησιών
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr