ΠΟΠΣ: 102 χρόνια μετά διεκδικούμε διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων
Μέρα προσκυνήματος για τα αθώα θύματα και τους επιζήσαντες της Γενοκτονίας αποτελεί η 19η Μαΐου, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΠΟΠΣ, Χριστίνα Σαχινίδου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων, στο μνημείο της Πόντιας Μάνας, στην πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης, τίμησε τα 353.000 αθώα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ).
Οι ψυχές θα βρουν δικαίωση, όταν τα θλιβερά γεγονότα της Γενοκτονίας αναγνωριστούν διεθνώς, ήταν το μήνυμα που έστειλε η πρόεδρος της ΠΟΠΣ, Χριστίνα Σαχινίδου, τονίζοντας ότι η σημερινή αποτελεί μέρα προσκυνήματος για τα αθώα θύματα και τους επιζήσαντες της Γενοκτονίας. «Όλοι εμείς οι Πόντιοι κουβαλούμε όλο το χρόνο μέσα στην ψυχή μας τα αθώα θύματα της Γενοκτονίας. Μνήμη, χρέος, δικαίωση είναι χαραγμένα μέσα μας. Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας αποτελεί τη μόνη δικαίωση για τα θύματα, τους επιζήσαντες της Γενοκτονίας, αλλά και τους απογόνους τους. Το ζήτημα δεν είναι μονάχα ιστορικό και συμβολικό. Είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει την ίδια γενοκτονική τακτική της», σημείωσε η κ. Σαχινίδου. Η ίδια απηύθυνε έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να εντάξει στην ατζέντα της τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. «Κλαίμε μέσα μας βουβά πια, διότι αυτό το κλάμα έχει μετατραπεί σε διεκδίκηση. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ αποτελεί για εμάς πυξίδα για το φως», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΠΟΠΣ.
Για ολοένα και περισσότερες χώρες που αναγνωρίζουν τις Γενοκτονίες που διαπράχθησαν από τους Τούρκους απέναντι στους λαούς της Ανατολής, έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. «Η 19η Μαΐου είναι ιδιαίτερα σημαντική για ολόκληρο τον ελληνισμό. Ήρθε η ώρα για καθολική αναγνώριση και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και για να πει μία συγνώμη η Τουρκία. Μόνο έτσι θα πορευθούμε με ειρήνη και συνεργασία, αλλά και θα αναπαυθούν οι 353.000 αθώες ψυχές που σφαγιάστηκαν. Όλοι μαζί ενωμένοι διεκδικούμε το αυτονόητο και το δίκαιο, Δίνουμε τη μάχη και είμαι σίγουρος ότι το φως θα νικήσει το σκοτάδι, σημείωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ΟΡΕΝ»
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ, ο οποίος μέσα από τη σειρά «Κόκκινο Ποτάμι» έκανε γνωστά σε όλους τα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας, απηύθυνε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου «Άκουγα νέους ανθρώπους να αναρωτιούνται, αν έγιναν όλα αυτά. Το θεριό ήθελε να παρουσιαστεί ως θύμα», ανέφερε, μεταξύ άλλων η Βούλα Πατουλίδου.
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπογράμμισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έστειλε επιστολή στις 40 αδελφοποιημένες με αυτόν πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων το Σίδνεϊ και το Σαν Φρανσίσκο, ζητώντας να προχωρήσουν στην αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι πρόκειται για την αρχή μιας σταυροφορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, να μην τιμούμε και να μη θυμόμαστε εκείνες τις μέρες της θηριωδίας, αλλά και τι θα σήμαινε για όλο τον ελληνισμό, αν δεν είχαν αυτές συμβεί. Το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να παλέψουμε για τη δικαίωση των θυμάτων, για να αναγνωριστεί από όλο τον κόσμο η Γενοκτονία», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Για δικαίωση που ζητούν οι 353.000 αθώες ψυχές, κάτι που θα γίνει με τη διεθνή αναγνώριση της θηριωδίας, έκανε λόγο ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Γκιουλέκας. Ο ίδιος ζήτησε μία συγνώμη από την Τουρκία, αν θέλει η γειτονική χώρα να έχει μία θέση στον πολιτισμένο κόσμο.
Τέλος, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, υπογράμμισε ότι η Γενοκτονία σημειώνεται δύο φορές. Όταν γίνεται και όταν επιχειρείται να ξεχαστεί. Ο ίδιος πρότεινε να δημιουργηθεί μία διακομματική επιτροπή στη Βουλή, η οποία να προωθήσει το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από φορείς της Θεσσαλονίκης, τους βουλευτές, την πρόεδρο της ΠΟΠΣ, την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και εκπροσώπους των Αρμενίων και συλλόγων φορέων.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Πάρθεν», το οποίο απήγγειλε συγκινητικά ο Πόλυς Καρακασίδης, ενώ το τραγούδι «Η Ρωμανία πάρθεν» ερμήνευσε ο Μπάμπης Ιορδανίδης, υπό τους ήχους της κεμετζέ του Δαμιανού Ακριτίδη.
Η επόμενη μέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου
Ποιοι είναι οι πιο οικονομικοί και αποδοτικοί τρόποι να ζεσταθείτε φέτος; Αναλυτικός οδηγός
Εκπαιδευτικοί: Διορισμούς 10.000 μόνιμων δασκάλων και καθηγητών υπόσχεται το Υπ. Παιδείας την επόμενη χρονιά
Υποχωρεί η κακοκαιρία Alexandros - Σε ποιες περιοχές θα έχουμε βροχές
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr